News

Produsele care s-ar putea scumpi după creșterea TVA. ”Vor sacrifica veniturile românilor”

Uniunea Europeană stă cu ochii pe Guvernul Ciolacu și pe reformele făcute, amenințând totodată cu tăierea banilor din PNRR dacă țara noastră iese de pe traseu.
05.07.2023 | 20:21
Produsele care sar putea scumpi dupa cresterea TVA Vor sacrifica veniturile romanilor
Produsele care s-a putea scumpi după creșterea TVA. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Pe lângă reforma pensiilor, a salariilor sau a altor lucruri grele, a ajuns în opinia publică și discuția referitor la majorarea TVA la anumite servicii sau bunuri, tot cu Uniunea Europeană suflând atent în ceafa politicienilor români, care încearcă să vadă pe unde vor scoate cămașa.

Produsele care s-a putea scumpi după creșterea TVA

De fapt, România are mari probleme din cauza deficitului bugetar, situație care va fi penalizată aspru de Uniune. În aceste condiții, politicienii încearcă să găsească soluții pentru a aduce mai mulți bani la bugetul de stat, vorbind inclusiv de eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții sau agricultură.

ADVERTISEMENT

Momentan guvernul doar testează reacțiile din piață, care evident sunt negative. În teorie, Guvernul ar fi discutat despre creșterea TVA-ului la 19% la restaurante (de la 9%), sau la produse alimentare și servicii de catering tot la 19% de la 9%. Lovitura ar fi și mai dură pentru produsele BIO și cărți sau servicii hoteliere, pentru că s-ar majora TVA de la 5% la 19%, conform Antena 3.

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu simte că această măsură ar putea crea mari probleme în societate și s-a ferit momentan să vorbească ferm despre majorarea TVA. Din contră, Marcel Ciolacu a lăsat să se înțeleagă că o decizie finală va fi luată doar după o serie de analize mai ample.

ADVERTISEMENT

”Ministrul de finanțe mi-a făcut o analiză, i-am cerut un singur lucru, să aibă în vedere media europeană, să nu cumva să depășim media europeană raportată totuși la puterea de cumpărare a României. Sunt doi indicatori care trebuie respectați, pentru că, dacă depășești foarte mult, în momentul acela încurajezi la negru astfel de vânzări. Deci trebuie întotdeauna să găsim echilibrul. Și o să vină domnul ministru cu o analiză”, a declarat Marcel Ciolacu.

Totodată, Marcel Ciolacu crede că țara noastră nu poate să ajungă la TVA 0%, considerând anumite excepții de la regulă drept ridicole, cum ar fi ”plimbatul cu barca”. Cert e că viața oamenilor s-ar putea schimba în rău dacă se va majora TVA, deși coaliția de guvernare nu a vorbit momentan răspicat despre acest subiect, fiind într-o evidentă fază de testare a reacției populației.

ADVERTISEMENT

”Creșterea TVA este… Avem TVA de 5%, avem TVA de 9%, este exclus să avem TVA de 0%, nu fiindcă nu-și dorește Marcel Ciolacu, pentru că nu ne acceptă Comisia Europeană. Și ar trebui să știm lucrul acesta înainte să-l avansăm în spațiul public. Sunt anumite excepții la TVA, de exemplu la medicamente. Eu nu cred că este oportun în acest moment să scoatem această excepție la alimente și la medicamente.

Acum am văzut excepții de TVA, de exemplu, la plimbatul cu barca. Iertați-mă, ori venim în niște zone foarte clare, cum sunt medicamentele, cum sunt alimentele, ori facem niște excepții de dragul excepțiilor; sau au fost niște decizii luate pentru că cuiva… avea cineva ceva în cap cu bărcile de agrement”, a completat liderul PSD.

ADVERTISEMENT

“Din păcate, și sunt absolut convins de lucrul ăsta, oamenii din HORECA nu au cum să suporte o astfel de creștere, să o țină din adaosurile lor. O să o forwardeze așa cum au primit-o”, s-a plâns Marius Tudosiei, manager de restaurant. “Autoritățile își fac calculele cinic. Se salvează cu creșterea taxelor, însă sacrifică economia, veniturile românilor. Dacă în 2022, au fost interesați să crească inflația, acum ne cresc taxele, iar drumul spre recesiune este deja bătătorit”, crede și Adrian Negrescu, analist economic.

ADVERTISEMENT