Life

Produsul românesc care a ajuns un lux în Europa. Se vinde pentru sume exorbitante în Germania, deși unii români îl primesc gratuit

Un produs românesc banal pe care mulți români îl primesc gratuit a ajuns un lux în Europa. În Germania, spre exemplu, se vinde pentru sume exorbitante.
16.12.2023 | 11:58
Produsul romanesc care a ajuns un lux in Europa Se vinde pentru sume exorbitante in Germania desi unii romani il primesc gratuit
Produsul românesc care a ajuns un lux în Europa. Sursă foto: Pinterest, Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un produs românesc pe care mulți români îl primesc gratuit și nu știu cum să scape de el, a ajuns un lux în Europa. În Germania, spre exemplu, acesta se vinde pentru niște sume exorbitante.

Produsul românesc care a ajuns un lux în Europa

Unele deșeuri din România sunt o adevărată comoară pentru europeni. Dovada cea mai clară o reprezintă acest produs românesc. Românii îl primesc uneori gratuit, în timp ce alții vor să scape de el.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, pentru europeni este un produs de lux pentru care se plătesc sume exorbitante. Este vorba despre cocenii de porumb. Pentru noi sunt doar un deșeu agricol. Iar cei care cultivă porumb știu cel mai bine acest lucru.

Sunt și persoane care îl mai folosesc să aprindă focul. Altele în schimb nu știu cum să scape de cantitățile mari, având în vedere că ocupă loc. În Europa însă, acest produs românesc este o marfă de lux.

ADVERTISEMENT

În vestul Europei, cocenii de porumb sunt vânduți pe post de combustibil solid. Ei sunt mai apoi utilizați pentru aprinderea grătarelor, sau a altor aparte de gătit în aer liber.

Cât costă 15 bucăți de coceni de porumb în Germania

Cât costă? În magazinele din Germania, doar câteva bucăți de coceni de porumb se vând cu 10 euro, adică echivalentul a aproape 50 de lei. Se poate spune, deci, că acest produs românesc e unul de lux în țările din vestul Europei.

ADVERTISEMENT

Sunt și magazine în care un pachet de coceni de porumb cu 15 bucăți costă în jur de 8 euro. În România însă, o jumătate de kilogram ajunge să coste undeva pe la 25 de lei. Chiar și așa, puțin români se înghesuie să achiziționeze un astfel de produs.

Cum pot fi folosiți aceștia? Pe eticheta produselor scrie destul de clar. Cocenii de porumb ajung să fie uscați, iar mai apoi tratați, astfel încât să producă căldură și flacără pentru gătit. Iar străinii sunt foarte interesați de ei.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, în România, cocenii sunt folosiți de bătrânii de la țară care fac focul în sobă. Nu costă nimic, unii dintre ei primindu-i gratuit dacă cultivă porumb și se aprind destul de repede. De asemenea, grătarul arde curat și este produs și mai puțin fum, spre deosebire de situația în care utilizăm cărbunele.

ADVERTISEMENT