News

Previziuni sumbre pentru România în 2020 și 2021. PIB va scădea cu 6%, rata șomajului și inflația vor exploda

06.05.2020 | 15:26
Previziuni sumbre pentru Romania in 2020 si 2021 PIB va scadea cu 6 rata somajului si inflatia vor exploda
ADVERTISEMENT

Produsul Intern Brut al României va scădea cu 6% în 2020, însă va consemna o revenire de 4.2% anul viitor. Inflația va atinge 2.5% în 2020, iar la anul va ajunge la 3.1%, potrivit unor previziuni economice făcute publice de Comisia Europeană.

Previziuni sumbre pentru România

De asemenea, rata șomajului va atinge 6.5% în 2020, însă va scădea la 5.4% în 2021. Conform news.ro, specialiștii economici din cadrul UE au luat în considerare actualul nivel al pandemiei din Europa, însă cifrele ar putea să arate mai rău dacă pandemia ar scăpa de sub control.

ADVERTISEMENT

“Pandemia de coronavirus reprezintă un şoc major pentru economii, în UE şi la nivel mondial, cu consecinţe foarte grave din punct de vedere socioeconomic. În ciuda răspunsului politic rapid şi amplu, atât la nivelul UE, cât şi la nivel naţional, economia UE va cunoaşte anul acesta o recesiune de proporţii istorice. Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2020, în România, PIB va scădea cu 6% în 2020, urmând să crească cu 4,2% în anul 2021”, au transmis cei de la Comisia Europeană.

Cel mai îngrijorător lucru pare a fi creșterea ratei șomajului la 6.5%, însă reprezentanții CE au și alte previziuni sumbre.

ADVERTISEMENT

De asemenea, economia zonei euro va înregistra o contracţie-record de 7¾% în 2020, urmând ca în 2021 să cunoască o creştere de 6¼%. Se preconizează că economia UE se va contracta cu 7½% în 2020 şi va creşte cu aproximativ 6% în 2021″, au completat experții.

Uniunea Europeană își avertizează statele membre că redresarea în 2021 ar putea varia în funcție de contextul epidemiologic din fiecare țară.

ADVERTISEMENT

Asistăm la un şoc simetric: toate statele membre ale UE sunt afectate şi se preconizează că toate vor cunoaşte o recesiune în acest an. UE şi statele membre au convenit deja asupra unor măsuri extraordinare pentru atenuarea impactului. Redresarea noastră colectivă va depinde de menţinerea unor reacţii ferme şi coordonate la nivelul UE şi la nivel naţional. Împreună suntem mai puternici”, a concluzionat Comisia europeană.

Florin Cîțu, mult mai optimist decât CE

Conform raportului făcut public de CE, previziunile se bazează pe o serie de „ipoteze tehnice referitoare la evoluţia cursurilor de schimb, a ratelor dobânzilor şi a preţurilor produselor de bază, întemeiate pe informaţiile disponibile până la data de 23 aprilie”.

ADVERTISEMENT

Datele oferite de către Comisia Europeană sunt mult mai pesimiste comparativ cu previziunile Guvernul Orban. Ministrul Florin Cîțu declara optimist în urmă cu o lună că România va fi una dintre primele economii din Europa după ce va trece pandemia.

ADVERTISEMENT
Tags: