Life

Sfânta Parascheva 2022: ce înseamnă, de fapt, atingerea moaștelor. De ce merg oamenii în pelerinaj la Iași

Sfânta Parascheva 2022: ce înseamnă, de fapt, atingerea moaștelor. Care este motivul real pentru care oamenii merg în pelerinaj la Iași.
10.10.2022 | 09:58
Sfanta Parascheva 2022 ce inseamna de fapt atingerea moastelor De ce merg oamenii in pelerinaj la Iasi
Sfânta Parascheva 2022: ce înseamnă, de fapt, atingerea moaștelor. Foto: Colaj Fanatik / Facebook
ADVERTISEMENT

Pelerinajul de Sfânta Paraschiva este cel mai faimos din țara noastră, unde vin sute de mii de oameni. Dar ce înseamnă, de fapt, atingerea acestor moaște și de ce se îngrămădesc oamenii să facă acest lucru?

Ce înseamnă atingerea moaștelor Sfintei Parascheva

Despre această sfântă numită în popor și Sfânta Vineri s-a spus că avea puteri miraculoase și tămăduitoare, tocmai acesta fiind motivul pentru care oamenii vin să se închine la moaștele ei: din credința că îi va ajuta în problemele de sănătate și nu numai.

ADVERTISEMENT

Pelerinajul de Sfânta Parascheva 2022 a început deja de sâmbătă și el va continua până pe 16 octombrie. Cea mai mare aglomerație este așteptată când are loc, de fapt, sărbătoarea propriu-zisă a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie.

Se spune că moaștele au puteri vindecătoare și cei care le ating pot găsi alinare sau chiar vindecare dacă ating racla în care se află moaștele Sfintei.

ADVERTISEMENT

Inclusiv cei cu răni sufletești se pot prezenta la pelerinajul de Sfânta Paraschiva din Iași și pot atinge moaștele pentru a se elibera de această durere.

Despre Sfânta Parascheva se mai spune că este protectoarea femeilor însărcinate și tocmai de aceea, gravidele trebuie să împartă de mâncare copiilor sărmani pentru ca a proprii lor fii să nu ducă lipsă de mâncare pe parcursul vieții lor și să îi protejeze de orice necazuri.

ADVERTISEMENT

Cât este timpul de așteptare de la pelerinaj

Numai în prima zi de pelerinaj de la Iași de Sfânta Paraschiva au venit mii de credincioși.

Autoritățile au estimat că cel mai mare număr de persoane de la pelerinajul de la Sfânta Paracheva va fi pe 13 și 14 octombrie când vor fi circa a 50.000-60.000 de persoane în culoarul de acces către raclă.

Acest lucru se traduce prin faptul că va fi o coadă de circa 3 kilometri și un timp de așteptare de mai bine de 16 ore, dar se pot atinge și 20 de ore de stat la coadă pentru credincioși.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere interesul manifestat de credincioşi pentru această mare sărbătoare creştină şi experienţa anilor trecuţi, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va genera un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore”, a afirmat Ioan Sorin Merluşcă, purtător de cuvânt la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, citat de Agerpres.

De asemenea, legat de moaștele Sfintei Parascheva este și blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam, care spune că cine va împrăștia moaștele să fie oropsit.

ADVERTISEMENT