LIVE Actualizat 02-11-2023
16:37

Război în Israel. MAE anunţă un al patrulea român, ostatic în Gaza / Membru Hamas: “Am auzit copiii ţipând. Am tras în ei până au tăcut”

Război în Israel. Joi, încă 596 de locuitori cu dublă-cetățenie vor părăsi Fâșia Gaza. Niciun român nu se află printre ei.
02.11.2023 | 18:25
Razboi in Israel MAE anunta un al patrulea roman ostatic in Gaza  Membru Hamas Am auzit copiii tipand Am tras in ei pana au tacut
Război în Israel. Încă 596 de cetățeni vor părăsi Gaza, niciun român printre ei. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
02-11-2023
16:37

MAE anunţă încă un român răpit de Hamas

Ministerul de Externe a anunţat că încă o persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Israel, este ostatică în Fâşia Gaza. 

“În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, precizăm că în urma verificărilor efectuate de către autorităţile române, pe baza informaţiilor transmise de către autorităţile israeliene, încă un cetăţean cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, este ostatic în Fâşia Gaza”, a transmis MAE.

Astfel, numărul cetăţenilor de naţionalitate română răpiţi de Hamas şi ţinuţi ostatici în Gaza a ajuns la patru.

02-11-2023
16:25

Israelul anunţă că a înconjurat oraşul Gaza şi începe o fază importantă a bătăliei

Trupele israeliene au înfrânt rezistenţa de la periferia orașului Gaza, a declarat premierul Benjamin Netanyahu. “Suntem la apogeul bătăliei. Am avut succese impresionante și am trecut de periferia orașului Gaza. Facem progrese”, a transmis Netanyahu, într-un comunicat publicat de biroul său. Într-o postare pe platforma X, premierul a opinat: “Nimic nu ne va opri. Vom merge înainte. Vom avansa și vom câștiga și o vom face cu ajutorul lui Dumnezeu și cu ajutorul eroicilor noștri războinici”.

Armata israeliană încercuiește orașul Gaza și își amplifică operațiunile acolo, a confirmat şi șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene. „Forțele noastre sunt prezente în zone foarte importante ale orașului Gaza”, a spus generalul locotenent Herzi Halevi.

“Am trecut într-o altă fază semnificativă a războiului. Forțele noastre se află în inima nordului Gazei, activând în orașul Gaza, încercuindu-l și extinzându-şi ofensiva terestră. Forțele israeliene luptă într-o zonă urbană densă și complexă, ceea ce necesită luptă profesionistă și curaj”, a mai adăugat el.

02-11-2023
11:38

Membru Hamas: "Am auzit copiii ţipând. Am tras în ei până au tăcut"

Armata Israelului a făcut publice filmări ale interogatoriului unui bărbat despre care se spune că este un membru al Hamas implicat în atacul din 7 octombrie, asupra Israelului. Bărbatul din videoclip descrie uciderea copiilor israelieni în Kfar Az, un kibutz israelian de la granița cu Gaza.

“Singura noastră misiune a fost să ucidem, nu să răpim. Să omorâm fiecare persoană pe care o vedem și să ne întoarcem în Gaza”, a spus în timpul interogatoriului Amer Abu Ghosha, membru al Nukhba, o unitate de comando a Hamas.

Grupul său s-a deplasat la Kfar Az cu un jeep și a intrat în kibutz după ce unul dintre ei a aruncat în aer poarta cu un dispozitiv exploziv. După ce au intrat în mica aşezare au mers din casă în casă, dând, trăgând cu armele kalașnikov și aruncând grenade în toți cei pe care i-au găsit.

La un moment dat, Abu Ghosha descrie cum a intrat într-o casă și a auzit vocile copiilor mici plângând într-o cameră, iar el a început să tragă prin uşă. Teroristul Hamas mai spune că vocile s-au oprit în cele din urmă, așa că a concluzionat că micuţii au murit.

Abu Ghosha și o parte a grupului său au fost implicaţi mai târziu într-un conflict armat direct cu soldații IDF, care au intrat prin ferestre în casa în care se aflau, forțându-i astfel să se predea.

Întrebat de ce au ucis femei și copii, Abu Ghosha a răspuns: „Ne-au spus că toți coloniștii sunt soldați”.

Război în Israel. În cursul zilei de joi, 2 noiembrie, s-a anunțat că încă 596 de locuitori cu dublă-cetățenie vor părăsi Fâșia Gaza pe la granița Rafah, cu Egipt. Din păcate, pe lista prezentată în presă nu figurează niciun român.

Război în Israel. Încă 596 de cetățeni vor părăsi Gaza, niciun român printre ei

Miercuri, 1 noiembrie, în prima zi în care a fost deschisă trecerea de la Rafah pentru evacuarea cetățenilor străini, au fost scoase din Fâșia Gaza 335 de persoane cu pașaport străin.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de joi, terminalul din Rafah va fi din nou deschis. Se va permite trecerea mai multor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie. Deocamdată, din datele presei din zonă, niciun român nu apare pe listă.

Publicația Al Jazeera scrie că autoritățile de frontieră din Gaza au anunțat o a doua listă de evacuare formată din 596 de persoane din 15 țări.  Această listă a fost anunțată la ora locală 2.00 dimineața. Autoritățile le-au cerut celor de pe listă să ajungă la poarta de frontieră până la ora locală 7 dimineața.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, 400 dintre cei incluși în această listă sunt cetățeni americani. Urmează 50 de cetățeni belgieni, 24 de cetățeni greci, 23 de cetățeni croați, 20 de cetățeni maghiari și 20 de cetățeni olandezi. Lista mai include și oameni din alte țări: Sri Lanka (17 persoane), Elveția (11 persoane), Azerbaidjan (8 persoane), Bahrain (6 persoane) și Coreea de Sud (5 persoane).

Tot joi, ministrul de externe al Egiptului a anunțat că autoritățile de la Cairo vor ajuta la evacuarea din Fâșia Gaza a aproximativ 7.000 de persoane care au dublă cetățenie sau cetățenie străină, în următoarele săptămâni.

ADVERTISEMENT

În cadrul unei întâlniri cu diplomații străini, ministrul adjunct de Externe a explicat că Egiptul se pregătește “să faciliteze recepția și evacuarea cetățenilor străini din Gaza prin punctul de trecere Rafah”. Potrivit acestuia, ar fi vorba despre “în jur de 7.000″ de persoane, reprezentând peste 60 de naționalități.

Aproape 200 de morți după atacul israelian asupra taberei de refugiați de la Jabalia

Între timp, biroul de presă al guvernului Hamas a anunțat un nou bilanț al atacului IDF asupra taberei de refugiați Jabalia. Se pare că cel puţin 195 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene asupra zonei din Fâşia Gaza, marţi şi miercuri.

ADVERTISEMENT

Alte 120 de persoane sunt date dispărute sub dărâmături şi cel puţin 777 au fost răniţi, a anunţat biroul într-un comunicat. În replică, Israelul a spus că a vizat şi a ucis lideri Hamas din această tabără.

ADVERTISEMENT
Tags: