News

PSD, PNL și USR-PLUS sunt gata de consultări. Și-au anunțat delegațiile care vor merge la Cotroceni

13.12.2020 | 15:01
PSD PNL si USRPLUS sunt gata de consultari Siau anuntat delegatiile care vor merge la Cotroceni
ADVERTISEMENT

PSD, PNL și USR-PLUS au anunțat componența delegațiilor cu care vor merge luni la Palatul Cotroceni pentru a-l convinge pe președintele Klaus Iohannis să le accepte propunerile de premier.

Din echipa social-democraților, care vor deschide ziua consultărilor, vor face parte liderul Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea și Vasile Dîncu. Nu poate fi prezent, însă, Alexandru Rafila, omul pe care formațiunea victorioasă în alegerile parlamentare îl consideră îndreptățit să conducă viitorul Executiv.

ADVERTISEMENT

Acesta a decis să se autoizoleze după ce soția sa a fost diagnosticată cu noul coronavirus. Ulterior, a primit la rândul său rezultat pozitiv, așa că nu va putea părăsi domiciliul în următoarea perioadă.

PSD, PNL și USR-PLUS au anunțat delegațiile cu care vor participa la consultări

În schimb, Florin Cîțu, propus de liberali pentru funcția de prim-ministru, va lua parte la discuții alături de Ludovic Orban, Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Robert Sighiartău.

ADVERTISEMENT

Cât despre USR-PLUS, aceștia au decis să meargă la Palatul Cotroceni cu liderul Dan Barna, Dacian Cioloş (premierul propus), Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă și Cosette Chichirău. Consultările vor avea loc după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS;
Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru. Social-democrații ar agrea și un Guvern de uniune națională

PSD, partidul care a câștigat alegerile parlamentare din 6 decembrie, va merge la Palatul Cotroceni cu o propunere fermă pentru postul de premier, în persoana reprezentatului României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila. Anunțul a fost făcut de liderul Marcel Ciolacu, care a adăugat că social-democrații ar agrea și un Guvern de uniune națională, cu condiția ca președintele Iohannis să le accepte propunerea.

Venim în fața românilor cu o propunere decentă, reală, valoroasă, recunoscută atât pe plan național, cât și pe plan internațional, în persoana domnului Rafila. Luni, suntem primul partid invitat la Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Am să merg însoțit de colegii mei, nu o să pot fi însoțit de domnul Rafila deoarece în continuare este în izolare la domiciliu. Am văzut și propunerea PNL, agreată de președintele Iohannis, în persoana domnului Cîțu, groparul economiei românești.

Este cazul ca atât președintele, cât și PNL și USR să recunoască că au pierdut alegerile și să nu transformăm această perioadă într-o ciolaniadă. Cel mai corect din partea președintelui ar fi să accepte un Guvern condus de domnul Alexandru Rafila sau un Guvern de uniune națională, la care să aibă primul cuvânt partidul care a câștigat alegerile, așa cum este normal”, a declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT