News

Ce înseamnă succesul Rusiei în Bahmut pentru războiul din Ucraina? Prigojin a anunțat începutul retragerii Wagner din oraș

După ce Moscova și-a declarat victoria în asediul asupra orașului Bahmut, trupele de mercenari Wagner se retrag. Ambele tabere susțin că luptele au slăbit adversarul
25.05.2023 | 19:03
Ce inseamna succesul Rusiei in Bahmut pentru razboiul din Ucraina Prigojin a anuntat inceputul retragerii Wagner din oras
Evgheni Prigojin a anunțat că trupele Wagner se retrag din Bahmut Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rusia a declarat victoria în asaltul devastator de aproape un an asupra orașului Bahmut, iar mercenarii săi Wagner au început să se retragă. Ucraina, ale cărei trupe au obținut mici câștiguri la periferie, a semnalat că se concentrează acum pe a face dificilă păstrarea controlului asupra orașului de către Moscova.

Ce înseamnă succesul Rusiei în Bahmut pentru războiul din Ucraina?

Indiferent ce va urma, eșecul Ucrainei în Bahmut este un moment important în invazia Rusiei, primul său succes militar din vara anului trecut. Ucraina spune că un număr mic de soldați ai săi se află încă în orașul din estul țării, dar Kievul aproape că a recunoscut că apărarea intensă și sângeroasă a orașului s-a încheiat.

ADVERTISEMENT

După ce Moscova a lansat asaltul asupra Bahmutului, orașul a devenit scena celei mai sângeroase și mai îndelungate lupte urbane din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, cu zeci de mii de victime estimate de ambele părți.

În timp ce analiștii militari spun că Bahmut are o importanță strategică redusă, Moscova și Kievul au rămas fermi în justificările lor pentru a lupta acolo, fiecare considerând bătălia ca fiind vitală pentru slăbirea celeilalte, scrie The New York Times.

ADVERTISEMENT

Unde se află Bahmut?

Orașul de 42 de kilometri pătrați, în care locuiau aproximativ 70.000 de persoane înainte de invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, se află în regiunea industrială estică cunoscută sub numele de Donbas. Înconjurat de câmpuri de floarea-soarelui și mine de sare, Bahmut a fost mult timp cunoscut pentru o fabrică de vin spumant, unde milioane de sticle îmbătrânesc sub pământ în peșteri de gips.

Luni de bombardamente de artilerie – urmate de lupte de stradă crâncene în care soldații luptau adesea bloc cu bloc, în timp ce rușii se apropiau – au redus străzile înverzite și clădirile de apartamente din Bahmut la un pustiu urban. Toți locuitorii, cu excepția câtorva mii, au fugit. Pagubele sunt atât de grave încât Bahmut a fost comparat cu Alep, orașul sirian care a fost ras de pe fața pământului în timpul războiului civil din această țară.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, șeful grupului paramilitar Wagner din Rusia a declarat că mercenarii săi au capturat Bahmut. A doua zi, Ministerul rus al Apărării a declarat că Bahmut a căzut, dând parțial credit forțelor Wagner. Pentru o vreme, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și armata sa au insistat că luptele continuă. Dar luni, un ministru adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar, a recunoscut, în esență, că orașul a fost pierdut, afirmând că rușii făceau “curățenie” pentru a-i îndepărta pe soldații ucraineni rămași în ruine.

De ce a vrut Putin să captureze Bahmut?

Bahmut a apărut ca una dintre principalele ținte ale Moscovei în estul Ucrainei, oficialii ruși numindu-l un premiu necesar în campania de cucerire a întregii regiuni cunoscute sub numele de Donbas. Dar orașul în sine nu este deosebit de valoros din punct de vedere militar, potrivit oficialilor americani. Aceștia consideră că angajamentul neobosit al Moscovei de a-l smulge Ucrainei a fost un indiciu al disperării Kremlinului pentru o victorie pe câmpul de luptă, după luni de pierderi și retrageri de-a lungul fronturilor din nord-est și sud.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, capturarea Bahmutului a durat mult mai mult timp pentru Rusia decât au preconizat mulți analiști. Victoria a demonstrat abilitatea Moscovei de a ciopârți teritoriul ucrainean, mobilizându-și puterea de foc superioară, tacticile de tip “pământ pârjolit” și valuri după valuri de trupe pentru a măcina forțele ucrainene – în ciuda costurilor enorme în vieți și armament.

De ce a fost important Bahmut pentru Ucraina?

Zelenski a apărat eforturile armatei sale de a păstra controlul asupra orașului Bahmut, chiar dacă pierderile au crescut, spunând că bătălia a ajutat la uzura forțelor rusești și le-a împiedicat să avanseze mai adânc în estul Ucrainei.

Ucraina a folosit trupe ale gărzii naționale și ale poliției de frontieră pentru a apăra perimetrul orașului, apoi s-a bazat pe soldați de luptă mai experimentați în ultimele luni, pe măsură ce controlul său asupra orașului slăbea. Soldații au luptat în lupte corp la corp din clădiri abandonate, subsoluri și tranșee, cu alte mii de soldați staționați în câmpurile și satele din jur.

Apărarea tenace a împiedicat valurile recurente de atacuri rusești care vizau încercuirea și capturarea orașului. Zelenski s-a referit la oraș ca fiind “fortăreața” Ucrainei, iar “Apărați Bahmut” a devenit un strigăt de mobilizare națională.

Familiaritatea trupelor ucrainene cu labirintul de ruine și ascunzători a împiedicat capacitatea Rusiei de a-și valorifica pe deplin armamentul și artileria superioare. Iar prin prelungirea bătăliei, armata ucraineană a încercat să câștige timp pentru a acumula mai multe muniții și arme de la aliații occidentali și pentru a-și pregăti trupele pentru o contraofensivă așteptată în următoarele săptămâni.

Câți au murit în Bahmut?

Pierderile de ambele părți au fost uluitoare, mai ales având în vedere cantitatea minimă de teritoriu care a fost cucerită de ruși, deși nu există o estimare fiabilă a bilanțului. Președintele Biden a declarat în weekend că aproximativ 100.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în bătălia pentru oraș. Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi substanțiale.

De partea rusă, numărul tot mai mare de morți a reflectat utilizarea de către Kremlin a valurilor de soldați, inclusiv a noilor recruți slab pregătiți și a foștilor condamnați care s-au alăturat grupului paramilitar Wagner, pentru a organiza atacuri terestre aproape sinucigașe pentru a testa apărarea ucraineană.

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat într-un interviu publicat marți seara târziu că a pierdut 20.000 de soldați, dintre care jumătate erau foști condamnați, în această bătălie. Cealaltă jumătate erau recruți profesioniști, pe care Wagner a fost nevoit să se bazeze pe măsură ce brigada sa de prizonieri prost pregătiți a fost epuizată de pierderi. Parașutiștii ruși și soldații forțelor speciale s-au alăturat, de asemenea, luptei în ultimele luni.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite consideră că estimarea lui Prigojin este o subestimare semnificativă a victimelor Rusiei în Bahmut. În timp ce ucrainenii nu și-au divulgat propriile pierderi, medicii care operează pe linia frontului au declarat că au fost copleșiți de soldați răniți în fiecare zi, în perioada de vârf a luptelor.

Cum se schimbă lucrurile în urma eșecului Ucrainei în Bahmut?

O victorie deplină a Rusiei în Bahmut poate fi în mare măsură simbolică. Orașul este mai mic decât alte zone urbane din Donbas pe care Kremlinul a încercat să le revendice și, deși se află în apropierea unor autostrăzi importante, este posibil ca Bahmut să nu servească neapărat drept trambulină pentru ca forțele rusești să se afirme mai adânc în Donbas.

Planurile Rusiei pentru o nouă ofensivă în estul Ucrainei au eșuat în timpul iernii, forțele ucrainene prinzând în ambuscadă un asalt cu tancuri în orașul minier Vuhledar și rezistând în orașul Avdiivka în ciuda bombardamentelor neîncetate. La fel ca vara trecută, când Rusia a cucerit orașele Sievierodonețk și Lisichansk doar după lupte prelungite și mortale, apărarea Ucrainei din Bahmut ar fi putut degrada capacitatea Rusiei de a cuceri imediat mai multe teritorii.

Analiștii spun că Rusia a pierdut atât de mult în încercările sale de a securiza Bahmut, încât pare puțin probabil ca trupele Moscovei să fie capabile să adune noi resurse pentru a organiza bătălii de succes la aceeași scară în alte părți din regiune. Problemele de comunicare în rândurile rusești și tensiunile de lungă durată dintre Wagner și conducerea militară a Rusiei ar putea împiedica eforturile Moscovei de a păstra orașul sau de a redistribui forțele în altă parte, potrivit experților.

Bătălia ar putea avea implicații și asupra capacității Ucrainei de a desfășura o contraofensivă. Apărarea Bahmutului a costat forțele ucrainene unele dintre cele mai capabile trupe ale lor, împreună cu, uneori, mii de obuze de artilerie pe zi, ceea ce a determinat Pentagonul să avertizeze la un moment dat Kievul să nu risipească muniția de care ar putea avea nevoie în altă parte în război.

Prigojin a anunțat începutul retragerii unităților Wagner din Bahmut

Prigojin a anunțat joi că trupele sale au început să se retragă din Bahmut și că își vor transfera pozițiile către forțele regulate rusești. Acest lucru ar putea lăsa trupele rusești din oraș vulnerabile la contraatacuri din partea ucrainenilor, care au securizat teritoriul de la periferia orașului în ultimele săptămâni și se pregătesc pentru o ofensivă mai amplă în alte părți de-a lungul liniei frontului. Armata ucraineană ar putea, de asemenea, să caute să exploateze orice slăbiciuni care apar pe măsură ce Rusia își rotește trupele.

“Ne retragem unitățile de luptă din Bahmut. […] Până la 1 iunie, partea principală va fi mutată în taberele din spate. Transferăm poziții către militari. Dar, dacă este dificil pentru militari, îi vom lăsa pe cei care au avut rolul principal în capturarea Bahmut”, se arată în înregistrarea, publicată pe canalul de Telegram al serviciului său de presă. Prigojin a semnalat că retragerea Wagner va dura câteva zile, afirmând că toate trupele sale vor părăsi Bahmut și se vor îndrepta spre taberele de antrenament până miercuri.

Într-o declarație anterioară din această săptămână, Prigojin spusese că, începând cu 1 iunie, “niciun luptător Wagner nu va mai fi în prima linie până când nu vom trece prin reformare, reechipare și pregătire suplimentară“. “Ne vom odihni și ne vom pregăti”, a spus el în ultima înregistrare video. “Și apoi vom primi o nouă sarcină.”

În videoclipul de joi, Prigojin este arătat vizitând ceea ce el susține că sunt poziții Wagner în Bahmut și spunându-le soldaților săi să predea pozițiile lor trupelor rusești. “Lăsați-le săpun, dar luați periuțele de dinți”, spune el. În clipul de aproximativ trei minute nu se vede niciun soldat al armatei ruse.

Prigojin, un magnat apropiat de președintele Vladimir Putin, a fost unul dintre cei mai vocali critici ai conducerii militare ruse, acuzându-i de incompetență și corupție, deși nu l-a criticat pe Putin.

ADVERTISEMENT