News

Prințul Paul ar vrea din nou pădurile din Suceava. Ce litigiu a deschis ”Al României” cu trei săptămâni înainte să fie reținut în Malta

Cu doar câteva săptămâni înainte să fie reținut în Malta, Prințul Paul a dat în judecată Prefectura Suceava, într-un litigiu ce vizează fostele domenii regale.
30.04.2024 | 10:32
Printul Paul ar vrea din nou padurile din Suceava Ce litigiu a deschis Al Romaniei cu trei saptamani inainte sa fie retinut in Malta
Prințul Paul nu renunță la gândul că și-ar putea recupera pădurile din Suceava, cu toate că a fost condamnat pentru retrocedări ilegale / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La trei ani și jumătate de la condamnarea și fuga din România, Prințul Paul și-a reluat campania de revendicare a terenurilor despre care susține că ar aparține familiei sale.

Prințul Paul a cerut 40.000 de hectare de pădure, încă din 2007

La începutul lunii aprilie, cu doar câteva săptămâni înainte să fie reținut în Malta, Paul Philippe Al României a deschis un litigiu împotriva Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava, procesul având ca obiect ”fond funciar”.

ADVERTISEMENT

Prințul Paul a depus încă din perioada 2006-2007 o cerere de restituire a unei suprafețe de aproape 40.000 de hectare de pădure în județul Suceava, pe razele localităților Broșteni, Cricea, Ocolul Silvic Crucea și Ocolul Silvic Broșteni.

La vremea respectivă, Comisia județeană de fond funciar a invalidat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate. Potrivit legislației în vigoare, solicitantul trebuia să fie tatăl lui Paul, Mircea Grigore Lambrino, care era în viață în acel moment.

ADVERTISEMENT

Unchiul lui Paul i-a blestemat pe toți cei care atentează la pădurile din Suceava

În anul 2014, Prințul Paul a depus o nouă cerere cu același obiect, care a fost, de asemenea, respinsă. În motivare, prefectul de Suceava a făcut trimitere la decizia anterioară, din anul 2007, care a fost și confirmată de instanță. Ulterior, au început problemele penale ale prințului legate de retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa, care i-a adus acestuia și o condamnare. În această perioadă, Paul nu a mai revenit cu alte cereri de revendicări.

Potrivit unor informații din dosar, în octombrie 2007, Paul Philippe ar fi cedat firmei Recipilia, controlată de mai mulți oameni de afaceri în frunte cu Remus Truică, drepturile litigioase asupra unui număr de proprietăți în județul Suceava.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se numărau: Moșia Regală Broșteni, castelul de vânătoare Poiana Ițcani din Valea Putnei (care a ars total la sfârșitul anilor ’50), precum și aproape 40.000 de hectare de pădure.

Proprietarul acestor domenii a fost Prințul Nicolae (fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea), care a lăsat toată averea, prin testament, celei de-a doua soții, venezueleanca Thereza Lisboa y Figueira de Melo (1913 – 1997). În încheierea testamentului, principele scos de fratele său din familia regală, pentru că s-a căsătorit cu o femeie ”simplă”, i-a blestemat pe toți cei care nu-i vor respecta ultima dorință.

ADVERTISEMENT

Prințul Paul, prins la un resort din Malta

Paul Philippe al României a fost reținut, duminică, în Malta, în timp ce își petrecea vacanța alături de soția lui, Lia, într-un resort de lux. Prințul nu a opus rezistență în momentul capturării și va rămâne în arest preventiv până la data de 9 mai.

În această perioadă, statul român trebuie să formuleze o cerere de extrădare pe numele lui Paul Philippe, care are de executat o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare în dosarul retrocedării Fermei Regale Băneasa.

Autoritățile române au mai încercat o dată să-l aducă în țară pe Prințul Paul, care în 2022 a fost reținut la Paris. Procedura s-a împiedicat în instanțele franceze, care au respins solicitările României. Judecătorii Curții de Apel Paris au justificat decizia prin faptul că unul dintre membrii completului care l-a condamnat pe Paul nu depusese jurământul ca magistrat.

Prejudiciu de 145 de milioane de dolari în dosarul retrocedării Fermei Băneasa

În dosarul instrumentat de DNA, Paul Philippe al României a fost trimis în judecată alături de Remus Truică, Dan Andronic, Tal Silberstein, Benyamin Steinmentz și Moshe Agavi, pentru infracțiuni comise în perioada 2006 – 2013. Prejudiciul în acest dosar depășește 145 de milioane de euro.

„Inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Truică Remus şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL.

Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (…) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii de prietenie/ afaceri cu membri ai guvernului, parlamentari, funcţionari, autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ÎCCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philippe”, spun procurorii DNA în rechizitoriu.

Prințul Paul nu a fost niciodată recunoscut ca membru al Familiei Regale din România, însă a obținut în instanță o hârtie care atestă că este nepotul Regelui Carol al II-lea. Tatăl lui Paul, Mircea Grigore Lambrino a fost fiul lui Carol al II-lea din relația pe care a avut-o cu Ioanei Zoe ”Zizi” Lambrino. Recunoașterea faptului că are rădăcini regale l-a determinat pe Paul Philippe să solicite suprafețe mari de teren care au aparținut bunicului său.

ADVERTISEMENT
Tags:
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu...
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Informația momentului despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat ACUM
Informația momentului despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat ACUM
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Claudia Pătrășcanu, poze în costum de baie. Cât de pregătită este pentru vară
Claudia Pătrășcanu, poze în costum de baie. Cât de pregătită este pentru vară
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților