News

ANM, cod galben de precipitații abundente, vânt și polei. Zonele afectate de avertizare

08.02.2021 | 15:18
ANM cod galben de precipitatii abundente vant si polei Zonele afectate de avertizare
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat, luni, avertizarea cod galben de precipitații abundente și vânt, dar și informarea de fenomene severe pentru mai multe zone ale țării.

Urmează cel puțin două zile în care vremea rea va pune stăpânire pe majoritatea zonelor țării. Dacă în zonele mai joase va ploua abundent, la munte vor fi intensificări puternice ale vântului și viscol.

ADVERTISEMENT

Probleme mari pentru șoferi vor fi în zona Moldovei, acolo unde temperaturile mai scăzute în comparație cu restul țării vor favoriza producerea de polei pe șosele.

Cod galben de precipitații abundente, vânt și polei de la ANM

Specialiștii de la ANM au emis un cod galben de vânt valabil în sudul Banatului, al Transilvaniei și în Dobrogea și, de asemenea, un cod galben de ploi și precipitații mixte în nordul Moldovei.

ADVERTISEMENT

Primul cod galben a intrat în vigoare luni, la ora 12:00. Potrivit acestuia, în Carpații Meridionali, vântul va continua să prezinte intensificări, cu viteze în general de 80 – 100 km/h, îndeosebi la peste 1800 m, spulberând zăpada, iar în sudul Banatului, vor fi rafale de 55 – 70 km/h.

În seara și în noaptea de luni spre marți (8/9 februarie), vântul se va intensifica în toate zonele montane, cu viteze de 80 – 90 km/h, precum și în sudul Transilvaniei și în Dobrogea, unde vor fi rafale în general de 55 – 65 km/h.

ADVERTISEMENT

Tot de luni, dar de la ora 15:00, până marți, ora 10.00, va fi în vigoare un cod galben de polei în jumătatea de nord a Moldovei. Aici, în ultimele zile au căzut ninsori importante, iar temperaturile au fost preponderent negative.

ANM, cod galben, polei, ploi: Sursa foto: meteoromania.ro

ANM, informare de ploi abundente și vânt până marți

În paralel cu cele două coduri, ANM a mai emis, de luni, ora 12:00, până marți, la ora 12.00, o informare de ploi moderate cantitativ şi intensificări ale vântului.

ADVERTISEMENT

În acest interval, va ploua în cea mai mare parte a ţării, iar în nord-vest şi în zona de munte, vor fi cantităţi de apă de 15…20 l/mp şi izolat 30 l/mp. Pe crestele montane înalte va mai ninge, dar la altitudini mai mici de 1800 m ploile vor determina topirea parţială a stratului de zăpadă.

Vântul va prezenta intensificări la munte, unde vor fi rafale de 70…90 km/h, iar local şi temporar şi în celelalte regiuni, cu viteze în general de 40…60 km/h. Pe crestele montane şi, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată”, au transmis meteorologii.

ADVERTISEMENT