News

Probleme cu alimentele din România! Peste 20 din produsele verificate de ANPC, conţinut diferit faţă de Ocident

Autor: Bogdan Solomon | 18.09.2019 | 11:17
Probleme cu alimentele din România! Peste 20 din produsele verificate de ANPC, conţinut diferit faţă de Ocident
Multe dintre produsele de pe piața românească au conținut diferit în comparație cu cele din Occident. Sursa foto: economica.net

Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), anunț îngrijorător în privința alimentelor de pe piața românească. Investigații realizate de inspectorii alimentari au scos la iveală faptul că un procent de 22,78% din totalul produselor verificate au conținut diferit față de cele din Occident.

Multe dintre produsele verificate au conținut diferit față de Occident

Am verificat în funcţie de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european, unde au fost analizate 128 de produse. Dintre acestea au fost găsite în România produse identice de la acelaşi producător, dar unele dintre ele veţi vedea cu cantităţi diferite, diferenţe privind compoziţia, cu absenţa unor ingrediente sau cu prezenţa altor ingrediente, diferenţe privind proporţiile anumitor ingrediente sau diferenţe privind parametri rezultaţi din declaraţiile nutriţionale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferenţe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate”, a declarat Paul Anghel, directorul instituției, la capătul celui mai recent studiu efectuat de specialiști.

Astfel, alunele din ciocolata Milka reprezintă doar 17% din conținutul produselor similare din Italia, iar băuturile răcoritoare Fanta conţin doar 5% suc de portocale în România, pe când cele din Franţa şi Italia conţin un procent de 10%. Aceeaşi situaţie este şi în cazul băuturilor Freeway, care conţin 3% suc de portocale în România, iar în Italia, 20%.

ANPC declară război produselor cu dublu standard. Sursa foto: adevarul.ro
ANPC declară război produselor cu dublu standard. Sursa foto: adevarul.ro

Coca-Cola, Danone și Nestle, printre produsele aflate în această situație

Totodată, sucurile produse de Coca-Cola Company, lactatele Danone și produsele Nestle se numără printre alimentele al căror conținut diferă semnificativ, în comparație cu cele existente în țări precum italia, Franța, sau Germania.

În aceeași situație se află și produsele Dr. Oetker. „Din compararea valorilor înscrise în Declaraţia nutriţionala pentru acesta ,a rezultat că în cazul produsului comercializat pe piaţă din România şi Bulgaria: procentul de grăsimi totale este de 3,1% şi de acizi graşi săturaţi este de 1,9% fiind valorile cele mai mari din grupă de ţări analizată; în cazul unor ţări precum Germania şi Olanda unde produsul prezenţa conţinutul de grăsimi de 1,5% şi de acizi graşi săturaţi de 0,9%, iar în Italia produsul prezenţa conţinutul de grăsimi de 1,7% , iar cel de acizi graşi săturaţi de 1,1%”, se arată în studiul ANPC.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!