News

Raed Arafat prezintă primele măsuri după incendiul de la Ferma Dacilor. Obligațiile proprietarilor de hoteluri și pensiuni

Raed Arafat, șeful DSU, anunță primele măsuri pe care autoritățile se pregătesc să le implementeze după incendiul de la Ferma Dacilor.
11.01.2024 | 08:34
Raed Arafat prezinta primele masuri dupa incendiul de la Ferma Dacilor Obligatiile proprietarilor de hoteluri si pensiuni
Raed Arafat anunță primele măsuri după tragedia de la Ferma Dacilor: ”Trebuie responsabilizați odată și odată administratorii și proprietarii”. Sursa foto: Hepta / ISU Prahova / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat ce măsuri pregătesc autoritățile după incendiul de la Ferma Dacilor. Tragedia din a doua zi de Crăciun a luat viața a 8 persoane. S-a întâmplat asta pe fondul unor nereguli grave raportate la pensiunea din Prahova.

Raed Arafat anunță primele măsuri după tragedia de la Ferma Dacilor: ”Trebuie responsabilizați odată și odată administratorii și proprietarii”

Prezent în platoul unei televiziuni de știri, Raed Arafat a explicat măsurile discutate la Guvern pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Șeful DSU a punctat că ”trebuie responsabilizați odată și odată administratorii și proprietarii”.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat din MAI a subliniat faptul că unităţile de cazare sunt obligate să aibă aviz ISU, chiar dacă acesta nu este o garanţie a faptului că nu vor exista incendii. El a mai spus că responsabilitatea în astfel de cazuri aparţine exclusiv proprietarilor.

Arafat a declarat că Guvernul va lua măsuri suplimentare. Cea mai importantă este: ”tu ești proprietarul sau administratorul, s-a defectat ceva care face parte din sistemul de siguranță, ai obligația ca în atâta timp să anunți ISU județean”.

ADVERTISEMENT

Oficialul din Executiv spune că ”dacă nu poți să repari într-un anumit interval de timp, tu trebuie să te autosuspenzi”. Cei care nu se autosuspendă și au fost prinși de ISU riscă o amendă uriașă. În plus, localul va fi închis.

”Cea mai importantă măsură pe care o vom propune e următoarea: tu ești proprietarul sau administratorul, s-a defectat ceva care face parte din sistemul de siguranță, ai obligația ca în atâta timp să anunți ISU județean. Se știe că ți s-a defectat centrala de alarmare, sistemul de stingere, ți s-a blocat o cale de ieșire, tu trebuie să anunți astea.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, dacă nu poți să repari într-un anumit interval de timp, tu trebuie să te autosuspenzi. Nu ai anunțat, nu te-ai autosuspendat, a venit ISU, te-a prins cu asta, amenda va fi una foarte mare și complementar va fi închis pe o perioadă de timp localul. Trebuie responsabilizați odată și odată administratorii și proprietarii”, a explicat Raed Arafat, la Digi24.

Controale la sute de pensiuni și hoteluri. Care a fost greșeala la Ferma Dacilor

În privința controalelor efectuate în ultima perioadă, șeful DSU a afirmat: ”În ultimele 3 zile ale anului trecut, au fost controlate peste 500 de amplasamente, au fost închise 10 – hoteluri, pensiuni etc – în mai multe județe. Acum, controalele continuă. După Anul Nou, s-au mai închis 6 de către ISU în diferite județe. Controalele vor continua”.

ADVERTISEMENT

În opinia lui Arafat, proprietarii de pensiuni și hoteluri trebuie să înțeleagă că responsabilitatea principală este a lor. ”Pompierul vine și face controlul, constată. Dacă e de închis, trebuie să închidă”. Șeful DSU atrage atenție că asta a fost greșeala la Ferma Dacilor: ”localul nu s-a închis când trebuia închis”.

ADVERTISEMENT
Tags: