News

Președintele Iohannis: „Persoanele vaccinate vor beneficia de un acces mai facil în anumite zone” Video

27.04.2021 | 18:25
Presedintele Iohannis Persoanele vaccinate vor beneficia de un acces mai facil in anumite zone Video
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis românilor că vaccinarea va duce la eliminarea restricțiilor și încheierea pandemiei astfel că i-a invitat pe toți să se vaccineze.

Șeful statului a afirmat că, după ce vaccinarea va fi accesibilă tuturor cetățenilor, persoanele vaccinate vor  beneficia de anumite facilități legate de accesul „în anumite zone”, în mod suplimentar față de persoanele nevaccinate, care vor beneficia și ele însă de ridicarea anumitor restricții.

ADVERTISEMENT

Totodată, președintele a anunțat o campanie susținută de promovare a vaccinării în care vor fi  implicați artiști, sportivi și politicieni.

„Cei care se vaccinează trebuie să simtă acest lucru”

Iată principalele declarații  ale președintelui Iohannis:

„-Ne mai despart câteva zile de cea mai mare sărăbătoare a creștinătății. Sunt convins că biserica se va organiza cât mai bine astfel încât să se evite agloemrațiile, să se respecte distanțarea fizică. Dragi români, haideți să fim parte a acestui efort și în noapte de Înviere.

ADVERTISEMENT

-Este al doilea an în care sărbătorile pascale ne găsesc într-o situația epidemiologică dificilă, dar speranțele că vom avea evoluții din ce în ce mai bune s-au transformat în certitudini

-Pandemia nu a dispărut. Cazurile grave și numărul celor care pierd lupta cu boala ne arată clar că trebuie să rămânem vigilenți. Trebuie să ținem sub control pandemia până se va vaccina un procent cât mai mare din populație. Stă în puterea fiecăruia dintre noi așa că vă invit să vă vaccinați.

ADVERTISEMENT

-(despre inculparea primarului  din Iași, Mihai Chirica?) Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL. Dacă nu o va face în următoarele zile, voi avea o discuție.

-(despre eliminarea restricțiilor) Revenirea la normalitate depinde de felul în care oamenii vor merge la vaccinare. În scurt timp, vom avea suficiente doze pentru oricine vrea să se vaccineze. Este singura cale de a scăpa de pandemie. Dacă nu ne vaccinăm în număr suficient de mare vom purta masca multă vreme.

ADVERTISEMENT

Programarea la vaccinare va fi  valabilă doar pentru rapel

-(despre promovarea campaniei de vaccinare) Guvernul pregătește o campanie amplă și vor fi implicați și artiști și sportivi și politicieni. Este nevoie de o acțiune foarte amplă de conștientizare, să venim noi spre cetățean. Vor fi centre de vaccinare accesibile, se va renunța în curând la programări, programarea se va face doar pentru rapel.

-(despre Planul Național de Redresare și Reziliență) Doar Portugalia a depus planul, ca noi sunt majoritatea statelor europene, este o procedură complicată. Până acum nu a fost nicio asemenea formă de revenire dintr-o criză gravă. Știm din experiența anilor trecuți că negocierile cu Comisia Europeană nu sunt simple deloc. Vom avea la final un plan foarte bun. Coaliția funcționează  foarte bine, vom avea discuții privind îmbunătățirea primului draft, iar până la sfârșitul lunii  mai vom avea un  plan bine pus la punct. Termenul de sfârșit de aprilie era orientativ.

-Șansele sunt de 100%, vom avea un  plan bun pentru România și îl vom pune în practică. Poveștile opoziției sunt doar povești pentru că dumnealor sunt supărați că sunt în opoziției. Nu există varianta respingerii planului. Este un plan național, Comisia are propriile pretenții, însă nu există varianta ca planul să fie respins. El poate fi negociat repede sau mai puțin repede, dar va fi aplicat.

-(Florin Cîțu ar putea fi un   președinte bun pentru PNL?) Președintele României nu este membru de partid. Faptul că merg cu premierul la anumite evenimente este un semnal de susținere față de premier pentru că vreau  ca acest guvern să performeze. Discuția din partid se va face în partid.

-(stimulare materială a vaccinării?) Încurajarea vaccinării se face pentru oamenii care vin din proprie inițiativă. Cred că trebuie să înțeleagă toată lumea că încurajarea vaccinării poate merge până acolo în care persoanele vaccinate vor beneficia de un acces mai facil în anumite zone, iar persoanele nevaccinate să beneficieze și ele de unle  măsuri. Pe la sfârșitul lui mai, vom avea suficiente doze și atunci va apărea întrebarea: dacă oricine se poate vaccina, cei care o fac trebuie să simtă acest lucru prin măsuri administrative. Este posibil să existe o încurajare pentru cei care sunt  vaccinați.

-(despre vaccinarea în mediul rural?) Bisericile au reacționat foarte favorabil, în mod special menționez reacția BOR. Reprezentanții tuturor cultelor au stabilit cu reprezentanții Guvernului o atitudine proactivă. Au fost gândite deja campanii care merg la fața locului, în mediul rural. Oamenii se lasă convinși dacă te duci spre ei și asta vom face. Vom avea multe centre mobile. O să vedeți  o atitudine provaccinare concertată și sunt  convins să vom avea succes.

-Starea de alertă va fi ridicată când specialiștii ne spun că putem continua și fără măsurile speciale care pot fi luate doar prin starea de alertă.

-(despre certificatul european de vaccinare?) Nu am fost reticent față de ideea unui certificat, ci față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu putem împărți cetățenii europeni în două categorii: care să meargă în concediu  și care nu. Nu putem folosi astfel de certificate pentru a îngrădi libertatea de mișcare. Unei persoane care nu are certificatul  nu i se poate spune că nu are voie să călătorească, ci trebuie să  respecte măsurile de acolo. Ideea e să nu se facă din acest certificat un instrument de discriminare.

ADVERTISEMENT