News

Programul strategic AUKUS. Marea Britanie deblochează 4 milirde de lire sterline pentru noi submarine nucleare

Marea Britanie mai face un pas înainte cu programul viitoarelor submarine nucleare de atac AUKUS. Contracarerea Chinei în Asia-Pacific
03.10.2023 | 16:09
Programul strategic AUKUS Marea Britanie deblocheaza 4 milirde de lire sterline pentru noi submarine nucleare
Londra este mai aproape de submarinele nucleare de atac de ultimă generație / Foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Guvernul Marii Britanii lansează programul submarinelor nuleare de atac de atac de ultimă generație, denumit după alianța militară AUKUS dintre Statele Unite, Australia și Marea Britanie. Londra a anunțat  că a semnat contracte în valoare de 4 miliarde de lire sterline (4,6 miliarde de euro) cu mai multe grupuri, printre care BAE Systems, pentru a finanța o nouă fază a proiectului SSN-AUKUS, submarinul de atac de nouă generație.

Alianța AUKUS, împotriva Chinei în Asia-Pacific

Aceste contracte, la care participă și grupurile britanice Rolls-Royce și Babcock, fac parte din alianța militară AUKUS, încheiată între Statele Unite, Australia și Marea Britanie, pentru a contracara ambițiile chineze în regiunea Asia-Pacific.

ADVERTISEMENT

În septembrie 2021, în momentul în care Australia, Statele Unite și Marea Britanie tocmai își anunțau intenția de a forma o alianță strategică, cunoscută sub numele de AUKUS, Londra a dat startul dezvoltării unei noi clase de submarine nucleare de atac prin atribuirea a două contracte în valoare totală de aproape 200 de milioane de euro către BAE Systems și Rolls Royce.

La momentul respectiv, cele două companii efectuau studii preliminare în cadrul programului SSNR (Submersible Ship Nuclear Replacement), în timp ce cele șapte submarine nucleare din clasa Astute nu fuseseră încă toate livrate Marinei Regale (ultimul, HMS Agincourt, denumit după bătălia de la Azincourt, urmează să fie livrat în 2026).

ADVERTISEMENT

„HMS Astute este deja în serviciu de mai bine de un deceniu și, având în vedere complexitatea construirii submarinelor nucleare – precum și ritmul schimbărilor tehnologice(…) – lucrările pregătitoare pentru următoarea generație de submarine nucleare de atac (SNA) trebuie să înceapă acum”, a justificat Royal Navy la acea vreme.

Scandalul submarinelor

De atunci, s-a confirmat că Marina australiană va avea SNA din acest program (dar cu tehnologie americană) în locul celor 12 submarine de atac ( Shortfin Barracuda) pe care Canberra le-a comandat de la constructorul Naval Group din Franța, înainte de a se răzgândi în urma anunțării pactului AUKUS.

ADVERTISEMENT

Ruperea contractului de 60 de miliarde de euro dintre Paris și Canberra a declanșat un scandal imens la acea vreme, Franța denunțând „un cuțit în spate” primit din partea aliaților și o „decizie brutală, unilaterală și imprevizibilă” a SUA.

De partea sa, Uniunea Europeană s-a apărat spunând că „nu a fost informată, nu a fost consultată” în legătură cu ruperea contractului, unele capitale denunțând „o alianță anglo-saxonă care favorizează o aborare transregională” și care „va accentua decajalul față de europeni și față de aliați militari importanți, cum este Franța”.

ADVERTISEMENT

Acestea fiind spuse, programul SSNR – cunoscut acum sub numele de SSN-AUKUS – a mai făcut un pas înainte, la 1 octombrie, Ministerul britanic al Apărării (MoD) anunțând că a lansat faza de proiectare detaliată prin atribuirea a trei contracte către BAE Systems, Rolls Royce și Babcock.

4,6 miliarde de euro

Aceste „contracte, în valoare totală de 4 miliarde de lire sterline (4,6 miliarde de euro), vor duce mai departe programul prin proiectarea, prototiparea și achiziționarea componentelor cheie pe termen lung pentru primele submarine britanice”, a explicat Ministerul Apărării, înainte de a insista că această mișcare va „asigura stabilitatea și rezistența” „lanțului de aprovizionare național”. De asemenea, va „sprijini locurile de muncă de înaltă calificare din Marea Britanie”, notează Opex 360.

În același timp, Ministerul Apărării a anunțat că infrastructurile de la șantierul naval de la Barrow-in-Furness și de la Raynesway, dedicat fabricării reactoarelor nucleare, vor fi „dezvoltate și extinse” pentru „a face față viitorului program de construcție de submarine”. Deși nu a fost menționat menționat acest lucru, acesta se referă și la ambițiosul proiect Dreadnought, care vizează înlocuirea celor patru submarine nucleare cu rachete balistice (SSBN) din clasa Vanguard.

„Cele mai mari, mai avansate și mai puternice”

Pentru Royal Navy, obiectivul este de a admite primul SSN-AUKUS în serviciul activ până la sfârșitul anilor 2030, începând astfel să înlocuiască clasa Astute. Primele SNA pentru Australia „vor urma la începutul anilor 2040”, dar numai dacă baza industrială și tehnologică de apărare australiană  va fi funcțională, întrucât va fi de competența țării să le construiască.

În plus, Statele Unite trebuie încă să își modifice legislația pentru a permite transferurile de tehnologie așteptate de Canberra. Dar Congresul întârzie o decizie asupra acestui punct sensibil. Ministerul Apărării nu a oferit detalii despre caracteristicile și performanțele pe care le așteaptă de la aceste SSN-AUKUS, cu excepția faptului că vor fi „cele mai mari, mai avansate și mai puternice operate vreodată de Royal Navy”.

„Aceste submarine vor întări Royal Navy pentru a ne menține avantajul strategic sub mări”, a declarat secretarul Apărării, Grant Shapps, dezvăluind noua etapă la conferința anuală a Partidului Conservator de la Manchester. Pentru BAE Systems, această investiție de stat va „acoperi lucrările de dezvoltare până în 2028”, precum și „recrutarea a peste 5.000 de persoane” la sediul său din Barrow-in-Furness (nordul Angliei), scrie BFM TV. Submarinele cu propulsie nucleară sunt greu de detectat, pot parcurge distanțe mari pentru perioade lungi de timp și pot transporta rachete de croazieră sofisticate.

 

 

ADVERTISEMENT