Life

Povestea Sfintei Parascheva, făcătoarea de minuni. Tânăra şi-a donat hainele săracilor, s-a retras în pustie şi s-a stins la doar 27 de ani

Povestea Sfintei Parascheva, cunoscută ca făcătoarea de minuni. Și-a donat hainele săracilor, s-a retras în pustie și a murit la 27 de ani.
06.10.2023 | 18:51
Povestea Sfintei Parascheva facatoarea de minuni Tanara sia donat hainele saracilor sa retras in pustie si sa stins la doar 27 de ani
Povestea Sfintei Parascheva, făcătoarea de minuni
ADVERTISEMENT

Care e povestea Sfintei Parascheva, făcătoarea de minuni. Este sărbătorită anual pe 14 octombrie, iar la Iași va avea loc un pelerinaj la care vor fi prezenți sute de mii de români.

Povestea Sfintei Parascheva, făcătoarea de minuni

În curând va începe Pelerinajul la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, cel mai mare din estul Europei, care va avea loc la Iași. Sute de mii de oameni vin anual la pelerinaj pentru a se ruga și pentru a aștepta la minuni.

ADVERTISEMENT

Sfânta Parascheva, sărbătorită de 14 decembrie, conform calendarului ortodox, a rămas cunoscută pentru faptele bune pe care le-a săvârșit în timpul vieții. 

“Sfânta Parascheva este făcătoare de minuni. A fost considerată aşa, in felul acesta, inca din vremea cand era in satul ei natal, Epivat, unde s-a născut”, a spus preotul Elisei, stareţul Mănăstirii Sfântul Trei Ierarhi, potrivit Observator News.

ADVERTISEMENT

Încă din copilărie, Sfânta Parascheva a avut o viață de sfântă. La doar 10 ani, aceasta a auzit, în timp ce era la biserică, îndemnul Mântuitorului, căutând cele sfinte.

“La vârsta de 10 ani a auzit la biserică îndemnul mântuitorului prin glasul preotului: cine vrea să se mântuiască, să mi ia crucea și să mi-o dea mie. Din acel moment, viața ei a fost un pelerinaj, o căutare a celor sfinte”, a explicat Lucian Apopei, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

ADVERTISEMENT

Din moment ce era tânără, mulți bărbați au cerut-o în căsătorie, însă i-a refuzat pe toți, deoarece își dorea să se retragă în pustie. A plecat de acasă fără să le spună părinților.

La 25 de ani, un înger a îndemnat-o să se întoarcă la familie. A revenit în Epivat, locul ei natal, unde a întemeiat un cămin pentru orfani și săraci, cărora le-a donat hainele sale. A avut grijă, de asemenea, de biserica Sfinților Apostoli.

ADVERTISEMENT

A murit la doar 27 de ani

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a stins din viață la doar 27 de ani. A fost înmormântată ca un om de rând. După o vreme, aceasta i s-a arătat în vis unui credincios.

Un creștin a săpat și a găsit-o pe sfântă intactă, mirosind a mir. A fost adusă din Constantinopol în 1641, apoi a fost așezată în nișa din biserica Sfinții Trei Ierarhi. A fost cinstită și venerată în acest loc timp de 280 de ani.

Două secole mai târziu, mănăstirea unde a fost adusă a luat foc, însă fumul nu s-a atins de moaște. În 1888, moaștele au fost mutate la Catedrala Moldovei și Bucovinei din Iași. Au rămas acolo până în ziua de astăzi.

ADVERTISEMENT
Momentul în care o şoferiţă zboară printr-o benzinărie şi evită la milimetru pompa...
Momentul în care o şoferiţă zboară printr-o benzinărie şi evită la milimetru pompa de gaz, apoi aterizează într-o curte, în Iaşi
Anunțul oficial făcut de TAS, la o lună după apelul depus de Simona...
Anunțul oficial făcut de TAS, la o lună după apelul depus de Simona Halep
"În poza asta de ce erai chel? Acum văd că ai păr!". Situatie incredibila la un meci din România
Cât de frumoasă este soţia lui Ionuţ Iftimoaie. Maria întoarce toate privirile şi...
Cât de frumoasă este soţia lui Ionuţ Iftimoaie. Maria întoarce toate privirile şi vrea să dea o nouă lovitură în afaceri
Tancurile Abrams își fac apariția pe frontul ucrainean. Kievul trebuie să decidă dacă...
Tancurile Abrams își fac apariția pe frontul ucrainean. Kievul trebuie să decidă dacă le folosește pentru apărare sau le păstrează pentru o viitoare contraofensivă
Aici si-a trait Rona Hartner ultimele clipe. Imagini nemaivazute cu vila de pe...
Aici si-a trait Rona Hartner ultimele clipe. Imagini nemaivazute cu vila de pe malul apei....
UNDE A FUGIT Cătălin Cherecheș? S-a aflat exact unde este primarul (SURSE)
UNDE A FUGIT Cătălin Cherecheș? S-a aflat exact unde este primarul (SURSE)
Daniel Onoriu, scandal cu soția: Ai trăit doar pe banii bărbaților, n-ai avut...
Daniel Onoriu, scandal cu soția: Ai trăit doar pe banii bărbaților, n-ai avut un ban
Ce a decis să facă fiica Ronei Hartner după ce și-a pierdut mama....
Ce a decis să facă fiica Ronei Hartner după ce și-a pierdut mama. Nimeni nu o mai poate face să se răzgândească!
Cum arată fiicele lui Corneliu Vadim Tudor la opt ani de la moartea...
Cum arată fiicele lui Corneliu Vadim Tudor la opt ani de la moartea tribunului. Cu ce se ocupă Lidia și Eugenia
„L-am sufocat, l-am pus într-un giulgiu, am închis mormântul”. Pasaje din interogatoriul liderului...
„L-am sufocat, l-am pus într-un giulgiu, am închis mormântul”. Pasaje din interogatoriul liderului Hamas, condamnat la 4 pedepse pe viață și eliberat în 2011
Cel mai monstruos asasinat din istoria României. Ziua când 64 de oameni politici...
Cel mai monstruos asasinat din istoria României. Ziua când 64 de oameni politici au fost uciși
Cum e viața la -71 de grade Celsius? N-ai nevoie de frigider și...
Cum e viața la -71 de grade Celsius? N-ai nevoie de frigider și nu poți opri motorul mașinii