News

Republicanii și-au ales candidatul la șefia Camerei Reprezentanților. Ce șanse are Steve Scalise să obțină voturile necesare

Republicanii din Camera Reprezentanților l-au nominalizat pe Steve Scalise în demersul de a-l înlocui pe Kevin McCarthy în funcția de speaker.
12.10.2023 | 14:20
Republicanii siau ales candidatul la sefia Camerei Reprezentantilor Ce sanse are Steve Scalise sa obtina voturile necesare
Steve Scalise este nominalizarea republicană pentru șefia Camerei Reprezentanților Sursa foto: hepta, house.gov / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Republicanii din Camera Reprezentanților au făcut un pas mai aproape de alegerea unui nou speaker, nominalizându-l pe Steve Scalise pentru a conduce majoritatea restrânsă din Cameră, după ce un mic grup de disidenți conservatori l-au înlăturat pe fostul președinte Kevin McCarthy printr-un vot istoric săptămâna trecută.

Republicanii și-au ales candidatul la șefia Camerei Reprezentanților

Scalise, actualul lider al majorității, a obținut nominalizarea cu un scor de 113-99 într-o ședință cu ușile închise, învingându-l pe președintele Comisiei juridice a Camerei, Jim Jordan, într-o cursă strânsă care nu a avut un favorit clar înainte de votul secret. O mână de republicani au refuzat să voteze pentru oricare dintre ei.

ADVERTISEMENT

Dar republicanii din Camera Reprezentanților se confruntă în continuare cu un obstacol semnificativ: Scalise trebuie să obțină cel puțin 217 voturi în întreaga Cameră pentru a fi ales oficial speaker prin vot majoritar, și nu este clar dacă poate obține un astfel de sprijin din partea Partidului Republican, în condițiile în care luptele interne continuă să agite spiritele.

Cu Scalise cu mult sub 217 la votul din partid, calea congresmanului din Louisiana spre funcția de speaker este incertă. El a organizat întâlniri pentru a încerca să-i unească pe republicani în spatele său, dar unii legiuitori au declarat că îl susțin în continuare pe Jordan.

ADVERTISEMENT

McCarthy, republican din California, a fost înlăturat brusc și neașteptat din funcția de speker săptămâna trecută, după doar nouă luni de mandat, lăsând Camera practic fără lider, cu reprezentantul din Carolina de Nord Patrick McHenry în rol de interimar.

Scalise, care a fost numărul 2 al lui McCarthy la conducere, este un congresman popular care a suferit răni majore după ce a fost împușcat în timpul unui antrenament de baseball cu colegii în 2017. El a anunțat recent că are cancer de sânge, dar a insistat că se simte bine și că este pregătit pentru funcția de conducere.

ADVERTISEMENT

Cum își alege Camera președintele Camera Reprezentanților?

În mod normal, liderul Camerei este ales o dată la doi ani, în ianuarie, când Camera se organizează pentru o nouă sesiune. Se pot organiza noi alegeri în cazul în care speakerul moare, demisionează sau este revocat din funcție. Aceasta este prima dată când se organizează alegeri după revocarea speakerului.

Odată ce Camera este în cvorum – ceea ce înseamnă că numărul minim de membri este prezent pentru a continua – fiecare partid propune un nume pentru funcția de președinte. Republicanii îl vor nominaliza pe Scalise. Democrații îl vor nominaliza pe actualul lor lider, reprezentantul din New York, Hakeem Jeffries, și vor vota pentru el.

ADVERTISEMENT

Membrii Camerei sunt așezați în timpul votului pentru funcția de speaker. Este unul dintre puținele momente în care legiuitorii sunt toți așezați, potrivit Associated Press.

Odată ce începe apelul nominal pentru speaker, membrii sunt chemați individual și își strigă alegerea. Candidatul pentru a deveni speaker are nevoie de o majoritate de voturi din partea membrilor Camerei care sunt prezenți și votează. Camera va vota de câte ori este necesar până când cineva atinge acest prag.

McCarthy a câștigat la limită funcția de purtător de cuvânt în ianuarie, la cea de-a 15-a rundă de vot.

Complicațiile cu care s-ar putea confrunta Scalise

Scalise se confruntă cu mai multe provocări în timp ce se apropie votul în plen. Aproape jumătate dintre republicani l-au susținut pe Jordan. Deși unii dintre ei au declarat că vor vota acum pentru Scalise, acesta va avea nevoie de sprijinul aproape tuturor republicanilor din Cameră pentru a câștiga funcția de speaker.

În plus, legiuitorii pot vota pentru oricine doresc în plen. Deși a fost o tradiție ca un candidat la funcția de speaker să fie membru al Camerei, acest lucru nu este obligatoriu. În ianuarie, câțiva membri republicani chiar au cerut voturi pentru fostul președinte Donald Trump, luându-i voturi lui Kevin McCarthy.

Din punct de vedere istoric, numărul magic pentru a deveni speaker a fost de 218 din cei 435 de membri ai Camerei. Dar mulți președinți anteriori, inclusiv McCarthy și fosta președintă democrată Nancy Pelosi, au urcat la prezidiu cu mai puține voturi decât atât, deoarece unii membri au votat prezent în loc să strige un nume.

Fiecare deputat care votează “prezent” scade numărul total necesar pentru a ajunge la o majoritate. În acest moment, există două locuri vacante în cele 435 de locuri din Cameră, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de 217 voturi pentru a câștiga să devină speaker.

Predarea funcției

Odată ce un candidat la funcția de speaker obține majoritatea voturilor, grefierul va anunța că a fost ales un speaker. O comisie bipartizană, formată de obicei din membri din statul de origine al candidatului ales, îl va escorta apoi pe speakerul ales până la scaunul de pe podium, unde este depus jurământul de învestitură. Noul speaker ține apoi, în mod tradițional, un scurt discurs.

Președinții demisionari ai Camerei s-au alăturat de obicei succesorilor lor pe scaunul speakerului, unde se predă ciocănelul ca un semn pentru tranziția pașnică a puterii. Nu este clar dacă McCarthy va face acest lucru sau dacă sarcina îi va reveni lui McHenry.

Scalise a declarat că, dacă va fi ales, prima sa acțiune va fi adoptarea unei rezoluții bipartizane care să clarifice faptul că Camera este alături de Israel în războiul său cu Hamas. De asemenea, președintele va trebui să găsească rapid o modalitate de a uni republicanii și de a menține guvernul deschis înainte de termenul limită de la jumătatea lunii noiembrie.

Cine este Steve Scalise?

Scalise, în vârstă de 58 de ani, este în prezent lider al majorității din Camera Reprezentanților. El a condus anterior Comitetul Republican de Studiu și este considerat mai conservator decât McCarthy, deși nu este la fel de la dreapta ca Jordan, ceea ce îl poate face o forță unificatoare în cadrul GOP (Partidul Republican).

Într-o scrisoare adresată colegilor săi republicani în care le cere sprijinul, Scalise a subliniat realizările sale în promovarea proiectelor de lege legate de producția de energie americană, securitatea frontierelor și implicarea părinților în educație.

El s-a alăturat unei minorități de republicani din Camera Reprezentanților pentru a vota pentru trimiterea unui ajutor de 300 de milioane de dolari Ucrainei și pentru prelungirea temporară a finanțării federale, chiar și atunci când aceste măsuri s-au confruntat cu opoziția conservatoare.

Călătoria politică a lui Scalise a început în Camera Reprezentanților din Louisiana, unde a servit din 1996 până în 2007. Ulterior, el a câștigat alegerile speciale pentru a-l înlocui pe Bobby Jindal în Congres, iar de atunci a fost reales în districtul său, ajungând în cele din urmă să urce în ierarhie pentru a deveni liderul republicanilor din 2014 până în 2022 și, în prezent, liderul majorității din Cameră.

Controversele legate de numele său

De-a lungul mandatului său, Scalise a fost lăudat de colegi pentru capacitatea sa de a construi relații cu membri cu puncte de vedere ideologice diferite. De asemenea, el are un avantaj semnificativ în ceea ce privește strângerea de fonduri, întrucât a strâns peste 53 de milioane de dolari în ultimul ciclu electoral, față de cele 14 milioane de dolari ale lui Jordan.

Dar candidatura lui Scalise s-ar putea confrunta cu unele obstacole legate de sănătate. El a fost diagnosticat cu cancer de sânge în timpul verii și în prezent urmează un tratament intensiv. În 2017, el a supraviețuit unei tentative de asasinat în timpul unui antrenament de baseball al Congresului, suferind răni grave care continuă să îl afecteze și astăzi, lăsându-l inclusiv cu un șchiopătat.

În 2014, s-a dezvăluit că a luat cuvântul la o adunare a naționaliștilor albi în 2002. Ulterior, el și-a cerut scuze, afirmând că nu ar fi participat dacă ar fi fost mai bine informat cu privire la natura grupului. O altă poveste a apărut potrivit căreia Scalise s-a descris unui reporter politic ca fiind “ca David Duke fără bagaje”, referindu-se la fostul membru al KKK și suprematist alb care a fost și politician din Louisiana.

Printre susținerile notabile de până acum se numără și cele ale reprezentanților. Tom Emmer din Minnesota (liderul majorității), Lisa McClain din Michigan, Ken Calvert din California și Tony Gonzales din Texas.

ADVERTISEMENT
Tags: