News

Un val de aer polar aduce diferențe de 30 de grade în România. Anunțul ANM pentru săptămâna viitoare

Meteorologii anunță un val de aer polar care va face vremea extremă în România în următoarea săptămână, în perioada 12-18 decembrie.
11.12.2022 | 16:38
Un val de aer polar aduce diferente de 30 de grade in Romania Anuntul ANM pentru saptamana viitoare
Vine frigul în România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Diferențele de temperaturi vor fi chiar și de 30 de grade din cauza acestui val de aer polar, potrivit specialiștilor ANM.

Val de aer polar în România săptămâna viitoare

Stațiile meteo au înregistrat astăzi în România cele mai mari valori din ultimii 60 ani pentru o iarnă din țara noastră. Au existat chiar temperaturi de 15 grade Celsius peste normalul perioadei, însă iarna se întoarce în forță de săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Se anunță diferențe mari de temperatură de până la 30 de grade Celsius în România, în decurs de numai câteva zile. Astăzi, 11 decembrie, sunt înregistrate maxime de 20-21 de grade în sud-estul țării, în câteva zile temperaturile pot să scadă chiar sub minus 10 grade Celsius.

”De mâine, ne așteptăm la schimbări bruște și semnificative în aspectul vremii, chiar de astăzi aș putea spune, pentru că la momentul acesta vorbim de temperaturi de 1-2 grade în regiunile vestice, până la 20-21 de grade în partea de sud-est a teritoriului”, a transmis meteorologul Alina Șerban.

ADVERTISEMENT

”Iată o diferență foarte mare între cele două puncte cardinale, în condițiile în care o masă de aer polar, o masă de aer rece avansează foarte repede în zona țării noastre și o va acoperi integral în intervalul imediat următor.  La momentul acesta o regăsim deja în regiunile vestice, cu deplasare rapidă către cele estice.

Această masă de aer rece va determina pe de o parte, precipitații, precipitații cu transformare, de această dată, din formă lichidă în formă solidă. Adică în regiunile intracarpatice Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, în această seară şi la noapte vom avea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în zonele montane mai mult ninsoare. Se va mai depune un strat de zăpadă consistent pe alocuri”, a explicat meteorologul Alina Șerban.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vor exista intensificări ale vântului în această perioadă, drept consecință a valului polar care lovește țara noastră.

”Mai mult decât atât, această dislocuire de masă de aer se face și cu intensificări ale vântului la momentul acesta avem rafale de peste 90-100 de kilometri pe crestele montane, 55-65 de kilometri în celelalte regiuni.  Minimele vor ajunge la -10 grade, de la 20 de grade în acest week-end.

ADVERTISEMENT

Această masă de aer rece va persista cel puțin în prima jumătate a săptămânii viitoare, va determina temperaturi mai scăzute chiar decât în mod normal pentru această perioadă. Vorbim de maxime chiar ușor negative -1 spre 0 grade prin depresiuni, prin regiunile intracarpatice, la cel mult 7-8 grade mâine în partea de sud-est, unde astăzi vorbim de peste 20 de grade, iar poimâine cel mult 5-6 grade.

Mai mult decât atât, minimele vor deveni negative în aproape toată țara și ne așteptăm să coboare chiar sub pragul gerului, sub -10 grade cu precădere în depresiuni”, a concluzionat meteorologul Alina Șerban la Antena 3.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după...
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după destrămarea căsniciei: Sper ca Maria să mă ierte!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
Cine sunt autorii crimei din Crângași. De la ce a pornit scandalul
Cine sunt autorii crimei din Crângași. De la ce a pornit scandalul
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit...
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit pentru rolul jucat
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților