News

Prețurile mai mici îi atrag pe maghiari în magazinele din România. ”Măsurile PSD stimulează turismul pentru cumpărături”

Turismul pentru cumpărături din Ungaria în România, efect al eșecului măsurilor populiste ale guvernului Viktor Orban și succesului măsurilor PSD, spun social-democrații.
22.04.2024 | 19:09
Preturile mai mici ii atrag pe maghiari in magazinele din Romania Masurile PSD stimuleaza turismul pentru cumparaturi
Maghiarii vin să cumpere produse de bază din România Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

România a recuperat decalajul față de Ungaria și Portugalia în privința PIB-ului pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare, arată datele Eurostat.

Prețurile mai mici îi atrag pe maghiari la cumpărături în România

Potrivit social democraților, măsurile implementate de PSD, au dus la scăderea prețurilor, în special la alimentele de bază, lucru care a stimulat turismul pentru cumpărături din Ungaria în România.

ADVERTISEMENT

„După ce măsurile populiste ale Guvernului Viktor Orban s-au dovedit a fi un eșec, tot mai mulți cetățeni maghiari, în speciali cei care locuiesc aproape de granița cu România, preferă să își facă cumpărăturile în supermarketurile din țara noastră.

Aceștia caută prețuri mai mici în special la alimentele de bază unde, în România, la propunerea PSD, a fost plafonat adaosul comercial, iar prețurile sunt și cu 20% mai mici față de perioadele anterioare.

ADVERTISEMENT

Analizând evoluția economică pe termen lung, se constată că România a făcut progrese semnificative: a plecat de la un PIB pe cap de locuitor sub 40% din media UE la aderarea la UE în 2007 și a ajuns până la 73% la sfârșitul anului 2021.

Astfel țara noastră a reușit să reducă decalajul față de alte țări europene în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor”, se arată în comunicatul social-democraților.

ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a semnalat la rândul său fenomenul turismului pentru cumpărături practicat de vecinii noștri maghiari.

Ungaria, cea mai mare inflație din UE în 2023

„Comparând cele două țări, Ungaria a avut ce mai mare inflație din UE anul trecut, ajungând la alimente la aproximativ 50%, iar măsurile găsite și promovate de Guvernul de la Budapesta au avut efect negative.

ADVERTISEMENT

Una dintre ele a fost plafonarea prețurilor la unele alimente cum ar fi zahărului, uleiului de floarea-soarelui, laptelui, pieptului de pui sau pulpa de porc, însă în cantități limitate.

Această măsură a dus la lipsa alimentelor din supermarket, iar Viktor Orban a fost nevoit să renunțe la această măsură la mijlocul anului trecut.

În paralele, în Guvernul de la București, PSD a propus o plafonare a adaosului comercial la maximum 20% pe tot lanțul, ceea ce a dus într-adevăr la o scădere a prețurilor de la raft cu aproximativ 20%.

Lista alimentelor de bază pentru care era introdusă această plafonare a adaosului a fost adaptată în funcție de nevoile și necesitățile românilor. După o perioadă-pilot, recent, Parlamentul a decis să prelungească această măsură până la finalul anului”, mai precizează sursa citată.

În România, vecinii noștri găsesc prețuri mai mici la orez, sare, ulei, carne, legume sau miere, dar și la motorină. Un litru se vinde în țara noastră cu 1,5 euro în timp ce în Ungaria este de aproximativ 1,65 euro/litru, arată datele globalproductprices.com.

Material susținut de PSD

ADVERTISEMENT