News

Premieră în instanța din Giurgiu. O elevă, condamnată după ce a realizat un trucaj Deep Fake cu un coleg

Primul caz de condamnare în urma folosirii tehnicii Deep Fake în România a fost înregistrat în instanța din Giurgiu. Vinovata va plăti daune morale.
04.10.2022 | 17:57
Premiera in instanta din Giurgiu O eleva condamnata dupa ce a realizat un trucaj Deep Fake cu un coleg
Tehnologia Deep Fake/ Foto: socialmediasafety.org
ADVERTISEMENT

O elevă din Giurgiu a fost condamnată, așadar, după ce a realizat un trucaj video în care își bătea joc de un coleg de clasă.

Elevă din Giurgiu, condamnată pentru Deep Fake

Procedura Deep Fake este cunoscută pentru prelucrarea unor fotografii sau videoclipuri trucate, în care o persoană din foto sau videoclip e înlocuită cu o altă persoană.

ADVERTISEMENT

”Deep Fake este un fenomen mai puțin cunoscut, dar prezent. Reprezintă modificarea unor poze sau clipuri video și adăugarea feței unei persoane ce este ținta unei defăimări, calomnieri, în scopul compromiterii acesteia. Cam asta s-a întâmplat în cazul de față, unde o minoră a modificat un clip explicit, adăugând fața unui coleg de clasă, clip ce l-a încărcat ulterior pe Youtube și l-a distribuit în clasă”, a transmis avocatul Adrian Cuculis, conform Adevărul.

Tânăra a fost obligată să achite daune morale de 5.000 de lei pentru gluma făcută colegului de clasă.

ADVERTISEMENT

Solutia pe scurt: Admite în parte acţiunea formulată… Obligă pârâţii la plata sumei de 5000 de lei, cu titlu de daune morale (răspundere civilă delictuală a părintelui pentru fapta ilicită a minorului). Respinge în rest acţiunea. Admite în parte cererea reconvenţională formulată de pârâţii-reclamanţi.

Obligă reclamanţii-pârâţi la plata sumei de 5.000 de lei către pârâţii-reclamanţi în calitate de reprezentanţi legali ai minorei, cu titlu de daune morale (răspundere civilă delictuală a părintelui pentru fapta ilicită a minorului). Respinge în rest cererea.

ADVERTISEMENT

Dispune compensarea cheltuielilor de judecată. Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la data comunicării. Cererea se va depune la Judecătoria Giurgiu”, este precizat pe site-ul Judecătoriei Giurgiu.

Fenomenul Deep Fake este realizat cu ajutorul inteligenței artificiale și face ca imaginile să pare destul de reale pentru ochiul omului de rând.

ADVERTISEMENT

Apărut în urmă cu doi ani pe rețeaua Reddit, în momentul în care utilizatorul ”deepfakes” s-a folosit de chipurile unor actori celebri pe care i-a înlocuit în diverse videoclipuri și ipostaze.

O armă puternică a dezinformării în era tehnologiei, l-a avut ca victimă inclusiv pe președintele SUA Barack Obama.

ADVERTISEMENT
Tags: