News

Prognoza meteo pentru perioada 29 ianuarie – 11 februarie 2024. Vremea se schimbă radical

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat o nouă analiză a vremii pentru următoarele două săptămâni, în perioada 29 ianuarie - 11 februarie 2024.
29.01.2024 | 13:00
Prognoza meteo pentru perioada 29 ianuarie  11 februarie 2024 Vremea se schimba radical
Prognoza meteo pentru perioada 29 ianuarie – 11 februarie 2024. Vremea se schimbă radical
ADVERTISEMENT

Meteorologii anunță o încălzire neașteptată a vremii, cel puțin la începutul lunii februarie, astfel că temperaturile vor fi mai ridicate față de ce s-ar aștepta românii în această perioadă. Vorbim despre temperaturi maxime de 15 grade Celsius în multe dintre zonele țării, în perioada 1 – 11 februarie.

Prognoza ANM pentru perioada 29 ianuarie – 11 februarie 2024

De reținut că specialiștii ANM au făcut această estimare pe două săptămâni folosindu-se de produse numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Cu toate acestea, trebuie menționat că predicțiile pe termen lung uneori pot fi date peste cap de alte fenomene meteo, neașteptate. Așadar, iată cum va fi vremea în perioada 29 ianuarie – 11 februarie 2024, pe regiuni:

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Banat

Potrivit datelor oficiale, în ultimele zile din ianuarie vor fi înregistrate valori termice diurne apropiate de normalul climatologic, respectiv o medie de 3-5 grade Celsius. Vremea se va răci ulterior, ușor, fiind înregistrate maxime de 7-8 grade în primele zile din februarie. Situația devine cu adevărat interesantă după 3 februarie, când maximele pot fi chiar de 14-15 grade Celsius.

”Nopțile vor fi reci până la finalul lunii ianuarie, cu o medie regională a acestora de -6…-4 grade, însă pentru prima decadă a lunii februarie sunt prognozate valori în general pozitive, cuprinse între 0 și 4 grade. Prognoza indică o probabilitate ridicată pentru precipitații în 2 și 3 februarie și în perioada 7 – 11 februarie”, transmit meteorologii.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru Crișana

Cât despre Crișana, temperaturile vor fi normale până pe 2 februarie, fiind vorba de maxime de 3-6 grade și minime de -6 grade, însă și aici temperatura se încălzește brusc și termometrele vor indica aproximativ 11 grade, cu toate că minimele se vor situa între 0 și 4 grade Celsius. Cât despre ploi, meteorologii transmit că ”se vor semnala precipitații începând cu seara zilei de 1 februarie, dar și pe 2 și 3 februarie, iar cu o probabilitate ridicată și în perioada 7 – 11 februarie”.

Prognoza meteo pentru Transilvania

În Transilvania, temperaturile vor fi în medie 2-5 grade până pe 2 februarie, însă de remarcat că minimele pot atinge și minus 6 grade, ”cu valori mai scăzute în zonele depresionare”. La fel ca și în restul țării, vremea se încălzește brusc după 4-5 februarie, astfel că maximele vor atinge chiar și 10 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

”Se vor semnala precipitații începând cu seara zilei de 1 februarie, dar și pe 2, 3 și posibil pe 4 februarie, iar cu o probabilitate ridicată și în perioada 7 – 11 februarie”, au adăugat meteorologii. Așadar, ploile vor însoți căldura și oamenii trebuie să fie pregătiți să-și ia umbrela în prima parte a lunii februarie.

Prognoza meteo pentru Maramureș

În Maramureș, conform specialiștilor ANM, temperaturile vor fi normale până pe 2 februarie, cu temperaturi maxime de 3-4 grade și minime de -7 grade Celsius. Vremea se încălzește brusc după 3 februarie, când termometrele vor indica aproximativ 10 grade Celsius. Frigul revine spre 10 februarie, când maximele vor fi de 6-8 grade, iar minimele de -2 grade.

ADVERTISEMENT

Nici aici nu vor lipsi ploile, în special în perioada 6-11 februarie, după cum indică meteorologii. ”Se vor semnala precipitații începând cu după-amiaza zilei de 1 februarie, dar și pe 2, 3 și posibil pe 4 februarie, iar cu o probabilitate ridicată și în perioada 6 – 11 februarie”, este menționat în prognoza pe două săptămâni.

Prognoza meteo pentru Moldova

În Moldova, maximele vor crește la 8 grade în primele zile din februarie, dar vor ajunge chiar la 12 grade, în medie, în perioada 4-5 februarie. Situația se stabilizează spre mijlocul lunii, cu temperaturi de 7-8 grade, în timp ce minimele vor fi de -6 grade, în special pe durata nopții.

Spre finalul intervalului, mai transmite ANM, temperaturile se vor situa undeva în jurul valorii de 0 grade. Spre deosebire de alte zone, ploile nu vor fi o problemă prea mare, însă vor exista precipitații în 2 și 3 februarie, precum ”temporar, cu o probabilitate în creștere și după 7 februarie”.

Prognoza meteo pentru Dobrogea

În Dobrogea, media maximelor va crește spre 14 grade, în intervalul 3-7 februarie, ”valori ce se vor situa cu mult peste normalul climatologic al acestor zile”. Ulterior, vremea se încălzește și temperaturile urcă până la temperaturi de 10 grade ziua, însă nopțile vor fi răcoroase, cu temperaturi de -5 grade. ”Sunt posibile precipitații slabe în jurul datei de 2 februarie, iar cu o probabilitatea în creștere și după 8 februarie”, mai indică ANM, referitor la probabilitatea ploilor.

Prognoza meteo pentru Muntenia

În Muntenia, temperaturile vor crește la 9 grade Celsius până pe 31 ianuarie, însă vremea se încălzește semnificativ în perioada 3-7 februarie, când maximele vor fi mult peste ”normalul climatologic”. Meteorologii vorbesc despre temperaturi de 15 grade Celsius, deși nopțile vor fi mai răcoroase, cu temperaturi cuprinse între 0 și 3 grade. Referitor la precipitații, meteorologii vorbesc despre șanse crescute de ploi sau ninsori după 8 februarie, pe fondul încălzirii vremii.

Prognoza meteo pentru Oltenia

În Oltenia, vremea se încălzește brusc după 3 februarie, cu temperaturi de 12-15 grade Celsius. Nopțile vor fi, însă, reci, cu temperaturi de 10 grade maximele, dar -7 grade minime. Și în această zonă există un risc ridicat de ploi după 8 februarie, existând totodată șanse de precipitații slabe în jurul datei de 2 februarie.

Prognoza meteo pentru la munte

În zona montană, vremea se răcește încă din prima zi a intervalului menționat, cu temperaturi de -4 grade, însă vremea se încălzește brusc după 31 ianuarie, cu temperaturi de 4 grade. ”Aceste alternanțe se vor menține și în restul intervalului de prognoză, astfel că temperaturile maxime vor oscila între -2 și 4 grade.

Nopțile vor fi geroase la începutul intervalului, apoi valorile termice vor fi în creștere, chiar semnificativă în perioada 4 – 7 februarie, când media temperaturilor minime se va apropia de 0 grade”, menționează specialiștii ANM. La munte vor fi semnalate precipitații începând cu 1 februarie, dar și pe 2, 3 și 4 februarie. Probabilitatea ridicată rămâne, însă în perioada 6 – 11 februarie.

ADVERTISEMENT