News

Prognoza ANM actualizată pentru finalul lunii mai. Se anunță fenomene extreme și temperaturi de vară

Prognoza ANM actualizată pentru finalul lunii mai. Se anunță fenomene extreme și temperaturi de vară. în timp ce specialiștii avertizează că ar putea urma ”cinci ani de foc”.
21.05.2023 | 15:28
Prognoza ANM actualizata pentru finalul lunii mai Se anunta fenomene extreme si temperaturi de vara
Prognoza ANM actualizată pentru finalul lunii mai. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Prognoza ANM actualizată pentru finalul lunii mai. Se anunță fenomene extreme și temperaturi de vară. în timp ce specialiștii avertizează că ar putea urma ”cinci ani de foc”. Expertul ANM Elena Mateescu a vorbit pe larg despre acest subiect de interes pentru toți românii, în contextul în care Organizația Meteorologică Mondială a anunțat că următorii cinci ani vor fi mult mai calzi comparativ cu alți ani.

Prognoza ANM actualizată pentru finalul lunii mai

”Unul din acești ani va depăși recordul înregistrat în 2016 care, până în acest moment, reprezintă cel mai cald an la nivel mondial. Nici România nu face excepție. Nu excludem ca și 2023 să înregistreze noi recorduri, după cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice. În luna ianuarie – care ar trebui să rămână cea mai rece lună a iernii, am înregistrat un record termic absolut”, a declarat Mateescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Pe ”scurt”, conform directorului ANM, ne putem aștepta în următoarea săptămână la temperaturi de 30 de grade Celsius în mijlocul zilei. ”Va fi caracterizată de o vreme mai caldă, mai ales în mijlocul săptămânii când este posibil să consemnăm valori apropiate de 30 de grade, dar, în același timp, vorbim și despre fenomene de instabilitate atmosferică, caracterizate prin averse torențiale, intensificări ale vântului și condiții de grindină”, a punctat Mateescu.

Între timp, Administrația de Meteorologie a emis alerte de cod galben de fenomene severe imediate. Primul mesaj de tip atenționare nowcasting vizează ”descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor cumula peste 15…20 l/mp, intensificări ale vântului”, de la ora 15:20 până la ora 16:20, în zona Arad, Pecica, Sântana, Lipova, Curtici, Șiria, Vladimirescu, Pâncota, Târnova, Macea, Zimandu Nou, Ghioroc, Fântânele, Livada, Iratoșu, Covăsinț, Șofronea, Conop, Păuliș, Peregu Mare, Dorobanți.

ADVERTISEMENT

Al doilea mesaj de acest tip vizează descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula 15…20 l/mp, intensificări ale vântului, în intervalul orar 14:45 – 15:45 în ziua de 21 mai 2023, în zonele Alba: Aiud, Ocna Mureș, Unirea, Jidvei, Șona, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Sâncel, Lunca Mureșului, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Fărău, Noșlac, Livezile, Hopârta, Rădești; Județul Mureş: Târnăveni, Luduș, Iernut, Sarmașu, Band, Adămuș, Gănești, Râciu, Sânpaul, Zau de Câmpie, Valea Largă, Sânpetru de Câmpie, Chețani, Miheșu de Câmpie, Sânger, Ogra, Cuci, Iclănzel, Șăulia, Cucerdea, Bogata, Pogăceaua, Șincai, Ațintiș, Grebenișu de Câmpie, Bichiș, Tăureni, Papiu Ilarian;

Un alt mesaj relevant e cel emis pentru intervalul 14:40 – 16:00, interval în care vor fi semnalate descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula (peste) 15…20 l/mp, intensificări ale vântului / vijelie, în zonele Prahova: Breaza, Comarnic, Valea Doftanei, Șotrile, Provița de Sus, Adunați, Secăria, Talea; Județul Dâmboviţa: Pucioasa, Fieni, Voinești, Tătărani, Bezdead, Valea Lungă, Moroeni, Buciumeni, Vulcana-Pandele, Doicești, Runcu, Glodeni, Mănești, Brănești, Pietroșița, Cândești, Vulcana-Băi, Pietrari, Vișinești, Bărbulețu, Moțăieni, Vârfuri, Râu Alb;

ADVERTISEMENT

De altfel, pe cursul întregii zile de 21 mai, încă de la primele ore, ANM a emis frecvent astfel de mesaje, în contextul în care meteorologii ANM așteptau în țara noastră ciclonul care a devastat Italia. “Într-adevăr, vorbim despre un ciclon format și dezvoltat în Mediterană, dar care a fost activ în mod special deasupra Italiei și în zona Mării Adriatice, fapt care a determinat cantități importante de precipitații, în special în zonele unde am avut atenționări meteorologice de cod roșu și vorbim aici de Italia, pentru că valorile cantităților de precipitații în 24h au depășit 100-130, s-au apropiat chiar de 200l/m² în condițiile în care regiunile respective, după cum știm, nu beneficiază de un aport bogat în precipitații, ca să vorbim de un regim biometric optim în această parte a Europei, Europa de Sud.

Practic a plouat, într-adevăr cât în șase luni. Sistemul s-a dezvoltat practic și a afectat și alte zone din Europa Centrală și vorbim inclusiv de Croația, acolo unde astăzi a fost în vigoare o avertizare meteorologică de cod roșu, pentru că și în aceste zone cantitățile au fost în unele însemnate, au fost și intensificări ale vântului puternice”, a explicat directorul ANM Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT

Climatologul Roxana Bojariu a tras un semnal de alarmă și a arătat că încălzirea globală e ireversibilă. ”Vedem inclusiv în ceea ce se întâmplă în Italia aceste cantități, enorme de precipitații, care pot fi legate de faptul că o atmosferă mai caldă poate să conțină o cantitate mai mare de vapori de apă, vapori de apă, care vin de la suprafețele mai încălzite ale mărilor și oceanelor, dar și din solul mai încălzit.

Și atunci evident că în condiții specifice precipită cantități mai mari, dar avem probleme cu valurile de căldură și vom avea. Avem probleme cu secetele și o secetă ca cea de anul trecut din Europa, se zice unică în ultimii 500 de ani, ar putea deveni o normă peste 30 de ani, dacă nu facem nimic, dacă nu reducem deloc emisiile”, a completat expertul.

ADVERTISEMENT