News

Răsturnare de situație în SUA. Proaspăt nominalizat, Steve Scalise s-a retras din cursa pentru șefia Camerei Reprezentanților

Steve Scalise a renunțat la candidatura pentru funcția de speaker al Camerei Reprezentanților. A fost candidat al republicanilor mai puțin de 36 de ore
13.10.2023 | 16:27
Rasturnare de situatie in SUA Proaspat nominalizat Steve Scalise sa retras din cursa pentru sefia Camerei Reprezentantilor
La nici 36 de ore de la nominalizare, Steve Scalise a anunțat că se retrage din cursa pentru funcția de speaker al Camerei Reprezentanților Sursa foto: hepta, house.gov / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Liderul majorității republicane Steve Scalise a renunțat joi seară la cursa pentru funcția de președinte al Camerei, ceea ce a aruncat și mai mult Camera în haos, în timp ce republicanii se gândesc în mod deschis dacă congresmenii lor divizați sunt capabili să aleagă pe cineva ca speaker.

Steve Scalise s-a retras din cursa pentru șefia Camerei Reprezentanților

“Această țară contează pe noi să ne reunim din nou”, a declarat Steve Scalise după ce a informat republicanii despre decizia sa. “Această Cameră a Reprezentanților are nevoie de un speaker și trebuie să deschidem din nou Camera. Dar, în mod clar, nu toată lumea este acolo și există încă schisme care trebuie rezolvate.”

ADVERTISEMENT

A fost o altă evoluție uluitoare în ceea ce a fost o încleștare de săptămâni întregi a republicanilor din Camera Reprezentanților, care a început cu o luptă brutală pe tema cheltuielilor. Republicanii au evitat la limită o închidere catastrofală a guvernului, dar faptul că reprezentantul Kevin McCarthy s-a bazat pe voturile democraților pentru a adopta o lege a cheltuielilor pe termen scurt a dus la înlăturarea sa din funcția de președinte al Camerei, câteva zile mai târziu – o premieră istorică. Camera a rămas fără lider în cele nouă zile care au urmat. Scalise a ajuns să fie nominalizat ca speaker pentru mai puțin de 36 de ore.

Când s-a retras, Scalise nu a susținut un alt candidat pentru funcția de speaker. “Sunt sigur că vor fi mulți oameni care vor lua în considerare [candidatura], dar trebuie să fie oameni care nu o fac pentru ei înșiși și pentru interesele lor personale”, a spus el. Republicanii intenționează să reia vineri procesul de nominalizare.

ADVERTISEMENT

Eșecul republicanilor din Camera Reprezentanților de a se coagula în jurul unui speaker nu a expus doar diviziunile lor ideologice profunde, ci și incapacitatea lor de a guverna ca partid majoritar. De când opt republicani au votat pentru înlăturarea lui McCarthy din funcția de speaker la 3 octombrie, Camera a rămas într-un blocaj total.

Ea nu poate dezbate nicio legislație pentru a ajuta Israelul în războiul său împotriva Hamas – un lucru pe care mulți legiuitori din ambele partide îl doresc – și nici nu poate adopta proiecte de lege privind creditele gevernamentale pentru a evita o potențială închidere a executivului la mijlocul lunii noiembrie.

ADVERTISEMENT

Chinul lui Scalise de a obține un sprijin suficient din partea membrilor care l-au susținut pe reprezentantul Jim Jordan sau pe niciunul dintre candidați la votul cu ușile închise a început să iasă la iveală miercuri seara târziu, determinându-i pe unii republicani să înceapă să caute un candidat alternativ.

Scalise și-a petrecut ultimele două zile discutând cu cei care nu s-au retras, în cadrul unor conversații care au decurs bine, potrivit unei persoane familiarizate cu discuțiile, citată de The Washington Post.

ADVERTISEMENT

Ar putea avea nevoie de sprijinul democraților

Joi după-amiază, el a convocat o ședință a republicanilor din Cameră în speranța că îi va putea convinge să îl susțină în plen. Dar, după două ore petrecute în spatele ușilor închise, membrii au ieșit recunoscând că conferința lor rămâne atât de divizată încât nimeni, inclusiv Scalise, nu este aproape de a aduna cele 217 voturi republicane necesare pentru a obține ciocanul de președinte. Câteva ore mai târziu, Scalise și-a anunțat decizia de a se retrage din cursă.

Mai mulți republicani au început să recunoască faptul că un speaker republican poate fi ales doar cu sprijinul democraților, dacă nu prin votul lor direct pentru candidatul republican, atunci prin votul “prezent” pentru a reduce pragul de voturi necesar pentru a obține o majoritate simplă. Republicanii nu au abordat conducerea democrată cu privire la un potențial acord pentru alegerea unui speaker.

Unele dintre îngrijorările pe care oamenii le aveau față de Scalise includeau lipsa unui plan de finanțare a guvernului, furia persistentă față de faptul că McCarthy a pierdut postul, opoziția față de acordarea unei promovări succesorului lui McCarthy și faptul că a făcut promisiuni nerealiste unor membri pe care alții le-au văzut ca o continuare a modului în care McCarthy a guvernat.

“La Washington, D.C., îți faci prieteni falși și dușmani adevărați”, a spus un republican din Camera Reprezentanților. “Iar Steve Scalise și-a făcut mult prea mulți din amândouă.”

Jordan, care a pierdut la limită candidatura sa internă în rândul republicanilor pentru funcția de speaker, este singurul alt candidat pentru funcția de speaker în acest moment. Dar mai mulți consilieri și legiuitori spun că nici Jordan nu poate obține 217 voturi republicane.

Există, de asemenea, apeluri tot mai numeroase din partea centriștilor, în special din partea Grupului de guvernare republicană, pentru a extinde puterile președintelui Pro Tempore Patrick T. McHenry, astfel încât Camera să poată începe să abordeze acte legislative esențiale.

Dar o astfel de mișcare este fără precedent și ar necesita modificarea regulamentului Camerei – și ar putea avea nevoie de sprijinul democraților pentru a face acest lucru. Regulile actuale prevăd că poziția temporară există doar pentru a facilita și supraveghea alegerea unui speaker.

McHenry a ezitat joi când a fost întrebat dacă ar susține un efort de a da mai multă putere poziției sale temporare de speaker.

“Există un speaker desemnat și i se acordă curtoazia obișnuită de a-i permite să își adune voturile”, a spus McHenry, referindu-se la Scalise înainte ca acesta să se retragă din cursă. “Și este un proces normal într-o perioadă extraordinară.”

Jim Jordan, un aliat al lui Donald Trump

Pentru că acum există sânge rău între Scalise și aliații lui Jordan din cauza modului în care fiecare grup a gestionat rezultatul alegerilor interne, unii republicani au remarcat că nu este garantat faptul că susținătorii lui Scalise se vor muta în tabăra lui Jordan. “Nici Jordan nu are o cale de urmat”, a declarat un deputat republican.

Republicanii moderați au considerat că este deosebit de riscant să voteze pentru Jordan, care este strâns aliat cu fostul președinte Donald Trump. În timp ce membrii nu știu ce fel de propuneri legislative ar supune Jordan la vot în Cameră, republicanii din districtele de influență sunt îngrijorați de faptul că susținerea sa pentru mișcarea MAGA și cunoscută la nivel național ar putea afecta negativ șansele lor de realegere.

Donald Trump l-a susținut pe Jordan pentru funcția de speaker, dar a rămas neobișnuit de tăcut în această săptămână, în timp ce republicanii s-au reunit și în cele din urmă l-au nominalizat pe Scalise.

Joi, Trump a declarat pentru Fox News că părea puțin probabil ca Scalise sau Jordan să ajungă la 217 voturi. El și-a exprimat, de asemenea, rezervele cu privire la sănătatea lui Scalise, în condițiile în care republicanul din Louisiana urmează un tratament pentru mielom multiplu. “Steve este un om care are probleme serioase din punctul de vedere al cancerului său”, a spus Trump. “Adică, trebuie să se facă bine pentru el însuși. Nu vorbesc nici măcar de țară acum.”

Îngrijorările legate de controversele din trecut, atât ale lui Scalise, cât și ale lui Jordan, începuseră să iasă la suprafață, de asemenea. Mai mulți republicani din districtele de influență și-au exprimat din nou îngrijorarea după ce au aflat că Scalise a vorbit la un miting al supremației albilor în 2002, pe când era reprezentant al statului Louisiana.

Jordan a fost acuzat de mai mulți luptători de la Ohio State că a știut despre acuzațiile de abuz sexual împotriva medicului echipei pe vremea când era antrenor, dar nu a făcut nimic în acest sens. O investigație independentă a statului Ohio privind abuzul nu a făcut “determinări concludente” cu privire la faptul că anumiți angajați știau despre abuzul comis de Richard Strauss, dar un raport publicat mai târziu în 2019 a spus că antrenorii știau.

Atât Jordan, cât și Scalise au votat, de asemenea, împotriva certificării alegerii în 2020 a lui Joe Biden după insurecția din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, dar republicanii nu au adus acest lucru în discuție ca un motiv de îngrijorare.

ADVERTISEMENT
Tags: