News

Primul oraș din România înfrățit cu unul din Rusia. Ce s-a petrecut după începerea războiului din Ucraina

Primul oraș din România înfrățit cu unul din Rusia. Puțini știu care este aceasta. Situația s-a schimbat după ce a început războiul!
14.10.2023 | 08:00
Primul oras din Romania infratit cu unul din Rusia Ce sa petrecut dupa inceperea razboiului din Ucraina
Primul oraș din România înfrățit cu unul din Rusia. Foto Youtube
ADVERTISEMENT

Primul oraș din România înfrățit cu unul din Rusia. Puțini știu care este numele acestuia, de fapt. Ce s-a petrecut după începerea războiului din Ucraina.

Primul oraș din România înfrățit cu unul din Rusia

Aiud este numele primului oraș din România care este înfrățit cu unul rusesc. Cel de partea rusă este Cerepovets (Cerepoveț), iar acordul a fost semnat acum mulți ani.

ADVERTISEMENT

Primăria din Municipiul Aiud a stabilit relații de colaborare cu acest oraș rusesc încă din anul 2002. Atunci a fost semnat parteneriatul de înfrățire între Aiud și Cerepovets, scrie Hotnews.

Cerepovets este un oraș important situat în nord-vestul Rusiei, în regiunea Vologda. Așezat pe malul râului Sheksna, Cerepovets este cunoscut pentru industria sa siderurgică și pentru complexul metalurgic combinat, care este unul dintre cele mai mari din Rusia.

ADVERTISEMENT

Tocmai acesta a fost și motivul înființării acestui parteneriat. Metalurgica Aiud și compania Severstal din Rusia trebuiau să conlucreze, relațiile economice fiind cele care primau.

De altfel, aceasta este o caracteristică particulară a acestui acord făcut de un oraș din România cu unul din Rusia.

ADVERTISEMENT

Dacă în manieră tradițională relațiile se bazează pe schimburi culturale ulterior fiind dezvoltate și schimburile economice, în acest caz cele din ultima parte au fost cele categorice.

Ce s-a întâmplat după acest acord. Cum a schimbat războiul situația

Această colaborare între un oraș din România înfrățit cu acesta din Rusia a adus la multe contacte. De altfel, în 2002, atunci când a fost semnat parteneriatul strategic, au existat multiple vizite ale oamenilor de afaceri în ambele orașe.

ADVERTISEMENT

De asemenea, primarul din Aiud a participat la zilele orașului în același an. La rândul său, viceprimarul din orașul rusesc a fost la zilele Aiudului din 2003.

Desigur, această situație s-a schimbat complet atunci când a început războiul din Ucraina. După ce Rusia a atacat această țară, parteneriatul a fost suspendat pentru o perioadă nedeterminată de timp.

Hotărârea Consiliului Local  74/24.03.2022 arată că Protocolul de colaborare dintre Orașul Cerepoveț din Federația Rusă și Municipiul Aiud din România a fost suspendat.

ADVERTISEMENT
Tags: