News

Plafonarea adaosului la alimente, prelungită până la finalul anului. Legea merge la promulgare

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care adaosul comercial la anumite alimente rămâne plafonat până la 31 decembrie.
19.03.2024 | 15:45
Plafonarea adaosului la alimente prelungita pana la finalul anului Legea merge la promulgare
Parlamentul a votat prelungirea plafonării adaosului comercial la anumite alimente Sursa foto: economedia.ro
ADVERTISEMENT

Termenul la care ar fi urmat să expire plafonarea adaosului comercial pentru 17 produse agricole și alimentare de bază era 31 martie. Legea merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Plafonarea adaosului la alimente, prelungită până la finalul anului

Guvernul a decis să plafoneze adaosurile comerciale la cel mult 20% la unele alimente de bază în august, anul trecut. Măsura, introdusă inițial pentru trei luni, a fost extinsă în noiembrie cu încă un trimestru.

ADVERTISEMENT

În ianuarie 2024, executivul a venit cu o nouă ordonanță de urgență, iar acum Parlamentul a votat o prelungire pentru nouă luni.

Proiectul de lege a trecut marți de Camera Deputaților cu 194 de voturi ”pentru”, 44 de voturi au fost ”împotrivă”, iar 10 deputați s-au abținut.

ADVERTISEMENT

Pe 19 februarie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional, ceea ce înseamnă că legea merge la promulgare.

Prelungirea plafonării pe tot parcursul anului vine în pofida avertismentelor lansate de Consiliul Concurenței, care a cerut guvernanților să se gândească la eliminarea acestei măsuri care a generat, de fapt, mai multe scumpiri decât ieftiniri.

ADVERTISEMENT

Pentru a-și păstra sau chiar majora marja de profit, comercianții din România au scumpit toate celelalte produse pentru a ieftini cu câțiva bani câteva alimente de bază.

Premierul Marcel Ciolacu a criticat comercianții care au practicat această politică de scumpiri, dând exemplul unor lanțuri de magazine românești, care au făcut profit în ciuda plafonării, din rulaj.

ADVERTISEMENT

”Vor fi anumite produse de bază pe care oamenii au început să le caute în magazine, deja producătorii câștigă din rulaj. Eu nu mai văd o justificare a creșterii prețurilor în acest moment”, a declarat președintele PSD Marcel Ciolacu.

Ce produse vor avea adaosul plafonat

Lista produselor care vor avea prețul plafonat este următoarea:

1.Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi

2.Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT

3.Brânză telemea de vacă vrac

4.Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5.Făină albă de grâu „000” până la 1 kg

6.Mălai pănâ la 1 kg

7.Ouă de găină calibrul M

8.Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui (Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard).

10.Carne proaspătă porc ( Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

11.Legume proaspete vrac (Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi).

12.Fructe proaspete vrac (Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă).

13.Cartofi proaspeţi albi vrac

14.Zahăr alb tos până la 1 kg

15.Smântână- 12% grăsime

16.Unt până la 250 grame

17.Magiun până la 350 grame.

ADVERTISEMENT