Fotbal international

Povestea tristă a “Batalionului fotbaliştilor”! 500 de jucători au murit pe front în Primul Război Mondial

11.11.2020 | 09:47
Povestea trista a Batalionului fotbalistilor 500 de jucatori au murit pe front in Primul Razboi Mondial
ADVERTISEMENT

Fotbalul a avut mereu eroi şi idoli, mai ales pentru reuşitele din teren, însă puţini sunt cei care cunosc povestea unor oameni care şi-au dat viaţa pentru ţară în timpul Primului Război Mondial. FANATIK îţi prezintă istoria din spatele “Batalionului Fotbaliştilor”, o mică parte din armata Imperiului Britanic.

La o lună după asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand şi a soţiei lui, pe 28 iulie 1914, începea Primul Război Mondial. Europa se oprea în loc şi tinerii plecau pe front, însă sportul continua în câteva ţări de pe continent. Anglia era cel mai bun exemplu, unde campionatul nu s-a oprit, cu toate că jucătorii erau criticaţi că preferă să joace în loc să meargă la război.

ADVERTISEMENT

Pe 14 decembrie 1914, William Joynson-Hicks înfiinţa un prim batalion din care urmau să facă parte şi fotbalişti. Frank Buckley a fost primul jucător englez care s-a înrolat, în acelaşi an în care debutase pentru echipa naţională a Angliei. Până la 32 de ani, vârsta pe care o avea când a plecat pe front, fundaşul evoluase pentru Aston Villa, Manchester United, Manchester City sau Derby County.

“Batalionul fotbaliştilor” s-a format rapid, cu jucători din prima ligă

La scurt timp după decizia lui Frank Buckley, peste 30 de fotbalişti din prima ligă a Angliei l-au urmat pe front şi s-au înrolat voluntar. În martie 1915, batalionul avea deja 122 de fotbalişti, iar pe lângă aceştia, impulsionaţi de favoriţii lor, fanii mai multor echipe s-au înrolat ca să fie alături de jucătorii pe care îi admirau.

ADVERTISEMENT

Exemplul cel mai bun este al lui Vivian Woodward, căpitanul selecţionatei olimpice a Angliei. La scurt timp după ce s-a înrolat în armată, fotbalistul a fost urmat de fanii lui Chelsea, echipă pentru care juca în 1915. Un an mai târziu, în 1916, “Batalionul fotbaliştilor” a participat la primele lupte şi au apărut victimele în rândul jucătorilor. Vivian Woodward s-a numărat printre soldaţii grav răniţi şi nu a mai jucat fotbal niciodată.

Blatiştii dintr-un Manchester United – Liverpool au ajuns pe front

Pe finalul sezonului 1914-1915, câţiva jucători de la Manchester United şi Liverpool au decis să “trântească” meciul şi să facă bani la pariuri. “Diavolii” au câştigat, scor 2-0, iar şapte fotbalişti s-au îmbogăţit după acest rezultat. Autorităţile au descoperit blatul şi toţi cei implicaţi au fost suspendaţi pe viaţă.

ADVERTISEMENT

Fotbaliştii au susţinut că sunt nevinovaţi, însă oficialii Federaţiei Engleze de Fotbal le-au oferit un târg. Dacă alegeau să meargă pe front, puteau să se întoarcă în fotbal la finalul războului. Dintre cei şapte jucători, unul singur, Enoch West, nu a acceptat oferta şi s-a luptat prin tribunale.

Sandy Turnbull, Arthur Whalley (Manchester United), Jackie Sheldon, Tom Miller, Bob Pursell şi Thomas Fairfoul (Liverpool) au fost jucătorii care au ales să plece pe front. Primul nu s-a mai întors acasă, fiind ucis la Arras (Franţa) în primăvara lui 1917. Trupul neînsufleţit al fotbalistului nu a mai fost recuperat.

ADVERTISEMENT

Bătălia de pe Somme a decimat “Batalionul fotbaliştilor”

Bătălia de pe Somme a fost una dintre cele mai sângeroase din Primul Război Mondial, cu peste 1.000.000 de soldaţi ucişi. Printre victime s-au numărat şi mulţi dintre jucătorii care s-au înrolat în “Batalionul fotbaliştilor”.

Richard McFadden (Clapton Orient), Joseph Smith (Chesterfield Town), Sidney Wheelhouse (Grimsby Town), Billy Gerish (Aston Villa) sau Oscar Linkson (Manchester United) s-au numărat printre victime.

Pe 11 noiembrie 1918 s-a terminat Primul Război Mondial, după semnarea armistiţiului. Din cei aproape 600 de jucători care s-au înrolat în “Batalionul fotbaliştilor”, 500 au fost ucişi în lupte. Printre ei s-a numărat şi Walter Tull, mijlocaşul lui Northampton Town.

Acesta devenise primul ofiţer de culoare din armata britanică, însă a fost ucis pe 25 martie 1918 într-o ofensivă împotriva nemţilor. Iubit de camarazii lui, aceştia au încercat să recupereze trupul fotbalistului, însă misiunea nu a putut să fie dusă la bun sfârşit.

  • între 15.000.000 şi 20.000.000 de soldaţi au murit în Primul Război Mondial
ADVERTISEMENT