News

Rareș Bogdan promite o nouă reformă a pensiilor speciale. Ce se întâmplă cu pragul de 9,4% din PNRR

Europarlamentarul Rareș Bogdan promite o nouă reformă a pensiilor speciale. Liberalul mai spune că pragul de 9,4 din PNRR ar putea fi modificat, după discuții de la Bruxelles.
22.11.2022 | 23:33
Rares Bogdan promite o noua reforma a pensiilor speciale Ce se intampla cu pragul de 94 din PNRR
Reformă a pensiilor speciale anunțată de Rareș Bogdan. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, dezvăluie că există un proiect care va fi prezentat în următoarele 10 zile cu privire la reforma pensiilor speciale.

Reformă a pensiilor speciale anunțată de Rareș Bogdan

În aprilie 2019, pe atunci numărul 1 pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare, Rareş Bogdan, promitea că liberalii vor elimina pensiile speciale în primele 30 de zile de când vor ajunge la guvernare. Nu erau incluse aici pensiile speciale ale magistraţilor şi militarilor.

ADVERTISEMENT

Între timp, liberalii au ajuns la putere. Nu o dată, ci în mai multe etape, atât singuri, cât și în coaliții cu USR, PSD și UDMR. Cu toate acestea, pensiile speciale încă sunt pe picioare.

Acum, Rareș Bogdan vorbește de o reformă a acestor venituri. Liberalul a spus că reformarea sistemului reprezintă o chestiune dorită de societatea civilă şi este un jalon important din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

ADVERTISEMENT

”Există un proiect care va fi prezentat în următoarele 10 zile cu privire la reforma pensiilor speciale. E o chestiune dorită foarte mult de societatea civilă şi de cetăţenii României, trecerea pe contributivitate şi, de asemenea, acest proiect, cu siguranţă va fi prezentat în faţa coaliţiei, apoi în faţa opiniei publice, pentru că este un jalon important din PNRR.

Aţi văzut o chestiune importantă. Preşedintele Iohannis astăzi, când a vorbit despre ridicarea MCV şi a salutat ridicarea MCV, a spus că reformele rămân în vigoare.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu va opri reformele pentru România, în niciun domeniu. Nici în domeniul juridic, nici în alte domenii”, a afirmat Rareş Bogdan, marți, la Digi24.

Promisiuni privind modificarea pragului de 9,4% din PNRR

În ceea ce privește pragul de 9,4% din PIB, prevăzut în PNRR, astfel încât pensiile să poată crește în viitor, Rareș Bogdan a dat asigurări că premierul Ciucă a negociat acest aspect la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

”Preşedintele PNL, premier în exerciţiu, Nicolae Ciucă, a fost la Bruxelles. Dintre ţările europene, cea care şi-a asumat acest prag, încă nu înţeleg de ce, este România, de 9,4, dar există soluţia recomandărilor Băncii Mondiale şi pe sistemul propus de Banca Mondială, preşedintele PNL, premier în exerciţiu, a discutat, a negociat şi urmează să vedem dacă putem schimba sistemul.

Acest prag de 9,4 să fie anulat, pentru că atâta timp cât există o inflaţie care a sărit de 15%, pentru că de asta noi, PNL, permanent am vorbit de o creştere cu 15% a pensiilor şi ne bucurăm că în cele din urmă colegii noştri au înţeles – de coaliţie, atât de la UDMR şi de la PSD – că trebuie să mergem cu un procent care să fie cât mai mare pentru toate pensiile aflate în plată, 4,8 milioane, atât pentru cei cu pensii până în 2.000 de lei, adică 3,2 milioane, cât şi pentru cei cu pensie între 2.000 şi 3.000, cât şi pentru cei cu pensii peste 3.000 de lei, care sunt în total 480.000 de români”, a mai declarat Rareş Bogdan.

ADVERTISEMENT