News

Primăria unui oraș belgian interzice consumul de alcool din cauza românilor: “Am avut o ceartă aici cu 50 de oameni”

Municipalitatea din Rijkevorsel interzice consumul de alcool în locurile publice, în contextul plângerilor legate de comportamentul românilor.
06.07.2023 | 15:33
Primaria unui oras belgian interzice consumul de alcool din cauza romanilor Am avut o cearta aici cu 50 de oameni
Românii sezonieri, reclamați de belgieni. Foto: Colaj Fanatik/Capturi YouTube.
ADVERTISEMENT

Începând de joi, 6 iulie, municipalitatea din Rijkevorsel, un oraș din Belgia, a introdus o interdicție totală asupra consumului de alcool în locurile publice. Această măsură a fost luată în urma plângerilor repetate ale locuitorilor privind “beția în public, vandalismul și violența verbală sau fizică” din comunitatea românească.

Localnicii din Rijkevorsel, revoltați de comportamentul românilor

Deși exista deja o interdicție privind consumul de alcool în timpul nopții, autoritățile au extins această restricție și în timpul zilei. Primarul Dorien Cuylaerts a declarat că această decizie a fost motivată în mare parte de creșterea tensiunilor între comunitatea locală și muncitorii sezonieri români.

ADVERTISEMENT

„Locuitorii noștri se plâng de beție în public, vandalism, violență verbală și fizică. De multe ori, totul începe cu consumul excesiv de alcool. Anul trecut am avut o ceartă aici cu 50 de oameni.

Mai mulți români care nu locuiesc aici, vin adesea la Rijkevorsel și au un comportament necontrolat. Vrem să oprim asta”, a declarat primarul localității, Dorien Cuylaerts.

ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților locale, persoanele care sunt observate consumând alcool în spațiul public vor fi amendate. Restricția se aplică în centrul orașului Rijkevorsel, în apropierea centrului comercial Breebos și în jurul supermarketului Lidl. Cu toate acestea, consumul de alcool va fi permis pe terasele restaurantelor.

Consumul de alcool, limitat într-un oraș belgian

Postul de televiziune VRT a relatat că, în ciuda problemelor semnalate, consiliul municipal nu a purtat încă discuții cu comunitatea românească, ci a luat decizia bruscă de a interzice în mod general consumul de alcool în locurile publice.

ADVERTISEMENT

Această măsură drastică reprezintă un efort al autorităților pentru a restabili liniștea și siguranța în Rijkevorsel și a aborda preocupările ridicate de comportamentul unor membri ai comunității românești. Primarul și autoritățile locale speră că interdicția va contribui la reducerea incidentelor de violență și vandalism și la îmbunătățirea calității vieții în oraș.

Conform datelor publicate în 2018 de Institutul de Statistică și Analize din Bruxelles, aproape unul din zece locuitori străini ai Bruxelles-ului este de origine română. Aproximativ 40.000 de persoane din cei peste 400.000 de cetățeni străini care locuiesc în Bruxelles sunt români.

ADVERTISEMENT

Astfel, în anul 2017, comunitatea românească (reprezentând 9,3% din totalul cetățenilor străini din Bruxelles) a devenit a doua cea mai mare comunitate de străini din oraș, după cea franceză, care reprezenta 15,2% din totalul.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: