News

Războiul văzut prin radar. Armata Română își repară sistemul de supraveghere de la Cap Midia. Rusia ne urmărește din Crimeea

Armata Română investește peste 27.000 de euro în lucrări de reperații și întreținere a radarului de mare distanță de la malul Mării Negre. Pe partea cealaltă, Rusia supraveghează tot ce mișcă pe țărmul românesc.
05.03.2022 | 17:23
Razboiul vazut prin radar Armata Romana isi repara sistemul de supraveghere de la Cap Midia Rusia ne urmareste din Crimeea
Sistemul de radar de la baza militară de la Capul Midia / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Măsuri de ultimă oră luate de Armata Română, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Marți, 1 martie, Ministerul Apărării Naționale a achiziționat servicii de diagnosticare, reparații și testare pentru radarul din Capul Midia, în apropiere de plaja Corbu.

Conform informațiilor publicate pe platforma SEAP, valoarea achiziției este de 137.330 lei (27.754 euro), iar ofertantul câștigător este societatea Marctel – S.I.T. SRL, care se ocupă de mentenanța magistralei de comunicații a Sistemului Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului la Marea Neagră – SCOMAR.

ADVERTISEMENT

Lucrările vor include diagnosticare și remedieri la fața locului, reperațiile modulului de sinteză, a routerului și a 7 module de amplificare. În plus, firma contractantă trebuie să calibreze aparatul radar și să-l testeze funcțional.

Radarele HFSWR, achiziționate cu 13 ani în urmă de Armata Română

În 2009, Armata Română a achiziționat două radare de tip High Frequency Surface Wave Radar (HFSWR). Acest tip de radar ”cu bătaie peste orizont” (OTH) detectează nave maritime și avioane aflate în zbor la joasă altitudine, până la distanța de 360 km.

ADVERTISEMENT

Radarul generează microunde, folosind semnale electromagnetice de înaltă frecvență polarizate vertical, reflectate în ionosferă. Acest tip de puls electromagnetic nu este limitat la orizont ci el ”plutește” pe suprafața mării, tocmai de aceea este extrem de util în zonele aflate la malul mării, scrie rumaniamilitary.ro.

Conform specialiștilor citați, microundele sunt folosite la transmiterea unei cantități mari de energie la distanțe mari, focalizate în fascicule mici în diametru, asemănătoare laserului.

ADVERTISEMENT

Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană ”General de brigadă Ion Bungescu” a fost dotat, începând cu anul 2020, și cu un sistem de rachete Patriot, care include radare, sisteme de comandă și control, patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă. Achiziția rachetelor Patriot în Marea Neagră, dar și în alte regiuni din România, face parte din Strategia Națională de Apărare în contextul unui comportament agresiv din partea Federației Ruse.

Rușii ne supraveghează cu o stație radar care ”bate” până la 1.800 km

Rusia dispune, în Crimeea, de stații radar model 55J6M Nebo-M, care, potrivit presei ruse, pot supraveghea simultan până la 200 de ținte, cum ar fi elicoptere, avioane, aparate supersonice și rachete de croazieră aflate la altitudinea de până a 600 de kilometri. Acestea au o rază de acțiune de până la 1.800 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Între Sevastopol și Constanța sunt, în linie dreaptă, circa 400 km, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, Rusia poate observa în timp real toate aterizările avioanelor sau elicopterelor americane de la baza Kogălniceanu. Radarul de tip 55J6M este montat pe o platformă mobilă și poate fi transportat în orice parte a Crimeei.

De asemenea, încă de acum câțiva ani, Ucraina avertiza România că Flota Rusă are capacitatea de a lansa, din Marea Neagră către Europa Centrală și de Est, circa 85 de rachete Kaliber, într-o singură salbă.

Sistemul SCOMAR, folosit de armată, poliția de frontieră și autoritatea navală

SCOMAR  ste un sistem independent care asigură interconectarea și accesul la bazele de date ale insituțiilor cu atribuții la Marea Neagră: Poliția de Frontieră (Ministerul Administației și Internelor), Statul Major al Forțelor Navale (Ministerul Apărării Naționale) și Autoritatea Navală Română (Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului.

Sistemul este unul operativ de supraveghere, bazat pe tehnologii noi, care asigură monitorizarea permanentă a traficului la Marea Neagră prin folosirea echipamentelor radar și a echipamentelor optoelectronice de supraveghere.

Zona acoperită de sistemul SCOMAR acoperă: apele teritoriale maritime (până la 12 mile marine), zona contiguă (până la 24 de mile marine), zona economică exclusivă (până la 100 de mile marine) și frontiera de uscat (30 km de la frontieră, în interiorul statului).

ADVERTISEMENT