Life

Povestea Sfintei Parascheva, făcătoarea de minuni. Tânăra şi-a donat hainele săracilor, s-a retras în pustie şi s-a stins la doar 27 de ani

Povestea Sfintei Parascheva, cunoscută ca făcătoarea de minuni. Și-a donat hainele săracilor, s-a retras în pustie și a murit la 27 de ani.
06.10.2023 | 18:51
Povestea Sfintei Parascheva facatoarea de minuni Tanara sia donat hainele saracilor sa retras in pustie si sa stins la doar 27 de ani
Povestea Sfintei Parascheva, făcătoarea de minuni
ADVERTISEMENT

Care e povestea Sfintei Parascheva, făcătoarea de minuni. Este sărbătorită anual pe 14 octombrie, iar la Iași va avea loc un pelerinaj la care vor fi prezenți sute de mii de români.

Povestea Sfintei Parascheva, făcătoarea de minuni

În curând va începe Pelerinajul la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, cel mai mare din estul Europei, care va avea loc la Iași. Sute de mii de oameni vin anual la pelerinaj pentru a se ruga și pentru a aștepta la minuni.

ADVERTISEMENT

Sfânta Parascheva, sărbătorită de 14 decembrie, conform calendarului ortodox, a rămas cunoscută pentru faptele bune pe care le-a săvârșit în timpul vieții. 

“Sfânta Parascheva este făcătoare de minuni. A fost considerată aşa, in felul acesta, inca din vremea cand era in satul ei natal, Epivat, unde s-a născut”, a spus preotul Elisei, stareţul Mănăstirii Sfântul Trei Ierarhi, potrivit Observator News.

ADVERTISEMENT

Încă din copilărie, Sfânta Parascheva a avut o viață de sfântă. La doar 10 ani, aceasta a auzit, în timp ce era la biserică, îndemnul Mântuitorului, căutând cele sfinte.

“La vârsta de 10 ani a auzit la biserică îndemnul mântuitorului prin glasul preotului: cine vrea să se mântuiască, să mi ia crucea și să mi-o dea mie. Din acel moment, viața ei a fost un pelerinaj, o căutare a celor sfinte”, a explicat Lucian Apopei, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

ADVERTISEMENT

Din moment ce era tânără, mulți bărbați au cerut-o în căsătorie, însă i-a refuzat pe toți, deoarece își dorea să se retragă în pustie. A plecat de acasă fără să le spună părinților.

La 25 de ani, un înger a îndemnat-o să se întoarcă la familie. A revenit în Epivat, locul ei natal, unde a întemeiat un cămin pentru orfani și săraci, cărora le-a donat hainele sale. A avut grijă, de asemenea, de biserica Sfinților Apostoli.

ADVERTISEMENT

A murit la doar 27 de ani

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a stins din viață la doar 27 de ani. A fost înmormântată ca un om de rând. După o vreme, aceasta i s-a arătat în vis unui credincios.

Un creștin a săpat și a găsit-o pe sfântă intactă, mirosind a mir. A fost adusă din Constantinopol în 1641, apoi a fost așezată în nișa din biserica Sfinții Trei Ierarhi. A fost cinstită și venerată în acest loc timp de 280 de ani.

Două secole mai târziu, mănăstirea unde a fost adusă a luat foc, însă fumul nu s-a atins de moaște. În 1888, moaștele au fost mutate la Catedrala Moldovei și Bucovinei din Iași. Au rămas acolo până în ziua de astăzi.

ADVERTISEMENT