News

Facturile au explodat în Europa. La Roma, preţul la gaze a crescut cu 97% într-o singură lună, iar la electricitate cu 30%

Facturile la gaze şi electricitate aproape s-au dublat în toate capitalele din UE. Roma şi Dublin conduc în topul scumpirilor
07.11.2022 | 17:06
Facturile au explodat in Europa La Roma pretul la gaze a crescut cu 97 intro singura luna iar la electricitate cu 30
Facturile la gaze şi electricitate aproape s-au dublat în toate capitalele din UE Foto: LaPresse
ADVERTISEMENT

Electricitatea și gazele naturale pentru gospodăriile din Europa nu au fost niciodată atât de scumpe, deși guvernele UE cheltuiesc miliarde din bugetele lor pentru a proteja consumatorii de criza energetică.

Creştere medie de 90%

Compania de consultanță energetică VaasaETT Ltd a anunţat luni că prețul mediu de vânzare cu amănuntul la gaze în Uniunea Europeană și Marea Britanie, în octombrie 2022, a fost de aproximativ 18 euro cenți pe kilowatt-oră – dublu față de prețul din aceeași lună a anului 2021. Facturile la gaze au crescut cu 111% iar cele la electricitate cu 69%, potrivit şi cifrelor furnizate de Household Energy Price Index, astfel că media este de 90%, adică aproape dublu, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

ADVERTISEMENT

Analiza a luat în calcul preţurile în toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, plus alte şase ţări din afara spaţiului comunitar: Muntenegru, Norvegia, Serbia, Ucraina, Marea Britanie şi Elveţia.

Preţul gazelor

Locuitorii din Amsterdam au plătit cel mai mult pentru gaze naturale, de două ori peste media europeană, urmați de cei din Copenhaga. Suma plătită de rezidenţii capitalei olandeză este de aproape 17 ori mai mare decât cea plătită de cei din ​​Budapesta, cea mai ieftină capitală pentru gaze din Uniunea Europeană. Ungurii s-au bucurat în mod tradițional de energie mai ieftină, din cauza controalelor guvernamentale asupra prețurilor, puse în aplicare în 2014, mai notează raportul.

ADVERTISEMENT

În afara UE, analiza a constatat că locuitorii din Kiev plătesc cel mai puțin pentru gaz, de 19 ori mai puțin decât cei din Amsterdam. Alimentarea cu energie electrică în capitala Ucrainei a devenit însă o problemă majoră în luna octombrie, forțele ruse bombardând infrastructura energetică a țării şi provocând pene masive de curent.

Raportul a analizat, de asemenea, modificările semnificative ale prețurilor în capitalele europene în cursul lunii octombrie. Un exemplu aparte este cel al Romei, unde costurile cu gazele au crescut cu 97% luna trecută și cu peste 170% față de acum un an. Acest lucru a fost cauzat de „creșterea preţurilor componentelor de energie și distribuție”. În acelaşi timp, creșteri de prețuri de 64% și 58% au fost înregistrate în orașele Luxemburg și, respectiv, Lisabona.

ADVERTISEMENT

Prețurile gazelor din Roma, Luxemburg, Lisabona, Dublin, Paris, Viena, Bruxelles, Berna, Copenhaga și Stockholm au atins noi niveluri record, se concluzionează în analiză.

Paradoxal, facturile la gaz au scăzut însă în multe părți ale Europei, în principal ca urmare a intervenției guvernelor, deși raportul a adăugat că “prețurile actuale rămân incredibil de ridicate în comparație cu un an în urmă”. Astfel, o reducere de 55% a prețurilor la gaz a fost raportată de Atena. Acest lucru s-a datorat scăderilor “taxelor pe energie” și “schemei guvernamentale de compensare a prețurilor”. Autoritățile elene au recompensat consumatorii care își reduc consumul de energie electrică cu facturi mai ieftine, pe lângă impunerea unui plafon la plățile către producătorii de energie.

ADVERTISEMENT

La rândul lor, Sofia, Tallinn, Madrid, Berlin și Riga au înregistrat scăderi ale prețului gazului cu 29%, 25%, 12%, 11% și, respectiv, 5%.

Preţul la electricitate

Prețurile la energie electrică pentru utilizatorii finali au variat, de asemenea, foarte mult în Europa. Copenhaga și Roma sunt cele mai scumpe orașe între gospodăriile europene, urmate de Amsterdam și Berlin. Anticipând criza, capitala Germaniei a stins luminile multor dintre cele mai faimoase repere ale sale, cum ar fi Universitatea Humboldt, Muzeul de Istorie Germană și Poarta Brandenburg. Oamenii din alte părți ale țării au fost îndemnați de autoritățile locale să facă duș cu apă rece.

Locuitorii din estul și centrul Europei s-au bucurat de cea mai ieftină energie electrică, cei din Kiev plătind cel mai puțin, urmați de rezidenţii din Belgrad, Budapesta și Podgorica, capitala Muntenegrului. Însă în Praga și Tallinn prețurile sunt peste medie regiunii.

Şi în acest caz s-au făcut analize individuale, fiind evidențiate cele mai semnificative schimbări din ultima lună. Primele trei capitale cu cele mai mari creșteri de preț au fost Dublin (44%), Roma (30%) și Viena (24%).

În capitala Irlandei, raportul a remarcat “o creștere remarcabilă a prețurilor”, cauzată de “creșterea continuă fără precedent a prețurilor cu ridicata, în special la gaze”. Gazele naturale furnizează aproximativ o treime din energia Irlandei, ceea ce înseamnă că țara este vulnerabilă la șocurile prețurilor.

Prețurile plătite de localnici au atins cote record şi la Berlin, Copenhaga, Bruxelles, Atena și Praga.

Cu toate acestea, raportul a menționat că, în timp ce prețurile la energie electrică pentru uz casnic și-au continuat tendința ascendentă în octombrie, această creştere a fost la o scară mult mai mică comparativ cu lunile precedente.

Pe de altă parte, prețurile energiei electrice au scăzut în Riga (29%), Tallinn (22%), Oslo (10%), Madrid (9%), Helsinki (6%), Zagreb (3%) și Paris (2%).

ADVERTISEMENT