Sport

BBC a dat înapoi în conflictul cu Gary Lineker. Decizia luată de postul de televiziune britanic

BBC a făcut pași în spate în disputa cu Gary Lineker. Postul public de televiziune din Marea Britanie a luat o decizie importantă.
13.03.2023 | 14:59
BBC a dat inapoi in conflictul cu Gary Lineker Decizia luata de postul de televiziune britanic
BBC plătește 400 de milioane de lire pentru drepturile TV ale Premier League. Sursă foto: BBC
ADVERTISEMENT
13-03-2023
13:11

Gary Lineker va reveni pe post la BBC după ce a fost suspendat

Gary Lineker, fostul mare fotbalist, dar și cel mai bun analist britanic, a fost suspendat temporar pentru un mesaj postat pe Twitter prin care a comparat decizia anti-imigranți propusă de guvern cu Germania nazistă. 

În cele din urmă, BBC, prin vocea directorului general Tim Davie, a anunțat că cel plătit cu 1,5 milioane de euro anual va reveni la postul public de televiziune. 

„Gary este un element important pentru BBC și știu cât de mult contează BBC pentru el. Și mă bucur că va prezenta emisiunea noastră din weekendul viitor”, a declarat Tim Davie prin intermediul unui comunicat de presă. 

În semn de solidaritate pentru Lineker, analiștii, prezentatorii, invitații și reporterii au protestat, refuzând să mai lucreze. De asemenea, antrenorii și jucătorii din Premier League n-au mai oferit interviuri pentru BBC.

Nici măcar presiunile puse de reprezentanții Partidului Conservator nu au făcut ca postul public de televiziune să-l dea afară pe Gary Neville. Fostul fotbalist va reveni pe sticlă la emisiunea Match of the Day la BBC sâmbătă, 19 martie, iar acesta va putea folosi fără restricție zona de social media. Pe celebra platformă de socializare Twitter, Gary Neville are nu mai puțin de 8,8 milioane de urmăritori. 

„După câteva zile suprarealiste, sunt încântat că am găsit o cale de a naviga prin această furtună. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru sprijinul incredibil, în special colegilor de la BT Sport, pentru remarcabila dovadă de solidaritate. Fotbalul este un joc de echipă, dar susținerea lor a fost copleșitoare. 

Prezint sport la BBC de aproape trei decenii și sunt extrem de mândru să lucrez la cea mai bună și corectă televiziune din lume. Sunt nerăbdător să fiu din nou în scaunul MOTD. 

Oricât de grele au fost ultimele zile, pur și simplu nu se pot compara cu fuga de acasă de teama persecuției sau războiului pentru a te refugia într-o țară îndepărtată. E emoționant să vezi empatia voastră față de necazul lor”, a fost mesajul lui Gary Lineker pe Twitter. 

Gary Lineker, fostul mare fotbalist și cel mai bine plătit analist TV de sport din Anglia a fost suspendat de la modererarea emisiunii Match of the Day a postului BBC, după ce a produs un scandal uriaș.

BBC l-a anunțat pe Gary Lineker că este suspendat printr-un… tweet

BBC a făcut anunțul privind suspendarea lui Gary Lineker printr-un anunț postat pe contul oficial de Twitter. Cum s-a ajuns în această situație? Gary Lineker a atacat dur guvernul britanic, care a transmis că niciun imigrant ilegal nu va primi azil în Regatul Unit.

ADVERTISEMENT

Fostul mare atacant a reacționat pe Twitter la aflarea veștii: „Asta este o politică inimaginabil de crudă, îndreptată împotriva celor mai vulnerabil oameni, limbaj care nu diferă deloc de cel al Germaniei în anii ’30 și eu sunt scos din uz?”, a fost declarația care a pornit acest scandal uriaș.

În ciuda tuturor reacțiilor din spațiul public, Gary Lineker și-a menținut declarațiile și nu credea nicio secundă că va fi suspendat: „Fericit că această poveste de proporții ridicole începe să stingă și abia aștept să prezint Match of The Day sâmbătă. Mulțumesc încă o dată pentru susținerea voastră. Este copleșitoare. Bineînțeles că îmi mențin declarațiile și nu cred că voi fi suspendat”.

ADVERTISEMENT

Numai că BBC a luat decizia să îl suspende pe Gary Lineker până la clarificarea responsabilității asupra activității sale în social media (Twitter). Trustul consideră că Lineker a încălcat regulamentele interne ale companiei.

Guvernul Marii Britanii a reacționat imediat după declarațiile lui Gary Lineker

Replica din partea autorităților britanice a venit imediat, iar guvernul consideră că Lineker s-a expus prin comparația cu perioade naziste, în contextul în care comunități importante au fost lezate de aceste declarație.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, BBC a punctat în același comunicat că „exprimarea opiniilor politice din partea angajaților aduce atingere echidistanței pe care postul public are obligația să o prezinte în conținut”.

Colegii de platou a lui Gary Lineker au decis să boicoteze ediția de sâmbătă a Match of The Day, ca formă de protest

Lucrurile au luat-o la vale pentru BBC, după ce și ceilalți colegi de platou ai lui Gary Lineker au anunțat că nu vor participa la Match of The Day, ca formă de protest împotriva suspendării sale. Este vorba despre Ian Wright, Alan Shearer, Alex Scott, Jermaine Jenas și Micah Richards.

ADVERTISEMENT

Luată total prin surprindere, conducerea BBC a anunțat târziu în noapte că emisiunea nu va fi anulată, dar că va curpinde numai rezumatele meciurilor din etapa a 27-a din Premier League, fără studio de analiză.

Acest lucru este însă o lovitură uriașă pentru BBC, care plătește nu mai puțin de 400 de milioane de lire pe an pentru drepturile TV din Premier League. Ba, mai mult, postul are o tradiție de aproape 60 de ani de difuzare a emisiunii Match of the Day, prima ediție având loc în 1964!

BBC îl pune la zid pe Lineker pentru exprimarea opiniilor politice, însă analistul a fost felicitat după ce a făcut același lucru în timpul CM din Qatar

BBC a luat o decizie radicală după declarațiile lui Gary Lineker, însă postul a fost aspru criticat din această cauză. Cu doar câteva luni înainte, Gary Lineker a atacat vehement ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial din Qatar și organizarea acestui turneu final.

Reacția BBC? „Bună treabă!”, în timp ce Gary Lineker apărea în prim plan pe ecran, fără a se difuza nicio imagine de pe stadionul „Al-Bayt” din Doha. Analistul a atras și atenția asupra nerespectării drepturilor și libertăților muncitorilor nepalezi și a altor categorii de populație.

Piers Morgan și Adam Boulton i-au luat apărarea lui Gary Lineker

Microbiștii din toată Anglia i-au luat apărarea lui Gary Lineker, iar acestui cor de susținere li s-au alăturat și celebri prezentatori ai Sky Sports, Piers Morgan și Adam Boulton.

Presiunea a fost însă una uriașă pe umerii lui Gary Lineker, care a fost linșat de către Suella Braverman, consilier cultural și Lucy Frazer, consilier al afacerilor interne, dar și de doi foști directori ai BBC.

Jurgen Klopp și fotbaliștii din Premier League boicotează și ei emisiunea Match of The Day

Antrenorii și jucătorii din Premier League sunt de asemenea alături de Gary Lineker, iar Jurgen Klopp a anunțat că va boicota emisiunea Match of The Day, iar demersului său s-au alăturat și alți jucători și antrenori:

„Am fost informați că jucătorii și antrenorii nu vor participa la interviuri pentru Match of The Day”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Premier League.


  • Cota MAXBET pentru Manchester United: 1,36 este cota pentru „1 solist” la meciul Manchester United – Southampton

ADVERTISEMENT