News

Prognoza pentru vara 2023: meteorologii anunță caniculă și furtuni puternice. Cum va fi vremea în România

Meteorologii au emis prognoza pentru vara lui 2023. Se anunță un sezon extrem de alert, cu caniculă, dar și cu furtuni puternice. Cum va fi vremea în România.
11.05.2023 | 21:16
Prognoza pentru vara 2023 meteorologii anunta canicula si furtuni puternice Cum va fi vremea in Romania
Cum arată prognoza pentru vara lui 2023: se anunță caniculă și furtuni puternice. Sursa foto: AccuWeather.com
ADVERTISEMENT

Prognoza preliminară pentru vara lui 2023 nu este una tocmai bună. Meteorologii anunță că nu vom scăpa de caniculă, dar nici de intervalele cu furtuni puternice. Cum va fi vremea în România.

Cum arată prognoza pentru vara lui 2023: se anunță caniculă și furtuni puternice

Vremea în Europa, în aceste prime cinci luni ale anului, a fost una la extreme. Fenomenele severe s-au produs în mai multe regiuni. Nu au lipsit anomaliile meteorologice, precum căldura din timpul iernii sau frigul în această primăvară.

ADVERTISEMENT

Ei bine, primele estimări pentru sezonul cald care bate la ușă nu sunt printre cele mai bune. Datele meteorologilor arată că sunt şanse mari să avem o vară cu temperaturi peste medie. Sunt vizate de această prognoză, în principal, sudul şi vestul Europei. Efectele se vor resimţi şi în România.

Perioadele de caniculă nu vor fi singurele problematice. Datele specialiştilor mai arată că vor apărea şi ploi sau vijelii mai ales în sudul continentului. La originea acestor valuri de căldură stă o posibilă intensificare a fenomenului El Niño. Furtunile puternice se vor manifesta până la jumătatea lunii iulie.

ADVERTISEMENT

Momentan, modelele climatologice indică faptul că, după 3 ani de manifestare a fenomenului La Nina în Oceanul Pacific, omenirea ar putea să asiste la revenirea fenomenului El Nino, omologul său mai clad, în a doua jumătate a acestui an.

Acest fenomen aduce vânturi care bat spre vest de-a lungul Ecuatorului. Apoi, apa caldă a mării este împinsă spre est, generând temperaturi mai mari la suprafaţa oceanului.

ADVERTISEMENT

El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau în 2024 reprezintă ceva încă necunoscut, dar eu cred că este mai probabil să se întâmple“, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene, notează Observator News.

Valuri de căldură extremă ar putea lovi și România. Nu sunt excluse furtunile

Conform lui Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, cea mai afectată zonă din țara noastră, în contextul unor valuri de caniculă, va fi cea din sud. Vorbim în special de Câmpia Română.

ADVERTISEMENT

În Europa, în România, ne vom aștepta la temperaturi record. În sudul și sud-vestul României observăm frecvent valuri de căldură, care sunt acum exacerbate, cu durată mai mare”, a explicat Antonescu, pentru Adevărul.

Specialistul spune că vor urma în această vară perioade cu secetă extinsă, dar și perioade cu precipitații mai intense. ”E schimbată distribuția zonelor cu secetă și a zonelor cu precipitații extreme”, a explicat Antonescu.

ADVERTISEMENT