News

Republicanii caută frenetic un lider pentru Camera Reprezentanților. Ce propunere-surpriză face un congresman

Republicanii se tem că niciun candidat nu va obține cele 218 voturi necesare pentru a deveni noul speaker. A fost făcută și o propunere-surpriză
06.10.2023 | 18:47
Republicanii cauta frenetic un lider pentru Camera Reprezentantilor Ce propuneresurpriza face un congresman
Republicanii caută frenetic un lider pentru Camera Reprezentanților Sursa foto: house.gov / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru republicani, este o întrebare fără un răspuns clar: Cine va deveni liderul Camerei Reprezentanților (speaker n.r.) după Kevin McCarthy? Nu este deloc sigur că vreunul dintre candidații republicani va reuși să adune suficiente voturi – 218, dacă toți legiuitorii sunt prezenți și votează – pentru a accede la una dintre cele mai puternice poziții din guvern, a doua în ordinea succesiunii la președinție.

Republicanii caută frenetic un lider pentru Camera Reprezentanților

Doi membri cu state vechi ai partidului, adepți ai liniei dure, liderul majorității, Steve Scalise din Louisiana, și președintele Comisiei juridice din Camera Reprezentanților, Jim Jordan din Ohio, au început să își susțină candidaturile prin intermediul apelurilor telefonice și al mesajelor trimise colegilor.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care Camera încearcă să aleagă un nou lider chiar săptămâna viitoare, alții așteaptă în culise, inclusiv reprezentantul din Oklahoma Kevin Hern, care, în calitate de președinte al Comitetului de studiu republican, conduce cea mai mare fracțiune de republicani din Cameră.

Alegerea haotică a lui McCarthy în calitate de lider al Camerei în ianuarie a avut 15 runde și l-a lăsat într-o poziție slăbită care a contribuit la căderea sa fără precedent. Acum, republicanii de top vor ca membrii partidului să se înțeleagă în spatele ușilor închise înainte de un vot în plen.

ADVERTISEMENT

Marți, republicanii intenționează să dea startul procesului, în privat, în cadrul unui forum de seară când candidații se pot adresa colegilor lor. Republicanii ar urma să voteze asupra unei aprobări, fiind necesară doar o majoritate de voturi. Dar o decizie ar putea fi amânată dacă nu se ajunge la o majoritate.

Ce vor republicanii de la candidați în schimbul votului?

Unul dintre numeroșii factori care au dus la căderea lui McCarthy a fost multitudinea de promisiuni – unele aparent conflictuale și contradictorii – pe care acesta a fost nevoit să le facă în timp ce încerca să treacă legi și să mențină laolaltă majoritatea subțire a partidului. Așadar, promisiunile făcute de următorul speaker vor fi urmărite îndeaproape.

ADVERTISEMENT

Gaetz a pus de unul singur în mișcare destituirea lui McCarthy prin depunerea unei “moțiuni de anulare” în baza unei modificări a regulamentului Camerei.

Unii republicani spun că pragul de o persoană a fost o greșeală gravă și doresc ca regula să fie stabilită la un număr mai mare înainte ca următorul președinte să preia conducerea. Dar schimbarea regulilor Camerei în mijlocul unei sesiuni s-ar putea dovedi o sarcină dificilă și greu de realizat fără sprijinul democraților.

ADVERTISEMENT

Alți republicani cu linii dure își pregătesc și ei cererile. Unii aveau în vedere reduceri abrupte ale cheltuielilor, precum și vizarea unor agenții și funcționari federali, inclusiv retragerea finanțării urmăririi penale a lui Trump de către consilierul special Jack Smith.

Propunere-surpriză făcută de un congresman din Texas

Troy Nehls, un congresman republican din Texas, îl numește pe Donald Trump “cel mai mare președinte din viața mea” și anunță că îl va nominaliza pentru a-l înlocui pe Kevin McCarthy

“Săptămâna aceasta, când Camera Reprezentanților din SUA se va reuni din nou, primul meu ordin de zi va fi să îl nominalizez pe Donald J. Trump pentru funcția de președinte al Camerei Reprezentanților din SUA. Președintele Trump, cel mai mare președinte din viața mea, are un istoric dovedit de a pune America pe primul loc și va face din nou Camera măreață”, a declarat Troy Nehls, citat de The Guardian.

Speakerul nu trebuie să fie membru al Congresului, deși niciun speaker nu și-a asumat vreodată acest rol fără să dețină un loc în legislativul american. Numele lui Trump a mai fost vehiculat înainte, inclusiv în timpul maratonului de 15 runde de vot la care a fost supusMcCarthy în ianuarie, înainte de deveni speaker.

Marți, Nehls nu s-a numărat printre cei care au votat pentru înlăturarea lui McCarthy. Un alt congresman, Greg Steube din Florida, a declarat, de asemenea, că l-ar susține pe Trump pentru funcția de speaker.

Marți, la Fox News, prezentatorul Sean Hannity, mult timp apropiat al lui Trump, a declarat că “unii republicani din Camera Reprezentanților” au “început un efort pentru a-l propune” pe Trump ca președinte al Camerei.

Trump a declarat că nu dorește să fie speaker. Totuși, Hannity a spus că fostul președinte “ar putea fi deschis să ajute partidul republican, cel puțin pe termen scurt, dacă este necesar”, în timp ce candidează în continuare la președinție.

ADVERTISEMENT
Tags: