News

Maşină plină cu muncitori, răsturnată în Gorj, la cariera Jilţ Sud. Trei mineri au murit. Virgil Popescu cere demisia a 3 directori CE Oltenia. Update

Accident grav în Gorj, cel puţin şapte persoane au fost rănite şi trei au murit. O maşină plină cu muncitori s-a răsturnat în zona unei cariere.
17.01.2023 | 23:00
Masina plina cu muncitori rasturnata in Gorj la cariera Jilt Sud Trei mineri au murit Virgil Popescu cere demisia a 3 directori CE Oltenia Update
Accident grav în Gorj, a fost activat Planul Roşu Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
17-01-2023
21:00

Virgil Popescu cere demisia a 3 directori CE Oltenia care răspund direct de activitatea Carierei Jilţ Sud

Marți, la orele serii, ministrul energiei, Virgil Popescu, a ajuns la Cariera Jilţ Sud, unde s-a produs tragicul accident.

Oficialul Guvernului a stat de vorbă cu angajaţii, dar şi cu reprezentanţii conducerii unităţii.

La finalul discuțiilor, Virgil Popescu a anunțat că a solicitat demisia a trei directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia, pe cale ierarhică, ce răspund direct de activitatea Carierei Jilţ Sud.

”Am avut o discuţie cu şeful de tură, am primit informaţii despre ceea ce s-a întâmplat acolo. Am avut o discuţie şi cu directorul sucursalei miniere.

Am vorbit deja cu şeful Corpului de Control al Ministerului Energiei şi o comisie va veni la CE Oltenia pentru evaluarea stadiului securităţii în muncă şi am solicitat deja, de urgenţă, schimbarea din funcţie a directorului sucursalei miniere, a directorului exploatării şi a şefului Carierei pentru că asemenea tragedii nu trebuie să se mai întâmple.

Nu s-a putut intra acolo, era noapte. Am discutat cu minerii, dar prefer să păstrez discuţiile confidenţiale”, a spus Virgil Popescu, conform Agerpres.

17-01-2023
17:35

Virgil Popescu, prima reacție după accidentul din Gorj: ”Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns”

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a avut o primă reacție după accidentul tragic de la Complexul Energetic Oltenia.

Acesta a anunțat, într-o postare pe Facebook, că se află în drum spre Gorj. Oficialul Guvernului a mai punctat faptul că tragedia petrecută la mina Jilț Sud nu poate fi lăsată fără răspuns.

”O gravă tragedie a răpit astăzi trei vieți la Complexul Energetic Oltenia. Este cumplit. Gândurile mele sunt alături de familiile îndurerate și mă rog să aibă putere în lupta cu durerea care îi încearcă.

Accidentul s-a soldat inclusiv cu rănirea altor muncitori din cadrul complexului. Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns. Mă îndrept către Gorj, chiar acum”, a scris ministrul pe site-ul de socializare.

17-01-2023
15:37

Bilanţ final: trei morţi şi zece răniţi în accidentul de la cariera Jilţ Sud

Planul roşu de intervenţie activat în cazul accidentului petrecut la Cariera Jilţ Sud a fost dezactivat, victimele rănite fiind transportate la spitale din Craiova, Târgu Jiu şi Motru, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, Florin Chisim.

Potrivit acestuia, în total, 10 persoane au fost transportate la spital – trei la cel din Motru, cinci la cel din Târgu Jiu, iar două victime au fost preluate de elicopterele SMURD şi transportate la Spitalul de Urgenţă din Craiova.

Complexul Energetic Oltenia a emis următorul comunicat în legătura cu tragedia de marţi.

“In data de 17.01.2023, in jurul orei 13:00, in perimetrul carierei Jilt Sud, personalul care a participat la interventia mecanica la Excavatorul 1400-05 a urcat intr-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu.

In timpul coborarii pe o panta, inaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehicolul a derapat pe pod si a cazut peste transportor, impactul soldandu-se cu 16 victime. Printre acestea se numara 14 salariati ai CE Oltenia, din care 3 au decedat.

Evenimentul a fost comunicat organelor abilitate pentru a fi cercetate si stabilite cu exactitate cauzele si imprejurarile producerii acestuia.

Conducerea si colectivul CE Oltenia isi exprima regretul fata de tragicul eveniment care a avut loc si transmite sincere condoleante familiilor indurerate”, se arată în comunicat.

Mai multe persoane au fost rănite, marţi, după ce un autovehicul s-a răsturnat în zona carierei de cărbune Jilţ Sud, din judeţul Gorj.

Cel puţin şapte persoane sunt rănite

Accidentul s-a petrecut în zona carierei Jilţ Sud. Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea eficientă a fost activat Planul Roșu de Intervenție la nivelul județului Gorj.

ADVERTISEMENT

25 oameni se aflau în maşină, iar trei angajaţi au decedat, transmite IGSU. Alți şapte muncitori se zbat între viață și moarte.

“În accident au fost implicate 25 de persoane, dintre care 7 rănite și 3 decedate. Zona fiind neaccesibilă cu autospecialele de intervenție, victimele vor fi transportate cu mijloace din dotarea carierei Jilț Sud, pe o platformă betonată, unde se află echipajele de intervenție”, a transmis ISU Gorj.

ADVERTISEMENT

Locul accidentului şi starea drumului au fost puternic afectate de ploile căzute în ultimele zile, astfel că ambulanţele clasice nu s-au putut apropia pentru a-i prelua direct pe răniţi, în timp ce plafonul prea jos al norilor nu a permis intervenţia imediată a elicopterelor. În consecinţă, în zonă au intervenit echipe Salvamont Gorj.

“Din păcate, cele trei persoane declarate iniţial inconștiente au fost declarate decedate. Dintre celelalte victime una este în drum spre spitalul Motru, două sunt în drum spre spitalul din Târgu Jiu şi una a fost preluată de elicopterul SMURD. Toate sunt conştiente şi cooperante în acest moment”, a declarat portătorul de cuvânt al ISU Gorj, Florin Chisim.

ADVERTISEMENT

La fața locului au fost alocate 1 mașină de stingere, 2 ambulanțe SMURD, 1 echipaj de descarcerare, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 4 ambulanțe SAJ, precum și 2 elicoptere SMURD.

Unul dintre muncitori a povestit pentru gorjeanul.ro dinamica accidentului: “Șapte oameni au avut intervenție la un excavator, când s-au întors, la trecerea unui podeț, mașina s-a răsturnat. Tot echipamentul, tuburile de oxiden au căzut peste ei. Se pare că ori tancheta a alunecat ori s-a rupt o bucată din podeț”.

ADVERTISEMENT

Jilţ Sud, locul unde s-a produs accidentul, este o carieră de cărbune a Complexului Energetic Oltenia.

ADVERTISEMENT