News

Probleme mari pentru pensionari! Noua lege a pensiilor poate avea efecte grave

05.06.2019 | 17:43
Probleme mari pentru pensionari Noua lege a pensiilor poate avea efecte grave

Ar putea fi probleme mari pentru pensionari! Comisia Europeană este cea care a a arătat, în recomandările de țară, că noua formă a Legii pensiilor poate genera riscuri uriașe de sustenabilitate a finanţelor publice. Totul vine după ce punctul de pensie este prevăzut să crească cu 15% din septembrie 2019 şi cu 40% din septembrie 2020.„Legea pensiilor va schimba anumiţi indici folosiţi pentru calcularea beneficiilor.

Probleme mari pentru pensionari!

În particular, valoarea punctului de pensie urmează să crească deoarece indexarea pensiilor actuale nu va converge către preţuri ci va rămâne permanent compusă din preţuri şi salarii. În plus, perioada de contribuţie utilizată pentru calculul unei pensii va fi redusă, ceea ce va conduce la o majorare a cheltuielilor cu pensiile noi”, se arată în raportul primit de la Comisia Europeană.

Forul mai trage un semnal de alarmă și spune că vârsta efectivă de pensionare în România este apropiată de media UE, dar nu este egalizată între femei şi bărbaţi. Executivul comunitar a ținut să sublinieze și că fondurile de pensii pe Pilonul II au fost afectate, la sfârşitul anului trecut, de un set de măsuri adoptate prin Ordonanţă de Urgenţă, care fac opţională contribuţia la aceste fonduri după o perioadă minimă de participare de cinci ani.

Probleme mari pentru pensionari! Pensie
Comisia europeană a avertizat Guvernul în legătură cu legea pensiilor. Sursa foto – facebook

Noua lege a pensiilor poate avea efecte grave

De altfel, au fost mai multe cerințe ale celor din Comisia Europeană. Aceștia au avertizat și asupra slăbirii sau desființării Pilonului II, fapt care ar genera un venit mai puţin diversificat la pensie şi va expune pensiile la riscuri mai mari politice şi demografice. Mai mult de atât, cerinţele de capital minim pentru companiile de administrare a fondurilor din Pilonul II de pensii au fost majorate semnificativ, ceea ce a generat riscul ieşirii de pe piaţa românească a administratorilor de fonduri.

Forul comunitar aminteşte, însă, şi de Ordonanţa de Urgenţă din martie 2019 prin care Guvernul a menţinut noile cerinţe de capital pentru administratorii de pe Pilonul II, dar a amânat până în decembrie 2019 termenul limită până la care trebuie adus capitalul suplimentar.