News

Rabla Local 2023 a început cu probleme tehnice. Ministrul Mediului: ”100.000 de români, potenţiali beneficiari”

Anunțat cu mare fast, programul Rabla Local 2023 a debutat cu probleme tehnice. Înscrierile au avut o întârziere de două ore. Explicațiile AFM.
31.07.2023 | 13:27
Rabla Local 2023 a inceput cu probleme tehnice Ministrul Mediului 100000 de romani potentiali beneficiari
Rabla Local 2023 a început cu probleme tehnice. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Rabla Local 2023 a început cu stângul. O serie de probleme tehnice apărute pe aplicația Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) au făcut ca oamenii să aibă dificultăți în a accesa programul.

Rabla Local 2023 a început cu o întârziere de două ore. 4.505 de persoane înscrise în primele ore

Într-un comunicat emis luni, la primele ore ale dimineții, AFM anunța că, începând cu ora 10:00, persoanele fizice se pot înscrie în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local.

ADVERTISEMENT

”Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către AFM, până pe 31 augus 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT)”, anunțau autoritățile.

Ei bine, cetățenii au avut parte de o surpriză neplăcută. Înscrierile în program au început cu o întârziere de aproape două ore. Motivul, unul clasic: problemele tehnice la aplicație. Oamenii au avut reacții de nemulțumire pe contul de Facebook al AFM.

ADVERTISEMENT

Ministerul Mediului a emis un comunicat ulterior în care a anunțat că se pot face înscrieri pe siteul AFM în programul Rabla Local 2023, însă din cauza ”numărului foarte mare de accesări” acestea se ”desfășoară într-un rimt mai lent”.

Din fericire, probleme par a se fi rezolvat. În prima oră de funcționare s-au înscris peste 600 de persoane fizice în cadrul programului prin intermediul aplicației. Numărul a ajuns apoi la peste 4.500, în jurul orei 12.00.

ADVERTISEMENT

”Aplicația programului funcționează în parametri normali. Până la ora 12:00, s-au înscris 4.505 persoane fizice în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local”, conform AFM.

Câți români pot beneficia de programul Rabla Local 2023

În acest moment, la nivel național sunt 500 de primării înscrise în acest program. Locuitorii vor beneficia de cei 3.000 lei oferiți în schimbul casării unui autovehicul vechi și poluant. Oamenii nu au obligația de a achiziționa un autovehicul nou în schimb.

ADVERTISEMENT

”Acest program are ca scop eliminarea din circulație a mașinilor uzate, cu grad ridicat de poluare pentru atingerea țintelor stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență”, a precizat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

La rândul său, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că 100.000 de români sunt potenţiali beneficiari ai programului Rabla local. ”Din cei 3.000 de lei pe care îi vor primi la casarea autoturismului, 2.400 de lei vor fi suportaţi din bugetul Ministerului Mediului. Restul de 600 de lei vin din bugetul Primăriei. Ne dorim ca până în anul 2026 să scoatem peste un sfert de milion de rable din circulaţie, adică din maşini mai vechi de 15 ani”, a afirmat ministrul.

ADVERTISEMENT