News

Rareș Bogdan și Sebastian Burduja, liberalii care ar putea ataca Primăria Capitalei

Candidatul liberalilor la Primăria Capitalei. Rareș Bogdan și Sebastian Burduja, principalii favoriți în mai multe sondaje PNL
29.10.2023 | 14:34
Rares Bogdan si Sebastian Burduja liberalii care ar putea ataca Primaria Capitalei
Rareș Bogdan și Sebastian Burduja, dați de sondajele liberalilor ca potențiali candidați la Primăria Capitalei / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

PNL a inițiat mai multe sondaje de opinie pentru a-și desemna candidatul la Primăria Capitalei și noua conducere a organizației PNL București, rezultatele urmând să fie analizare ulterior la o ședință a liberalilor care va avea loc la Sinaia.

Doi potențiali candidați

Deocamdată, sondajele au arătat că sunt doar doi potențiali candidați la fotoliul ocupat de Nicușor Dan. Este vorba de Rareș Bogdan, eurodeputat și prim-vicepreședinte al partidului, și de Sebastian Burduja, ministrul Energiei și șeful PNL Sector 1, scrie Libertatea.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse din partid, candidații liberali „au fost testați în contrapondere cu Gabriela Firea (PSD), Cristian Popescu Piedone (PP-USL) și Robert Negoiță (Partidul București 2020). În sondajul PNL realizat după metoda față în față nu a fost introdus la întrebarea legată de Primăria Capitalei Daniel Băluță, primarul sectorului 4”, potrivit sursei citate.

La întrebarea referitoare la încrederea și vizibilitatea mai multor lideri PNL au rezultat nume ca
Nicolae Ciucă, Ilie Bolojan, Emil Boc, Rareș Bogdan, Dan Motreanu.  PNL urmează să se adune, săptămâna viitoare, la Sinaia, pentru a discuta strategia partidului în vederea anului electoral ce se apropie, inclusiv rezultate sondajelor. „PNL vrea să afle și dacă ar trebui să candideze singur la alegerile de anul viitor sau într-o alianță cu PSD”.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan vs Gabriela Firea

Potrivit Libertatea, „Din primele date, din sondajul telefonic, Nicușor Dan are încredere 32%, cu o intenție de vot de 26%, iar pe primul loc se află Gabriela Firea cu 27%, iar la capitolul încredere are 36%”.

În ceea ce-l privește, din PNL Rareș Bogdan „se află pe primul loc ca intenție de vot în București, cu o încredere de peste 29% și o intenție de vot de 19%, potrivit unui sondaj telefonic. Sebastian Burduja are o intenție de vot de 11%. El este poziționat peste scorul partidului în sectorul 1, fiind cotat cu 18%”.

ADVERTISEMENT

Scor mic al PNL în București

O problemă importantă pentru PNL este scorul mic privind votul politic: 15% în București. „Este un mare semnal de alarmă, partidul stă foarte, foarte prost în Capitală. În multe județe, stăm peste așteptări, dar nu în București. PNL aproape nu există în sectoarele 2, 3 și 5. Stăm foarte bine în sectorul 6, unde e Ciucu, cu peste 30%, stăm bine în sectorul 1, în jurul a 20%, și, surprinzător, stăm relativ bine în sectorul 4”, potrivit unor lideri ai partidului.

„Nicușor Dan stă bine în sondaje și pentru că PSD și PNL nu au anunțat oficial un candidat. Lucrurile se pot schimba după ce se intră clar în campanie pentru un anume candidat”, au spus surse liberale, în condițiile în care s-ar putea ca Gabriela Firea să nu fie candidatul PSD la Primărie.

ADVERTISEMENT

Tot potrivit mai multor surse, președintele organizației PNL trebuie să fie și candidatul la Primăria Bucureștiului. Rareș Bogdan (și Dan Motreanu) a refuzat ofertele, favorit să preia conducerea organizației fiind Sebastian Burduja.

Rareș Bogdan: „Nu mă interesează Primaria Capitalei”

De altfel, Bogdan a declarat că nu vrea să ajungă la Primăria Capitalei. „Nu mă interesează, nu vreau să candidez. Dacă aş vrea, aş lua peste 20%, dar nu vreau. S-au purtat urât, nu mi-au dat şansa atunci când trebuiau să-mi dea şi acum nu mai vreau eu”, a declarat eurodeputatul luna aceasta.

„Știm ce a declarat Rareș Bogdan, dar poate a declarat tocmai pentru că își dorește să fie candidat. În politică de multe ori spui că nu vrei ceva tocmai pentru a fi rugat să ți se dea acel lucru. Nu luați refuzul lui Rareș Bogdan ca pe ceva definitiv. Se negociază”, au declarat surse din PNL pentru Libertatea.

„Motreanu a discutat cu Bode și Ciucă și le-a spus că președintele PNL București trebuie să fie candidatul pentru Primăria Capitalei. El nu vrea să fie candidat pentru primărie”, potrivit surselor.

„Sebastian Burduja, președintele PNL București Sector 1, este favorit pentru a prelua organizația din Capitală, Burduja a fost lăudat insistent în ultima perioadă de Hellvig (fostul șef SRI). Discuția este ca președinte PNL Sector 1 să vină George Tuță, un alt om al lui Hellvig (Tuță a fost șef de cabinet al directorului SRI). Burduja nu a refuzat candidatura pentru Primăria Capitalei, au dezvăluit sursele liberale despre negocierile care se poartă în interiorul partidului”.

ADVERTISEMENT