News

Proiectul grandios, care va face ca România să fie o mare forță în toată Europa, a început. Nicio altă țară nu mai are așa ceva

În județul Dolj se pune la cale proiectul grandios care va face ca România să fie o mare forță în toată Europa în domeniul energetic.
09.09.2023 | 16:07
Proiectul grandios care va face ca Romania sa fie o mare forta in toata Europa a inceput Nicio alta tara nu mai are asa ceva
Parcul fotovoltaic din Dăbuleni-Sadova, proiectul grandios care va face ca România să fie o mare forță în toată Europa (ilustrativ): hepta.ro
ADVERTISEMENT

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, anunță primul pas către proiectul grandios menit să transforme România într-o mare forță în toată Europa.

Parcul fotovoltaic din Dăbuleni-Sadova, proiectul grandios care va face ca România să fie o mare forță în toată Europa

Recent, compania de stat din sectorul energetic Hidroelectrica a demarat licitația pentru studiile necesare proiectului fotovoltaic de 1.500 MW din Dăbuleni-Sadova (Dolj). Acesta este amplasat pe un teren concesionat direct de la Agenția Domeniilor Statului (ADS).

ADVERTISEMENT

În total, valoarea contractului pentru aceste studii se ridică la circa 3 milioane de lei. Investiția Hidroelectrica ar putea depăși 1,2 miliarde de euro. Dacă e să vorbim de criteriul de atribuire, acesta este cel mai bun raport calitate-preț.

În această ”ecuație”, prețul are o pondere de doar 40% în punctaj. Amplasamentul are o suprafață totală de circa 3.000 de hectare, din care ar urma să fie utilizate efectiv 2.200, notează Mediafax.

ADVERTISEMENT

Zona în care urmează a fi poziționat acest parc fotovoltaic este cea mai bună din România din acest punct de vedere. Aici, nivelul radiației solare este de 1.400 kWh/mp/an, nivelul maxim de la noi din țară. Proiectul va beneficia și de o instalație de stocare de 300 MW. Racordarea sa ar urma să se facă la linia de 400 kV Țânțăreni-Kozlodui.

În cazul în care aceste proiect energetic va deveni realitate, am vorbi de unul dintre cele mai mari din Europa. Parcul a fost deja declarat de importanță națională de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

ADVERTISEMENT

În noiembrie 2022, după ședința CSAT, Ministerul Energiei a publicat proiectul de Ordonanţă de urgență pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice.

În anexa la proiectele de investiții apare și ”valorificarea potențialului energetic solar din zona Sadova-Dăbuleni, Dolj – UAT Sadova”. Vorbim de parcul fotovoltaic amintit mai sus.

ADVERTISEMENT

Un alt parc fotovoltaic se ridică la Arad

În prezent, un alt proiect energetic major din România a fost demarat de Monsson, firmă controlată de Emanuel Muntmark. Acesta vizează construirea unui parc fotovoltaic de 1.000 MW în Arad.

Investiția din Banat este una în valoare de 800 de milioane de euro. Ea a primit autorizația de construcție în vară, iar începerea lucrărilor este estimată pentru toamna acestui an. Proiectul se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de hectare.

ADVERTISEMENT