News

Raed Arafat, primele concluzii după controlul la Ferma Dacilor. „Dacă alarma de incendiu funcționa, nu eram aici”

Raed Arafat, primele concluzii după controlul făcut la Ferma Dacilor. Alarma de incendiu nu funcționa, pensiunea trebuia închisă din 2019
29.12.2023 | 12:29
Raed Arafat primele concluzii dupa controlul la Ferma Dacilor Daca alarma de incendiu functiona nu eram aici
ADVERTISEMENT

Șeful Departamentului pentru Situații de urgență, Read Arafat, a prezentat, vineri, primele concluzii după controlul făcut de ISU Prahova în urma incendiului devastator de la pensiunea Ferma Dacilor, soldat cu moartea a șapte persoane.

„Dacă alarma de incendiu funcționa, nu eram aici”

Șeful DSU, Raed Arafat, a deplâns victimele incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor, insistând asupra importanței măsurilor de prevenție.

ADVERTISEMENT

„Nu putem avea un inspector la fiecare ușă și la fiecare minut”, a spus Arafat, indicând că „este responsabilitatea proprietarilor” să se asigure de măsurile anti-incendiu.

În concluziile prezentate, Raed Arafat a spus că centrala de alarmă în caz de incendiu de la locul tragediei nu era activată. „Dacă această centrală funcționa, clar că nu eram astăzi în această situație”, a spus șeful DSU.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat a mai precizat că în anul 2019, la controlul făcut la pensiune, aceasta trebuia închisă. „Exista bază legală pentru asta”.

Șeful DSU a insistat că „partea de prevenire la nivelul situațiilor de urgență e una dintre cele mai importante”, precizând că în perioada 2013-2023, „de la 1.017 de inspectori de prevenire, am ajuns la 443”. Aceștia din urmă au făcut în 2022 peste 40.000 de controale de prevenire.

ADVERTISEMENT

Inspecții „după propriile interese”

Adjunctul IGSU, Benone Duduc, a declarat că prim adjunctul ISU Prahova a „viciat actul de autoritate” în activitatea de control la Ferma Dacilor, a făcut presiuni asupra inspectorilor și a „modificat discreționar” planurile de control „după propriile interese”.

„Prim-adjunctul nu poate desfășura efectiv control de prevenire. S-a constatat impunerea unei stări de temere a inspectorilor care se împotriveau stilului în care el impunea să se facă controale. De asemenea, s-au constatat modificarea discreționară a planurilor de control și trimiterea inspectorilor în control după propriile interese.

ADVERTISEMENT

Planuri modificate, fals în documente

Mai mult, aceste planuri au fost modificate. Se poate vorbi chiar de fals în documente.  S-au constatat neasigurarea pregătirii controlului conform regulamentului IGSU și stabilirea unilaterală a deficiențelor constatate în raport și a sancțiunilor. Au fost aplicate doar avertismente. Astfel, controlul la Ferma Dacilor a fost făcut prin încălcarea regulamentului. Prim-adjunctul a decis sancțiunile – doar avertisment pentru Ferma Dacilor”, a declarat Duduc, citat de Digi 24.

„S-a mai constatat neclarificarea aspectelor legate de obținerea autorizației de securitate la incendiu. În documentele de control s-a constatat că nu au fost puse la dispoziție  documentele necesare, iar ulterior nu s-au făcut demersuri pentru obținerea acestor documente.

S-a mai constatat în sarcina prim adjunctului ISU Prahova informarea eronată a IGSU privind obiectivul, datelor transmise IGSU indicau că obiectivul nu face obiectul autorizației de securitate la incendiu și că nu era echipat cu sisteme de securitate la incendiu, deși trebuia.

Având în vedere gravitatea acestor fapte, am convenit și vom dispune transmiterea raportului, după finalizare, către organele de cercetare penală Ne delimităm ferm de abordări care încalcă legea”, a mai precizat prim adjunctul IGSU

 

 

ADVERTISEMENT