News

Primii români părăsesc Fâșia Gaza. Peste 100 dintre ei vor merge în Egipt, înainte să fie aduși în țară

Peste 100 de români vor fi scoși din Fâșia Gaza. MAE anunță ce se va întâmplă cu cei care încă așteaptă să fie evacuați și aduși în țară.
07.11.2023 | 10:48
Primii romani parasesc Fasia Gaza Peste 100 dintre ei vor merge in Egipt inainte sa fie adusi in tara
Primii români părăsesc Fâșia Gaza. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Primii români părăsesc Fâșia Gaza. Este vorba de peste 100 de cetățeni și familiile acestora, care vor fi evacuați, marți, 7 noiembrie, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Primii români părăsesc Fâșia Gaza

Românii au primit acordul să tranziteze punctul de trecere a frontierei de la Rafah. Ei urmează să ajungă în Egipt, înainte de a fi aduși în țară. Evacuarea va avea loc în cursul zilei de marți, conform autorităților.

ADVERTISEMENT

„În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetăţenilor români, respectiv asistenţa consulară specifică”, a transmis MAE.

Ei vor ajunge în România de la Cairo, autoritățile punându-le la dispoziție curse aeriene speciale. „Aceştia au fost informaţi de către reprezentanţii Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah referitor la procedură.

ADVERTISEMENT

Evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse”, a anunțat, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

250 de români au cerut să fie evacuați din Gaza

Reprezentanții MAE adaugă faptul că în Fâșia Gaza se află 350 de români. Dintre aceștia, 250 de cetățeni și familiile lor au solicitat să fie scoși din zona de conflict, acolo unde Israelul lansează atacuri.

ADVERTISEMENT

Celula de Criză Interinstituţională și diplomații din Cairo și Israel, încearcă să găsească soluții pentru a evacua și ceilalți cetățeni români care vor să iasă din Fâșia Gaza. În curând, ar urma ca toți să ajungă în țară.

Conform purtătorului de cuvânt al MAE, Radu Filip, în următoarea perioadă vor fi evacuate și alte grupuri. Însă, a precizat că oamenii trebuie să aibă răbdare, dând asigurări că „nu sunt uitați” de autoritățile române.

ADVERTISEMENT

„Toată situația de securitate în zonă e volatilă, așa că nu voi lansa nicio perspectivă de timp. Fac apel la răbdarea acestora (a celor care nu au primit încă permisiunea să plece – n.r.), îi asigurăm că nu i-am uitat. Demersurile noastre vor continua susținut”, a declarat Radu Filip la Digi 24.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: