News

Primul stat din UE care oprește importul de gaze din Rusia: ”Dacă noi putem, poate și restul Europei”. Alte 2 ţări s-au alăturat demersului / Update

Agresiunea Armatei lui Vladimir Putin asupra Ucrainei aduce măsuri radicale pe piața economică europeană. Sâmbătă, 2 aprilie, un prim stat din UE a anunțat că oprește definitiv importul de gaze din Rusia.
02.04.2022 | 19:44
Primul stat din UE care opreste importul de gaze din Rusia Daca noi putem poate si restul Europei Alte 2 tari sau alaturat demersului  Update
Lituania, după ce a anunțat că oprește importul de gaze din Rusia: ”Dacă noi putem, poate și restul Europei”. Sursa foto: : colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
03-04-2022
08:21

Estonia şi Letonia se alătură demersului Lituaniei

Cele trei ţări baltice au încetat importul gazelor ruseşti, iar acestea „nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie”, conform spuselor şefului companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid

„Cu ani în urmă, ţara mea a luat decizii care ne permit în prezent să rupem cu uşurinţă legăturile energetice cu agresorul”, a spus acesta, conform AFP.

Președintele și ministrul energiei dintr-un stat baltic au anunțat oficial, sâmbătă, 2 aprilie 2022, renunțarea definitivă la gazul rusesc.

Lituania, după ce a anunțat că oprește importul de gaze din Rusia: ”Dacă noi putem, poate și restul Europei”

Într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că țara sa nu va mai importa gaz din Rusia, ca parte a sancțiunilor impuse Moscovei.

ADVERTISEMENT

Oficialul de la Vilnius a îndemnat și restul țărilor din Europa să urmeze acest demers radical.

”Începând cu această lună nu va mai exista gaz rusesc în Lituania. Cu ani în urmă țara mea a luat decizii care astăzi ne permit fără nicio presiune să rupem legăturile energetice cu agresorul (n.r Rusia).

Dacă noi o putem face, o poate face și restul Europei”, a spus șeful statului baltic.

Ministrul energiei de la Vilnius: ”Suntem prima țară din Uniunea Europeană care a obținut independența față de aprovizionarea cu gaze rusești”

În încercarea de a obține o independență energetică completă față de gazul rusesc, ca răspuns la șantajul energetic al Rusiei în Europa și la războiul din Ucraina, Lituania a abandonat complet gazul rusesc, a declarat, tot sâmbătă, ministrul energiei de la Vilnius.

ADVERTISEMENT

”Suntem prima țară din Uniunea Europeană dintre furnizorii Gazprom care a obținut independența față de aprovizionarea cu gaze rusești, iar acesta este rezultatul unei politici energetice consistente pe termen lung și al soluțiilor de infrastructură oportune”, a spus ministrul lituanian Dainius Kreivis, conform site-ului Delfi.lt.

Potrivit operatorului lituanian al sistemului de transport al gazelor Amber Grid, sâmbătă importul de gaz rusesc pentru nevoile Lituaniei prin conexiunea lituano-belarusa a fost de 0 MW/h.

ADVERTISEMENT

Din datele Ministerului Energiei, toată cererea de gaz din Lituania este satisfăcută de terminalul de gaz natural lichefiat (NGNG) de la Klaipeda. Conform programului, terminalul va primi lunar trei încărcături mari de gaz natural lichefiat, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru toți clienții din țară.