News

Răsturnare de situație în cazul lui Radu Mazăre. Ce spune consulul României din Madagascar

09.05.2019 | 11:37
Rasturnare de situatie in cazul lui Radu Mazare Ce spune consulul Romaniei din Madagascar

Arestarea lui Radu Mazăre în Madagascar, după ce fostul primar al Constanței a fost condamnat la închisoare pentru aproape 10 ani, cu executare, pune pe tapet din nou discuția despre extrădarea acestuia. Consulul Madagascarului în România arată cu degetul spre Ana Birchall, ministrul interimar al Justiției, dar și spre Ministerul de Externe.

Extrădarea lui Radu Mazăre atârnă de motivările instanțelor și de ambasadorul inexistent din Madagascar

Acesta susține că extrădarea lui Mazăre poate fi făcută rapid, asta cu condiția ca autoritățile din țara noastră să acționeze. Mazăre a fost condamnat la 9 ani 10 luni de închisoare în dosarul Polaris, cel în care apare și controversatul om de afaceri Sorin Strutinsky. În calitate de primar, Mazăre ar fi primită mită pentru aprobarea unor documente de urbanism.

A oferit firmei Polaris majoritatea contractelor de salubrizare efectuate în orașul Constanța. Mazăre mai are o condamnare în dosarul retrocedării terenurilor de la mare. În tot acest context, Radu Mazăre ar trebui adus în țară și încarcerat, însă pentru asta e nevoie de a pune în aplicare procedura de extrădare.

Madagascar se învecinează cu Mozambic și Oceanul Indian. Sursa foto: Google Maps

Ana Birchall nu va împiedica aducerea în țară a fostului primar din Constanța

Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a declarat pentru Radio Europa Liberă că Mazăre nu se ascundea în complexul lui turistic din țara africană, ci locuia acolo fără ca nimeni să îl deranjeze. Cât despre arestarea fostului edil al Constanței, consulul nu are o confirmare din partea Poliției magașe.

„Dacă Radu Mazăre este arestat în Madagascar, ar putea fi o chestiune gestionată de Poliție. Am întrebat Ministerul de Externe, Ministerul Justiției și presa din țara mea, dar nu am primit o confirmare până acum”, a mărturisit Serge Rameau pentru Europa Liberă. Mai mult, extrădarea nu ar avea de ce să fie o problemă pentru autoritățile din Madagascar, și nici pentru cele din România.

Acesta spune că ambasadorul României în Madagascar poate grăbi, dacă vrea, lucrurile pentru extrădarea primarului. Interesant este că România nu are, deocamdată, ambasador în Madagascar. Persoana care are atribuții și un rol de reprezentare în insula de lângă continentul african este ambasadorul din Africa de Sud, Marius Borănescu.

Ana Birchall a mărturisit că va demara procedura de extrădare imediat ce va primi deciziile definitive ale instanței, cu tot cu motivări. Culmea este că motivarea în cazul dosarului terenurilor de la Mamaia, deși fusese condamnat în luna februarie a lui 2017, nu a fost publicată nici până în ziua de azi.