News

Premieră mondială în medicină. A fost transplantată prima inimă de la o persoană infectată cu HIV

Primul transplant de inimă de la HIV pozitiv la HIV pozitiv din lume a fost efectuat la un spital din New York. Pacienta, în vârstă de 60 de ani, a primit simultan și un transplant de rinichi.
01.08.2022 | 14:32
Premiera mondiala in medicina A fost transplantata prima inima de la o persoana infectata cu HIV
Transplantul a fost realizat la un spital din New York Foto: NBC News
ADVERTISEMENT

Spitalul Montefiore Health System din Bronx, New York a efectuat, la începutul primăverii, primul transplant de inimă HIV-pozitiv la HIV-pozitiv din lume.

Premieră mondială în medicină

Pacienta, o femeie în vârstă de 60 de ani, suferea de insuficiență cardiacă avansată și a primit inima, simultan cu un transplant de rinichi, potrivit unui comunicat de presă al unității medicale.

ADVERTISEMENT

Dr. Ulrich P. Jorde, de la Divizia de Cardiologie de la Montefiore și profesor de medicină la Colegiul de Medicină Albert Einstein, a numit procedura „o piatră de hotar în istoria donării de organe”.

„Datorită progreselor medicale semnificative, persoanele care trăiesc cu HIV sunt capabile să controleze boala atât de bine încât acum pot salva viețile altor persoane care trăiesc cu această afecțiune”, a spus Jorde în comunicatul citat de NBC News.

ADVERTISEMENT

Femeia a petrecut cinci săptămâni recuperându-se în spital după operația de patru ore. Ea este monitorizată de medicii ei de transplant de la Montefiore.

Abia în 2013, Legea privind echitatea asupra organelor HIV a permis persoanelor care trăiesc cu această boală să-și doneze organele unui beneficiar HIV pozitiv.

ADVERTISEMENT

Montefiore este unul dintre cele 25 de centre din SUA eligibile pentru a face astfel de transplanturi după ce a îndeplinit criteriile chirurgicale și rezultatele stabilite de Rețeaua de Procurare și Transplant de Organe.

„Acesta a fost un caz complicat și un adevărat efort multidisciplinar de cardiologie, chirurgie, nefrologie, boli infecțioase, îngrijiri critice și imunologie”, a declarat dr. Omar Saeed, cardiologul femeii.

ADVERTISEMENT

„Punerea acestei opțiuni la dispoziția persoanelor care trăiesc cu HIV mărește numărul de donatori și înseamnă că mai mulți oameni, cu sau fără HIV, vor avea acces mai rapid la un organ care salvează vieți”, a spus Saeed. „Suntem mândri de ceea ce înseamnă acest lucru pentru pacienții noștri și pentru comunitatea medicală în general.”

A cincea persoană probabil vindecată de HIV, o alta este în remisie pe termen lung

Două noi cazuri prezentate la Conferința Internațională SIDA de la Montreal au demonstrat progresele făcute în domeniul științei vindecării HIV, demonstrând încă o dată că eliminarea tuturor copiilor de virus viabil din organism este într-adevăr posibilă și că ar putea fi, de asemenea, atinsă o remisie durabilă a virusului.

Într-un caz, oamenii de știință au raportat că un bărbat american de 66 de ani cu HIV a fost probabil vindecat de virus printr-un transplant de celule stem pentru a trata cancerul de sânge.

Abordarea – care a demonstrat succes sau succes aparent în alte patru cazuri – folosește celule stem de la un donator cu o anomalie genetică rară specifică care dă naștere la celule imune rezistente în mod natural la virus.

Într-un alt caz, cercetătorii spanioli au stabilit că o femeie care a primit un regim de stimulare a imunității în 2006 se află într-o stare a ceea ce ei caracterizează drept remisie virală, ceea ce înseamnă că încă găzduiește virus HIV viabil, dar sistemul ei imunitar controlează replicarea virusului de peste 15 ani.

Experții subliniază, totuși, că nu este etic să încerci să vindeci HIV printr-un transplant de celule stem – un tratament extrem de toxic și potențial fatal – în cazul persoanelor care nu se confruntă cu un cancer de sânge potențial fatal sau cu o altă afecțiune care le-ar face candidate pentru un astfel de tratament.

„Deși un transplant nu este o opțiune pentru majoritatea persoanelor cu HIV, aceste cazuri sunt încă interesante, încă inspiră și luminează căutarea unui leac”, a declarat dr. Sharon Lewin, specialist în boli infecțioase la Institutul Peter Doherty pentru Infecții și Imunitate de la Universitatea din Melbourne.

Nu există garanții că terapiile vor funcționa pentru alți pacienți

De asemenea, nu există garanții de succes prin metoda transplantului de celule stem. Cercetătorii nu au reușit să vindece HIV folosind această abordare la o mulțime de alte persoane infectate cu virusul.

Nici nu este clar că abordarea de îmbunătățire a sistemului imunitar utilizată la pacientul spaniol va funcționa și la alte persoane cu HIV.

Oamenii de știință implicați în acest caz au declarat pentru NBC News că sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a înțelege de ce terapia pare să fi funcționat atât de bine la femeie – a eșuat la toți participanții la studiul clinic, cu excepția ei – și cum să-i identifice pe alții la care a făcut-o. ar putea avea un impact similar.

Ei încearcă să determine, de exemplu, dacă anumite fațete ale geneticii ei ar putea favoriza o remisiune virală din tratament și dacă ar putea identifica un astfel de profil genetic la alte persoane.

Scopul final al domeniului de cercetare a vindecării HIV este de a dezvolta terapii sigure, eficiente, tolerabile și, cel mai important, scalabile, care ar putea fi puse la dispoziția unor părți largi din populația globală HIV de aproximativ 38 de milioane de oameni.

Experții în domeniu tind să gândească în termeni de decenii mai degrabă decât de ani când speră să atingă un astfel de obiectiv împotriva unui inamic la fel de complex precum acest virus.

Patru decenii de HIV, doar o mână de remedii

De-a lungul a patru decenii, doar cinci persoane au fost vindecate sau posibil vindecate de HIV.

Virusul rămâne atât de dificil de vindecat, deoarece la scurt timp după ce a intrat în organism, infectează tipuri de celule imunitare cu viață lungă care intră într-o stare de repaus sau latentă.

Deoarece tratamentul antiretroviral atacă HIV doar atunci când celulele infectate produc în mod activ noi copii virale, aceste celule de repaus, care sunt cunoscute în mod colectiv ca rezervor viral și pot rămâne latente ani de zile, rămân sub radarul tratamentului standard.

Aceste celule pot reveni la o stare activă în orice moment. Deci, dacă antiretroviralele sunt întrerupte, acestea pot repopula rapid organismul cu virus.

ADVERTISEMENT