News

Prognoza meteo ANM pentru 19 aprilie – 2 mai. Ce vreme ne așteaptă de Florii

19.04.2021 | 11:18
Prognoza meteo ANM pentru 19 aprilie  2 mai Ce vreme ne asteapta de Florii
Prognoza ANM pentru perioada 3 - 16 mai. Când cresc temperaturile și unde va ploua. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru următoarele două săptămâni. Dacă te-ai săturat de vreme geroasă, cu siguranță vei fi bucuros să afli că temperaturile vor crește semnificativ în cea mai mare parte a teritoriului.

Concret, media valorilor minime va oscila între 4 și 7 grade Celsius în prima parte a intervalului, iar maximele vor putea atinge chiar și 21 de grade. Spre sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai vom avea parte de minime cuprinse, în medie, între 6 și 10 grade.

ADVERTISEMENT

Trebuie spus, însă, că probabilitatea de apariție a precipitațiilor se va menține ridicată, în special în jurul datei de 27 aprilie și începutul lunii mai. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Prognoză ANM. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

În Banat, vremea va intra într-un proces de încălzire și se va ajunge astfel la valori termice diurne de până la 12 grade Celsius în prima zi a intervalului, respectiv o medie a acestora de 18 – 19 grade în data de 22 aprilie.

ADVERTISEMENT

Ulterior, este posibilă o ușoară scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, ce se vor situa în jurul valorii de 21 de grade.

Media valorilor minime de temperatură va oscila între 4 și 7 grade în prima parte a intervalului, valori mai scăzute fiind posibile în jurul datei de 25 aprilie, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 6 – 10 grade.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în prima săptămână sunt prognozate ploi locale și trecător descărcări electrice, iar ulterior probabilitatea de apariție a acestora se va menține ridicată, în special în zilele de 26 și 27 aprilie și spre începutul lunii mai.

În Crișana, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că vor fi semnalate valori termice diurne de până la 17 – 18 grade Celsius în data de 22 aprilie. Ulterior, este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de normele climatologice, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie de 18 – 20 de grade.

ADVERTISEMENT

În perioada 19 – 26 aprilie, media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 4 și 7 grade, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 6 – 9 grade.

ADVERTISEMENT

În prima săptămână sunt prognozate ploi locale îndeosebi după-amiaza, când trecător se vor semnala și descărcări electrice. Probabilitatea de apariție a ploilor se va menține ridicată ulterior, în special în jurul datei de 27 aprilie și spre începutul lunii mai.

În Transilvania, valorile termice diurne vor fi tot mai ridicate de la o zi la alta, astfel în 22 aprilie se va ajunge la o medie a acestora de 16 – 17 grade. Spre finalul săptămânii, este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie de 18 – 20 de grade.

În ceea ce privește evoluția temperaturilor minime, până în 26 aprilie media acestora se va situa în jur de 3 grade, cu o probabilitate destul de ridicată de fi mai scăzute în jurul datei de 25, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime de 5 – 7 grade.

Pe tot parcursul intervalului de prognoză, sunt prognozate ploi locale, probabilitatea de apariție a acestora fiind mai ridicată în prima săptămână, în 27 și 28 aprilie și spre începutul lunii mai.

În Maramureș, primele zile ale intervalului va aduce o încălzire ușoară, astfel că în data de 22 aprilie se va ajunge la o medie a maximelor de 16 grade. Spre finalul săptămânii (23 – 25 aprilie), este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale maximelor apropiate de normalul climatologic al perioadei, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie în creștere treptată spre 20 de grade.

Media temperaturilor minime va fi de 4 – 5 grade în primele zile ale intervalului, însă în jurul datei de 25 aprilie sunt estimate valori apropiate de limita de înghețului (1 – 2 grade). În a doua săptămână de prognoză, sunt prognozate minime în limite normale pentru această perioadă, în medie de 6 – 8 grade.

Probabilitatea pentru precipitații, izolat mai însemnate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 20 – 23 aprilie, dar și spre finalul lunii aprilie (în zilele de 27 și 28) și începutul lunii mai.

În Moldova, vremea se va încălzi ușor în primele zile ale intervalului, de la o medie a maximelor termice de 12 – 13 grade, până la 18 grade în 22 aprilie, însă spre finalul săptămânii se va reveni la o medie regională de numai 14 grade.

Pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, în schimb, sunt estimate valori termice diurne apropiate de normele climatologice, la o medie pentru întreaga regiune de 18 – 20 de grade.

Minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 4 și 6 grade, valori mai ridicate urmând a se înregistra spre finalul perioadei, când se vor atinge 8 – 10 grade.

Probabilitatea pentru ploi temporare va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului. În special în primele zile ale intervalului, izolat sunt posibile și cantități mai însemnate.

În Dobrogea, valorile termice diurne se vor situa, la începutul intervalului, sub normele climatologice caracteristice pentru a doua decadă a lunii aprilie, respectiv o medie de numai 12 – 13 grade.

Vremea se va încălzi în 22 și 23 aprilie, când la nivelul regiunii se vor atinge maxime de 17 – 18 grade, dar spre finalul săptămânii se întrevede o scădere de temperatură, la valori diurne în medie de 14 – 15 grade.

În această perioadă, minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 6 și 8 grade. Pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, sunt estimate maxime în jurul a 18 grade și minime, în medie de 9 – 11 grade.

În primele două zile temporar va ploua, iar local cantitățile de apă vor fi însemnate. În restul intervalului ploile vor fi posibile pe arii mai restrânse.

În Muntenia, valorile termice diurne se vor situa, la începutul intervalului, sub normele climatologice caracteristice pentru a doua decadă a lunii aprilie, respectiv o medie de numai 13 – 14 grade.

Ulterior, vremea se va încălzi, iar pe 22 și 23 aprilie se vor atinge maxime de 19 – 20 grade, dar spre finalul săptămânii sunt prognozate maxime mai scăzute, în jurul a 16 grade.

În această perioadă, minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 4 și 7 grade. După 26 aprilie regimul termic va fi caracterizat de valori termice normale pentru această perioadă, respectiv o medie regională a maximelor de 20 – 22 de grade și de 8 – 10 grade pentru temperaturile minime.

Va ploua pe arii extinse la începutul intervalului, când și cantitățile de apă vor fi însemnate, iar local și temporar și în restul perioadei.

În Oltenia, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că se va ajunge la o medie a acestora de 19 – 20 grade în zilele de 22 și 23 aprilie. Ulterior, este posibilă o scădere ușoară de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, ce se vor situa în jurul a 22 de grade.

Media valorilor minime de temperatură va oscila între 4 și 6 grade în prima parte a intervalului, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 8 – 10 grade.

La începutul săptămânii pe arii extinse vor fi ploi în general moderate cantitativ. În restul perioadei, probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în zilele de 23 și 24 și după 27 aprilie.

La munte, vremea se va menține relativ rece până pe 26 aprilie, cu valori termice diurne ce vor oscila între 4 și 7 și minime preponderent negative, în general, cuprinse între -4 și 0 grade.

Spre sfârșitul intervalului de prognoză, se va încălzi treptat, media maximelor urmând să atingă 10 – 12 grade, iar minimele termice vor înregistra o medie de 2 – 4 grade. Temporar, vor fi precipitații în cea mai mare parte a intervalului, sub formă de ploaie, iar în zona înaltă sub formă de lapoviță și ninsoare.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS