News

Prognoza ANM pentru 12 – 25 decembrie. Zonele care vor avea zăpadă înainte de Crăciun

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza pentru intervalul 12 - 25 decembrie. Ce zone din țară vor avea zăpadă înainte de Crăciun.
12.12.2022 | 13:20
Prognoza ANM pentru 12  25 decembrie Zonele care vor avea zapada inainte de Craciun
Zonele din România care vor avea zăpadă înainte de Crăciun. Cum arată prognoza pentru 12 - 25 decembrie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Specialiștii de la ANM au emis prognoza pentru următoarele două săptămâni. Vor fi alternanțe între perioadele calde și cele în care valorile vor fi mai scăzute, chiar sub 0 grade în unele zone.

Zonele din România care vor avea zăpadă înainte de Crăciun. Cum arată prognoza pentru 12 – 25 decembrie

Conform datelor Administrației Naționale de Meteorologie, intervalul celor două săptămâni de prognoză va fi caracterizat de oscilații termice semnificative.

ADVERTISEMENT

Astfel, perioadele reci vor alterna cu cele mai calde. În consecință, de la zile cu ploi vom trece, în unele regiuni, la zile cu lapoviță și ninsoare.

În special în zona de munte, dar și în centrul, nordul și estul țării, șansele de a avea zăpadă în preajma Crăciunului sunt destul de ridicate. Iată prognoza pentru fiecare zonă a țării.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Banat

În primele zile, iar apoi în perioada 18 – 20 decembrie, valorile termice se vor situa sub cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 0…2 grade și ale minimelor de -7…-4 grade.

În restul intervalului se vor înregistra temperaturi apropiate sau peste cele normale în această lună, cele mai ridicate valori fiind estimate în zilele de 15 și 16 decembrie, cu 9…13 grade ziua și 3…6 grade noaptea, mediat regional.

ADVERTISEMENT

Vor cădea precipitații abundente. În perioada 14 -18 decembrie va crește probabilitatea pentru precipitații mai frecvente și temporar mai intense- predominant ploi la început, apoi mixte.

În celelalte zile ale intervalului de referință, precipitații în general slabe vor fi posibile pe spații mici.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în Crișana

Și în vest vor fi oscilații termice importante. Perioadele reci vor alterna cu cele de vreme caldă. În debutul săptămânii, apoi în perioada 18-20 decembrie, temperatura aerului va avea valori sub cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de -1…3 grade și ale minimelor de -8…-4 grade.

În restul timpului va fi mai cald. Cele mai ridicate valori vor fi în zilele de 15 și 16 decembrie, cu 9…14 grade ziua și 3…7 grade noaptea.

Și aici, în perioada 14 -18 decembrie, va crește probabilitatea pentru precipitații mai frecvente și temporar mai intense. Vor predomina ploile la început, apoi vor fi lapovițe și ninsori. În celelalte zile ale intervalului de referință, precipitații în general slabe vor fi posibile pe spații mici.

Ger în depresiunile din Transilvania

În Ardeal, urmează două săptămâni caracterizate de alternanța perioadelor de vreme rece cu cele mai calde decât în mod obișnuit.

Astfel, cel mai frig va fi în primele zile și cu probabilitate mare și în perioada 18-20 decembrie, când vor fi medii ale maximelor de 0…2 grade și ale minimelor de -12…-7 grade, cu valori chiar mai scăzute în zonele depresionare.

În restul timpului se vor înregistra temperaturi ușor peste cele normale în această lună, cele mai ridicate valori fiind estimate între 15 și 17 decembrie, cu 6…13 grade ziua și 0…4 grade noaptea.

De la mijlocul lunii, până pe 19 decembrie, va crește probabilitatea pentru precipitații pe arii mai extinse – predominant ploi la început, apoi și ninsori. În celelalte zile, precipitații în general slabe vor fi posibile pe spații mici.

Vreme schimbătoare și în Maramureș

În nord, cel mai rece va fi în primele zile ale intervalului de prognoză și cu probabilitate mare și între 18 și 20 decembrie. Atunci, vor fi medii ale maximelor de -2…2 grade și ale minimelor de -7…-4 grade.

În restul intervalului, vremea va fi mai caldă. Cele mai ridicate valori fiind estimate în zilele de 15 și 16 decembrie, cu 6…11 grade ziua și 1…4 grade noaptea.

În primele zile, pe spații mici vor fi ninsori slabe, iar în perioada 15-18 decembrie, va crește probabilitatea pentru precipitații pe arii mai extinse – predominant ploi la început, apoi și ninsori.

În celelalte zile ale intervalului de referință, precipitații în general slabe vor fi posibile izolat.

Cum va fi vremea în Moldova

Vor fi oscilații termice semnificative și în est. Astfel, în 13-14 decembrie și între 18 și 20 decembrie, vor fi medii ale maximelor de 0…3 grade și ale minimelor de -8…-4 grade, valori de altfel normale pentru această regiune în luna decembrie.

Vremea caldă va predomina în restul timpului. Se vor înregistra temperaturi în general peste cele climatologic specifice, valorile cele mai ridicate fiind
estimate în zilele de 15 și 16 decembrie, cu 6…11 grade ziua și 0…4 grade noaptea.

Între 16 și 18 decembrie va crește probabilitatea pentru precipitații – predominant ploi la început, apoi și ninsori. În celelalte zile ale intervalului de referință, precipitații în general slabe, vor fi posibile trecător și pe spații mici.

Precipitații bogate în Dobrogea

Și în sud-est, zilele cu vreme rece vor alterna cu cele în care temperaturile vor crește semnificativ. Încă de luni se va resimți o răcire semnificativă, astfel încât media maximelor va ajunge la 3…6 grade, iar a minimelor la -4…0 grade, valori asemănătoare fiind estimate și pentru perioada 18-21 decembrie.

În restul timpului, vremea va fi mai caldă. Vor fi temperaturi în general peste cele climatologic specifice lunii decembrie, iar cel mai cald va fi între 15 și 17 decembrie, cu 10…15 grade ziua și 3…7 grade noaptea.

Vor cădea precipitații locale, mixte, în noaptea de 12 spre 13 decembrie. Apoi, probabilitatea pentru precipitații pe arii extinse și moderate cantitativ va crește între 17 și 19 decembrie.

Cum va fi vremea în București și Muntenia

La fel ca în restul țării, și în sud zilele cu vreme rece vor alterna cu cele în care temperaturile vor crește semnificativ.

În debut de săptămână, se va resimți o răcire semnificativă, astfel încât media maximelor va fi de 3…6 grade, iar a minimelor de -6…-2 grade, valori asemănătoare fiind estimate și pentru perioada 18-21 decembrie.

În restul intervalului, vremea va fi caldă. Între 15 și 17 decembrie, se așteaptă 9…13 grade ziua și 0…5 grade noaptea.

Vor cădea precipitații în noaptea de 12 spre 13 decembrie, apoi probabilitatea ca acestea să se semnaleze pe arii extinse va crește între 16 și 19 decembrie, în restul intervalului fiind posibile izolat și trecător.

Vremea rece va alterna cu vremea caldă și în Oltenia

Va fi rece în zilele de 13 și 14 decembrie și din nou între 18 și 21 decembrie. Atunci, vor fi medii ale maximelor de 2…5 grade și ale minimelor de -9…-5 grade.

În rest, se așteaptă valori în general peste cele climatologice specifice lunii decembrie. Cel mai cald va fi între 15 și 17 decembrie, cu 6…12 grade ziua și 0…5 grade noaptea.

Din 15 până în 19 decembrie va crește probabilitatea pentru precipitații – predominant ploi la început, apoi și lapoviță sau ninsoare.

Se anunță ninsori la munte

În zona înaltă, cel mai frig va fi în primele zile și în perioada 18-20 decembrie. Atunci vor fi medii ale maximelor de -8…-2 grade și ale minimelor de -15…-9 grade.

Valori ceva mai ridicate vor fi estimate între 15 și 17 decembrie, cu 1…8 grade ziua și -4…4 grade noaptea, în medie.

În perioada 15 -19 decembrie vor fi precipitații mai însemnate, la început mixte, apoi ninsori.

ADVERTISEMENT
Tags: