News

Primele demisii după tragedia de la Cariera Jilț Sud. Guvernul, despre demiterea ministrului energiei: ”Nu putem exclude nicio opțiune”. Update

Doi dintre cei trei directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia, direct responsabili de activitatea Carierei Jilț Sud, au demisionat.
18.01.2023 | 16:15
Primele demisii dupa tragedia de la Cariera Jilt Sud Guvernul despre demiterea ministrului energiei Nu putem exclude nicio optiune Update
Accident cu 3 mineri morți. Foto: Libertatea
ADVERTISEMENT
18-01-2023
14:25

Guvernul, despre posibila demitere a ministrului Virgil Popescu: ”Nu putem exclude nicio opțiune”

Tragedia de la la Cariera Jilț Sud, în urma căreia trei muncitori au murit, a adus deja mai multe demisii și demiteri din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

În spațiul public au apărut, în ultimele ore, și informații privind o plecare chiar din vârful Ministerului Energiei.

Într-o conferință de presă susținută miercuri la Guvern, purtătorul de cuvânt al instituției, Dan Cărbunaru, a fost întrebat de ziariști dacă este luată în calcul plecarea din guvern a lui Virgil Popescu la finalul analizei despre tragedia de la Jilț.

Oficialul a spus că ”în funcție de evaluarea finală nu putem exclude nici o opțiune”. Cărbunaru a subliniat că premierul Ciucă a cerut în guvern o evaluare până săptămâna viitoare.

”Pe durata analizei se evaluează responsabilitățile pe lanțul ierarhic. Lanțul de evaluare implică de la mină, companie, până la managementul domeniului”, a spus Cărbunaru.

Ministrul energiei Virgil Popescu a cerut demisia a trei directori în acest caz, însă surse din cadrul PNL susțin că premierul Nicolae Ciucă ar putea să-l remanieze inclusiv pe Popescu.

Demisii la nivel înalt după tragedia de la Cariera Jilț Sud

Conform Antena 3, Popescu ar fi cel responsabil de activitatea Complexului Energetic Oltenia, însă rămâne neclar care va fi soarta sa în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

”Am solicitat deja de urgenţă schimbarea din funcţie a directorului sucursalei miniere, a directorului exploatării şi a şefului Carierei pentru că asemenea tragedii nu trebuie să se mai întâmple. Nu s-a putut intra acolo, era noapte. Am discutat cu minerii, dar prefer să păstrez discuţiile confidenţiale”, a transmis Popescu.

Potrivig G4Media, Nicolae Ciucă ar pregăti remanierea lui Popescu, un ministru criticat constant în ultimele luni. Între timp, premierul a dat asigurări că familiile victimelor vor primi despăgubiri pentru acest accident.

ADVERTISEMENT

”Ieri din păcate a avut loc un accident tragic la Complexul Energetic Oltenia. Și-au pierdut viața 3 muncitori în cariera de la Jilț. Doresc să transmit condoleanțe și întreaga mea compasiune familiilor celor 3 muncitori și desigur a celor care au fost răniți. Din primul moment, am decis ca autoritățile să se deplaseze la fața locului, am transmis ministrului Energiei să se deplaseze urgent în județul Gorj și să facă analiza și să ia primele măsuri la fața locului”, a transmis Ciucă înainte de ședința de Guvern.

Ciucă a precizat că Ministerul Energiei și cel al Muncii vor verifica cu exactitate cauzele producerii accidentului.

ADVERTISEMENT

”Până la ședința de guvern de săptămâna viitoare îmi veți prezenta primele date și concluzii, cu măsuri concrete, atât împotriva celor care se fac vinovați de producerea accidentului, cât și măsuri concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă la CE Oltenia”, a transmis Nicolae Ciucă.

La nici câteva ore după ce cei trei mineri au murit în accident, Antena 3 a prezentat cazul a 35 de mineri care se înghesuiau într-o mașină care transportă în mod normal opt oameni, pentru a ajunge la lucru.

ADVERTISEMENT

Minerii au precizat că există ”oricând riscul să își rupă picioarele pe căile de acces spre utilaje”. ”Uite așa ne ducem, zi de zi, așa au murit colegii noștri, cu materiale printre ei. Așa erau, plus materialele care erau aici, tuburi de oxigen, sursa de sudură”, au completat angajații Complexului Energetic Oltenia.

ADVERTISEMENT