News

Povestea șoferului român de tir care a câștigat 200.000 de euro de la angajator, după ce a absolvit Dreptul. Cum îl păcăleau belgienii

Un român care a lucrat patru ani ca șofer de tir, în Belgia, a câștigat procesul cu angajatorul său care îi plătea un salariu extrem de mic.
24.06.2023 | 14:01
Povestea soferului roman de tir care a castigat 200000 de euro de la angajator dupa ce a absolvit Dreptul Cum il pacaleau belgienii
Românul efectua curse de noapte între Germania și Belgia, dar era plătit cu salariul de România / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Ștefan Popescu a început să lucreze pentru compania de transport H. Essers în anul 2011, când a acceptat salariul minim pe economie în România la acea vreme, adică 200 de euro. Popescu a fost angajat de filiala din România a transportatorului belgian, însă nu a lucrat niciun moment în țară.

Românul a lucrat patru ani cu 200 de euro pe lună, în Belgia

În primă fază, românul a urmat un stagiu neplătit de pregătire, timp de două săptămâni, în Belgia. Ulterior, el a fost trimis să lucreze ca șofer de tir, făcând curse de noapte între Belgia și Germania. În afară de cei 200 de euro pe care îi primea lunar, Popescu mai avea asigurată și o indemnizație zilnică de 40 de euro, care să-i ajungă pentru a-și procura alimente.

ADVERTISEMENT

Deși era plătit prost, românul și-a făcut treaba și a fost remarcat de superiorii lui, care au început să-l solicite și pentru alte activități, pe timp de zi.

„Mă asiguram că mașinile erau în regulă. Le verificam presiunea în anvelope, dacă era curățenie în cabine. Pentru asta, H.Essers mi-a mărit indemnizația zilnică de la 40 la 45 de euro. Dar salariul meu minim în România a rămas neschimbat”, a povestit Ștefan Popescu, potrivit Digi24, care citează presa belgiană.

ADVERTISEMENT

Cum și-a dat seama șoferul de tir că era păcălit de belgieni

Ștefan Popescu a promovat, pas cu pas, până în poziția de șofer personal al CEO-ului companiei, Noel H. Essers. În paralel cu sarcinile pe care șeful i le trasa, el continua să facă curse de noapte, cu tirul. Chiar și așa, românul s-a înscris la facultatea de drept, fiindu-i promis un ”contract belgian”, după absolvire.

Firma nu s-a ținut însă de cuvânt și a continuat să-l plătească ”românește” pe Popescu. Acesta s-a revoltat și, pe fondul nemulțumirilor, a fost trimis în România.

ADVERTISEMENT

Ștefan Popescu și-a dat seama că a fost păcălit în momentul în care unul dintre foștii lui colegi s-a pensionat și a aflat că nu a acumulat niciun drept social în Belgia. El a decis să acționeze în instanță compania.

O poveste de tip David versus Goliat

Prima fază a procesului s-a desfășurat în România, însă judecătorii au decis că angajarea efectivă s-a produs în Belgia, așa că au transferat dosarul acolo. După șapte ani de procese, hotărârea definitivă a fost de partea românului.

ADVERTISEMENT

„Clientul meu este singurul care a avut curajul să se judece timp de 7 ani, în timp ce a întreținut o familie ca șofer de TIR. Este cu adevărat o poveste de tip David versus Goliat, care ar putea crea un precedent pentru oricine din industria transporturilor care se află într-o situație similară. H.Essers îi datorează clientului meu mai mult de 200.000 de euro și în situația lui mai sunt mulți”, a declarat avocatul Jan Buelens, pentru NiewsBlad.be.

ADVERTISEMENT
Tags: