Centura de siguranță e menită să salveze vieți, fiind obligatorie chiar dacă deranjează purtătorul acesteia, a declarat Raed Arafat. Mai mult, șeful DSU nu înțelege de ce femeile gravide sunt ferite de obligativitatea purtării centurii în mașină.
Prezent la Conferinţa internaţională “Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”, Raed Arafat a insistat asupra necesității prevenției în accidentele rutiere.
“Cel mai bine e să prevenim accidentul. DSU, de când s-a înfiinţat, a avut un rol major în integrarea serviciilor de intervenţie. Participăm în diferite acţiuni comune cu colegii de la poliţie, dar vreau să înţelegeţi că, atunci când am zis de două niveluri de prevenire, mai este un nivel – prevenirea decesului şi impactului şi invalidităţii la care se accidentează prin a avea un sistem de intervenţie de urgenţă adecvat.
Vedem în toată societatea respingerea unor reguli şi bravură. De ce nu punem centură? Suntem mai deştepţi? De ce scutim gravidele să poarte centură?
O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina. Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură. Să începem să arătăm că centura este obligatorie, pentru că salvează vieţi, nu să vrem să deranjăm purtătorul”, a declarat şeful DSU.
Numărul intervențiilor SMURD la accidente în România a crescut de la 17.838 în 2018 la 23.191 în 2021, conform Agerpres.
“Acesta este un prim proiect – să prevenim mai bine. În final, prevenirea rămâne mai ieftină, suntem obligaţi să ne pregătim şi pe intervenţie, dar preferabil e să nu ne folosim toate resursele.
Pentru o victimă uneori noi deplasăm şi 30 de persoane. Accidentul, în final, dacă e prevenit, e mult mai ieftin decât să intervenim la el”, a explicat Raed Arafat.
Soferii care nu poarta centura și sunt prinși fără aceasta riscă o amendă de aproximativ 290 de lei și două puncte de penalizare, însă femeile gravide sunt scutite de această regulă.
Pe lângă femeile gravide, sunt scutiți de portul centurii șoferii care staționează, cei care execută manevra de mers înapoi, conducătorii de taxi și instructorii auto. Excepție o reprezintă și persoanele care au certificat medical care să ateste că suferă de o afecțiune care nu permite purtarea centurii.