News

Previziuni sumbre pentru 2023. Morgan Stanley: “Europa va intra în recesiune”

Morgan Stanley prevede că Europa va intra în recesiune. SUA ar putea să scape, iar China îşi revine mai bine decât estimau analiştii
14.11.2022 | 18:50
Previziuni sumbre pentru 2023 Morgan Stanley Europa va intra in recesiune
Morgan Stanley prevede că Europa va intra în recesiune Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Marea Britanie și economiile zonei euro se află sub o mare probabilitate să intre anul viitor în recesiune, dar Statele Unite ar putea să scăpe, datorită unei piețe a muncii rezistente, se arată într-un raport al băncii de investiții Morgan Stanley.

Colosul chinezesc iese din amorţire

Redeschiderea preconizată a Chinei, după aproape trei ani de izolare din cauza Covid-19, ar trebui să aibă ca rezultat redresarea economiei sale, precum și a celorlalte piețe asiatice în curs de dezvoltare, estimează analiștii băncii de investiții.

ADVERTISEMENT

Pentru anul 2023, ei prevăd o creștere a economiei globale cu 2,2%, procent care este sub cea mai recentă estimare a Fondului Monetar Internațional, de creștere de 2,7%.

Pentru anul viitor, Morgan Stanley prevede o divizare între economiile dezvoltate care  “vor intra sau vor fi aproape de recesiune”, în timp ce economiile în curs de dezvoltare se vor “redresa modest”.

ADVERTISEMENT

Se estimează că economia Chinei va crește cu cinci procente anul viitor, peste creșterea de 3,7 la sută așteptată pentru piețele emergente, în timp ce creșterea medie în grupul celor 10 țări dezvoltate este prognozată la o rată de doar 0,3 la sută.

Băncile centrale din întreaga lume au majorat ratele dobânzilor în acest an pentru a reduce inflația. Morgan Stanley estimează că în SUA, banca centrală Fed va menține ratele ridicate în 2023, deoarece inflația va rămâne ridicată, după ce va atinge vârful în ultimul trimestru al acestui an.

ADVERTISEMENT

Economia SUA va evita pe scurt o recesiune în 2023, dar aterizarea datorată unei încetiniri semnificative a creșterii ocupării forței de muncă nu va fi atât de slabă, în timp ce rata șomajului va continua să crească“, se arată în raportul, care prognozează o creștere a PIB-ului SUA de 0,5 la sută anul viitor.

Efectul cumulativ al politicii monetare stricte în 2023 se va extinde în 2024, rezultând doi ani foarte slabi“, au adăugat analiştii.

ADVERTISEMENT

La nivel global, vârful inflației ar trebui să vină în ultimul trimestru al acestui an, mai prevede Morgan Stanley, iar dezinflaţia va fi tema principală a anului viitor.

ADVERTISEMENT