News

Prognoza ANM pentru 8 – 21 mai. Frig şi ploi în aproape toată ţara

Specialiștii ANM au emis, luni, prognoza pentru intervalul 8 - 21 mai. În prima jumătate a intervalului menţionat temperaturile vor fi mai reci decât normalul perioadei.
08.05.2023 | 14:54
Prognoza ANM pentru 8  21 mai Frig si ploi in aproape toata tara
Vreme ploiasă şi rece în următoarele două săptămâni Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru perioada 8 – 21 mai anunţă o vreme capricioasă aproape toată săptămâna, chiar cu vijelii şi grindină, abia spre weekend urmând să asistăm la o creştere a temperaturilor.

Prognoza ANM pentru 8 – 21 mai

Administrația Națională de Meteorologie anunță că mijlocul lunii mai se va caracteriza prin temperaturi ale căror medii vor fi sub normalul perioadei, doar în nord şi nord-vest urmând să se apropie de valorile obişnuite. Aproape toată săptămâna va ploua semnificativ, în timp ce în zona montană înaltă se vor semnala precipitaţii mixte.

ADVERTISEMENT

În Banat, în prima săptămână de prognoză vor fi ușoare alternanțe termice de la o zi la alta, dar în ansamblu vremea va fi ușor mai rece decât în mod obișnuit, cu maxime de 15-17 grade și minime de 7-9 grade. În a doua săptămână, temperaturile vor creștere ușor și treptat vremea se va apropia de normalul termic al perioadei, cu maxime de 18-22 de grade. Cea mai mare probabilitate de apariţie a ploilor e în intervalul 12 – 16 mai, când sunt posibile cantități mai însemnate.

Şi în Crişana regimul termic va avea ușoare fluctuații în prima săptămână și se va situa sub cel specific sezonului, cu maxime de 16-18 grade. În a doua săptămână vremea se va încălzi treptat și se va apropia de valorile normale, cu maxime de până la 23 de grade. Vor fi ploi, în general de scurtă durată, cu o probabilitate mai mare în intervalul 14 – 16 mai.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Transilvania

Prima săptămână va fi caracterizată de o vreme rece pentru această perioadă, cu maxime cuprinse între 11 și 15 grade și minime de 3-6 grade. În săptămâna a doua temperatura va crește treptat și vremea se va apropia de normalul termic al sezonului, cu maxime până la 22 de grade și ale minime cuprinse între 7 și 9 grade. Local și temporar vor fi ploi, în general de scurtă durată, la începutul primei săptămâni, apoi cu o probabilitate mai mare în intervalul 14 – 16 mai.

Şi în Maramureş regimul termic se va situa sub cel specific sezonului, cu medii ale temperaturilor maxime de 14…17 grade și ale minimelor de 3…6 grade. În a doua săptămână vremea se va încălzi treptat și se va apropia de valori ale temperaturii aerului în jurul celor caracteristice perioadei. Astfel, media maximelor va crește începând de la 16 grade, până la 23 de grade și cea a minimelor va fi curpinsă între 7 și 9 grade. Vor fi ploi, în general de scurtă durată, cu o probabilitate mai mare în intervalul 14 – 16 mai.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în Moldova

Media temperaturii maxime va crește ușor și treptat de la o zi la alta și va porni de la 8 grade pe 8 mai și va ajunge la 23 de grade pe 21 mai. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată la începutul intervalului și în a doua săptămână
de prognoză.

În Dobrogea, săptămâna începe cu temperaturii maxime de 13 grade, care vor creşte spre 17 grade spre finalul primei săptămâni de prognoză, pentru ca la finalul celei de-a doua săptămâni să urce la 21 de grade. Probabilitatea pentru ploi în această regiune a ţării va fi mai ridicată pe 9 mai și în a doua săptămână de prognoză.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Muntenia

În prima săptămănă, valorile medii ale temperaturii maxime se vor încadra între 15 și 18 grade, mai scăzute în intrevalul 9 – 11 mai. În a doua săptămână, aceste valori vor creşte treptat şi vor ajunge chiar la 24 de grade. La fel ca şi în Dobrogea, în Muntenia probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată pe 9 mai și în a doua săptămână de prognoză.

În Oltenia, în prima săptămână, media temperaturii maxime va scădea de la 21 de grade pe 8 mai la
valori de 14-16 grade în intrevalul 9-14 mai. Însă, din a doua săptămână temperaturile vor creşte din nou şi vor ajunge la 23 de grade la finalul intervalului. Ploile vor avea probabilitate mai mare pe 9 mai și în intervalul 14 – 21 mai.

La munte, maximele diurne vor oscila între 4 și 7 grade în prima săptămână, dar din a doua săptămână tendința  va fi de creștere treptată, iar media temperaturii diurne va ajunge la 12 grade pe 21 mai. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată la începutul intervalului și în perioada 14 – 21 mai.

ADVERTISEMENT