News

Putin, probleme cu fostele republici din URSS. Aliații militari ai Rusiei din CSTO refuză să ajute Kremlinul în războiul din Ucraina

Aliații militari ai Rusiei din CSTO au refuzat să ajute Kremlinul în războiul Moscovei împotriva Ucrainei, iar unii dintre aliați au spus că ar interveni doar dacă vor fi atacuri asupra teritoriului rus.
27.04.2022 | 17:29
Putin probleme cu fostele republici din URSS Aliatii militari ai Rusiei din CSTO refuza sa ajute Kremlinul in razboiul din Ucraina
Putin, probleme cu fostele republici din URSS. Aliații militari ai Rusiei din CSTO refuză să ajute Kremlinul în războiul din Ucraina
ADVERTISEMENT

Țările Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) au refuzat să acorde sprijin militar pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei, a anunțat Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, citat de Unian.

Aliații militari ai Rusiei din CSTO refuză să ajute Kremlinul

Potrivit sursei amintite, în ciuda insistențelor Rusiei, țările-membre ale CSTO nu doresc să aprobe niciun fel de operațiuni de menținere a păcii în afara teritoriului lor.

ADVERTISEMENT

De asemeneam, statele din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă nu doresc să sprijine Rusia și nici să ia parte la războiul declanșat de Kremlin împotriva Ucrainei pe 24 februarie.

În ciuda insistențelor Rusiei, membrii CSTO nu doresc să decidă asupra operațiunilor de menținere a păcii în afara țărilor lor, inclusiv în așa-numitele „DPR” și „LPR”. În schimb, membrii CSTO ar putea lua în considerare desfășurarea de agenți naționali. contingente pe teritoriul Rusiei sau Belarusului. Dar numai după declarația oficială privind atacul Ucrainei pe teritoriul acestora”, se arată într-un comunicat al serviciilor de informații ucrainene.

ADVERTISEMENT

Reamintim că, cu puține ore înainte de declanșarea invaziei în Ucraina, Moscova a recunoscut independența autoproclamatelor republici Lugansk (LPR) și Donețk (DPR), din estul țării.

Țările CSTO nu au recunoscut independența republicilor separatiste din Donbas

Potrivit secretarului Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Oleksii Danilov, Vladimir Putin își dorește să implice și alte țări în războiul său împotriva Kievului, în special statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă.

ADVERTISEMENT

Dar, pe 15 aprilie, ministrul apărării al Kazahstanului, Ruslan Zhaksylikov, a declarat că țara sa nu a primit o cerere de trimitere a trupelor naționale în Ucraina. El a confirmat și că, în ultima ședință a comitetului militar CSTO, nu a fost luată în considerare problema participării la conflictul armat de pe teritoriul Ucrainei.

În prezent, toate statele membre CSTO (cu excepția Rusiei și Belarusului) sunt neutre în problema invaziei ruse. Niciuna dintre ele nu a recunoscut anexarea Crimeei și independența RPD/LPR”, a mai adăugat Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

ADVERTISEMENT

CSTO este o organizație internațională militaro-politică, care include Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia și Tadjikistan.

ADVERTISEMENT