News

Un val de aer polar aduce diferențe de 30 de grade în România. Anunțul ANM pentru săptămâna viitoare

Meteorologii anunță un val de aer polar care va face vremea extremă în România în următoarea săptămână, în perioada 12-18 decembrie.
11.12.2022 | 16:38
Un val de aer polar aduce diferente de 30 de grade in Romania Anuntul ANM pentru saptamana viitoare
Vine frigul în România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Diferențele de temperaturi vor fi chiar și de 30 de grade din cauza acestui val de aer polar, potrivit specialiștilor ANM.

Val de aer polar în România săptămâna viitoare

Stațiile meteo au înregistrat astăzi în România cele mai mari valori din ultimii 60 ani pentru o iarnă din țara noastră. Au existat chiar temperaturi de 15 grade Celsius peste normalul perioadei, însă iarna se întoarce în forță de săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Se anunță diferențe mari de temperatură de până la 30 de grade Celsius în România, în decurs de numai câteva zile. Astăzi, 11 decembrie, sunt înregistrate maxime de 20-21 de grade în sud-estul țării, în câteva zile temperaturile pot să scadă chiar sub minus 10 grade Celsius.

”De mâine, ne așteptăm la schimbări bruște și semnificative în aspectul vremii, chiar de astăzi aș putea spune, pentru că la momentul acesta vorbim de temperaturi de 1-2 grade în regiunile vestice, până la 20-21 de grade în partea de sud-est a teritoriului”, a transmis meteorologul Alina Șerban.

ADVERTISEMENT

”Iată o diferență foarte mare între cele două puncte cardinale, în condițiile în care o masă de aer polar, o masă de aer rece avansează foarte repede în zona țării noastre și o va acoperi integral în intervalul imediat următor.  La momentul acesta o regăsim deja în regiunile vestice, cu deplasare rapidă către cele estice.

Această masă de aer rece va determina pe de o parte, precipitații, precipitații cu transformare, de această dată, din formă lichidă în formă solidă. Adică în regiunile intracarpatice Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, în această seară şi la noapte vom avea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în zonele montane mai mult ninsoare. Se va mai depune un strat de zăpadă consistent pe alocuri”, a explicat meteorologul Alina Șerban.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vor exista intensificări ale vântului în această perioadă, drept consecință a valului polar care lovește țara noastră.

”Mai mult decât atât, această dislocuire de masă de aer se face și cu intensificări ale vântului la momentul acesta avem rafale de peste 90-100 de kilometri pe crestele montane, 55-65 de kilometri în celelalte regiuni.  Minimele vor ajunge la -10 grade, de la 20 de grade în acest week-end.

ADVERTISEMENT

Această masă de aer rece va persista cel puțin în prima jumătate a săptămânii viitoare, va determina temperaturi mai scăzute chiar decât în mod normal pentru această perioadă. Vorbim de maxime chiar ușor negative -1 spre 0 grade prin depresiuni, prin regiunile intracarpatice, la cel mult 7-8 grade mâine în partea de sud-est, unde astăzi vorbim de peste 20 de grade, iar poimâine cel mult 5-6 grade.

Mai mult decât atât, minimele vor deveni negative în aproape toată țara și ne așteptăm să coboare chiar sub pragul gerului, sub -10 grade cu precădere în depresiuni”, a concluzionat meteorologul Alina Șerban la Antena 3.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Reacţia unui influencer din SUA când gustă pentru prima dată sarmale. A numit...
Reacţia unui influencer din SUA când gustă pentru prima dată sarmale. A numit Bucureştiul "unul dintre cele mai cool orașe din Europa"
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința...
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința lui Alain Delon. Actorul nu deține permis de port-armă
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Aproape de o tragedie la metrou. Accident nemaivăzut la Metrorex
Aproape de o tragedie la metrou. Accident nemaivăzut la Metrorex
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta...
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta care „astupă foamea săracului”