Life

Raed Arafat a ajuns la 58 de ani. Ce îi interzisese tatăl său să facă în tinereţe: “Trebuia să respecte voinţa mea”

Raed Arafat, fondatorul SMURD (Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare), a ajuns la 58 de ani. Secretarul de stat a dezvăluit ce i-a interzis tatăl său să facă în tinerețe.
24.05.2022 | 08:17
Raed Arafat a ajuns la 58 de ani Ce ii interzisese tatal sau sa faca in tinerete Trebuia sa respecte vointa mea
Raed Arafat a împlinit 58 de ani. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Raed Arafat a împlinit 58 de ani pe 24 mai 2022. Fondatorul SMURD a dezvăluit, acum ceva timp, ce i-a interzis tatăl său să facă în tinerețe.

Raed Arafat a împlinit 58 de ani. Unde s-a născut, de fapt, fondatorul SMURD

Născut în capitala Siriei, Damasc, Raed Arafat a trăit în Palestina. A venit în România pentru a studia medicina, la doar 16 ani. A studiat limba română la Pitești, după care a urmat cursurile Universității de Medicină din Târgu Mureș. S-a specializat la Târgu Mureș și Cluj în anestezie terapie intensivă,

ADVERTISEMENT

Raed Arafat a început să pună bazele Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) în 1990, la Târgu Mureș. Ulterior, SMURD a devenit sistemul medical național de intervenție rapidă.

Totodată, Arafat este șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne. Are și rangul de secretar de stat.

ADVERTISEMENT

În 2003 a primit Ordinul Național Pentru Merit în gradul de Cavaler, de la președintele de atunci, Ion Iliescu, pentru întreaga activitate științifică și de cercetare, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și promovarea tehnologiei informației și comunicațiilor din Româia.

În 2005, Raed Arafat a fost decorat cu Odinul Național Pentru Merit în gradul de Ofițer, de la președintele Traian Băsescu, pentru eforturile depuse în salvarea oamenilor de la inundații, dar și pentru eforturile depuse zilnic pentru salvarea vieților românilor.

ADVERTISEMENT

Cine au fost părinţii lui Raed Arafat şi ce a vrut tatăl său

Cu toate că este cunoscut în toată țara și apare adesea în cadrul conferințelor de presă, Raed Arafat a păstrat discreția în legătură cu viața personală.

“Că dacă vreau ceva. Tata n-a vrut să mă lase să mă fac doctor și totuși m-am făcut. L-am învățat că trebuie să respecte și el părerea mea, cum eu respect părerea lui.

ADVERTISEMENT

Dacă eu am vrut să fiu doctor, trebuia să respecte voința mea.”, a explicat Raed Arafat la Digi 24, în cadrul emisiunii Jurnal pentru Copii.

Tatăl lui Raed Arafau, Daud, și-ar fi dorit ca fiul său să preia afacerea familiei, și anume fabrica de săpun. În prezent, aceasta este administrată de vărul fondatorului SMURD, Nasir Arafat, funcționând ca muzeu și centru cultural.

“Să spun întotdeauna ce gândesc, să spun adevărul și, dacă cred în ceva, să perseverez până ce realizez. (…)

Eu cred că m-au crescut bine și au făcut tot posibilul să facă din mine cineva care poate să trăiască în viața corect și să facă lucrurile bine și corect.”, a mai spus acesta.

Raed Arafat a fost întrebat cum a fost copilăria sa. Secretarul de stat a spus că voluntariatul a reprezentat o parte importantă a copilăriei sale.

Tatăl lui Raed Arafat a decedat în urmă cu mai mulți ani, iar în tinerețe a fost șofer pe ambulanță. Fondatorul SMURD nu și-a văzut mama de foarte mulți ani, dat fiind faptul că aceasta se află în Palestina și este trecută de vârsta de 80 de ani.

În cadrul unui interviu, Raed Arafat a fost întrebat de ce nu s-a căsătorit până acum și nu și-a întemeiat o familie. Fondatorul SMURD a explicat, la momentul respectiv, că nu se putea dedica 100% familiei din cauza jobului pe care îl are. Acesta a mai spus că nu a mai avut un concediu adevărat de ani buni, mai exact din 2004.

Cum a ajuns Raed Arafat în România

Raed Arafat a venit în România cu mulți ani în urmă pentru a studia medicina. A plecat din Palestina atunci când a decis că vrea să devină medic, în ciuda obiecțiilor tatălui său.

În toamna anului 1990, cu ajutorul Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, a pus bazele unui centru de urgență asemănător celor din Uniunea Europeană. Acesta era format dintr-un echipaj calificat medicalizat.

Inițial, acesta s-a numit SMUR (Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare), întrucât nu puteau fi făcute descarcerări la vremea respectivă.

Pasiunea sa pentru medicina de urgență are origini în copilărie, atunci când a înființat o echipă de prim ajutor împreună cu niște colegi de clasă.

ADVERTISEMENT
Tags: